Hlavní stránka

Česká republika

Anglický název: Czech Republic, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Česká republika' na www.ingema.net

 

V Brně se pochodovalo za Moravu

17.10.2023

Tak jako každoročně se letos na prahu podzimu konala v Brně už tradiční akce DEN ZA MORAVU, kterou pořádala Moravská národní obec spolu s Moravským zemským hnutím a ve spolupráci s mnoha dalšími přáteli a příznivci Moravy od nás i ze zahraničí. Její součástí byl také Pochod za Moravu, ve kterém účastníci slavnosti prošli historickou částí moravské metropole.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Na skok do Clam-Gallasova paláce

26.08.2023

Jsme nedaleko Staroměstského náměstí a snad jen pár kroků od Karlova mostu. Tady na rohu Mariánského náměstí a Husovy ulice nacházíme konečně ten skrytý architektonický klenot Prahy, kvůli kterému jsme trochu bloudili uličkami staré Prahy, zaplněné v letních měsících turisty. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Jihlava slavila moravskou vlajkou

07.07.2023

K mnoha městům a obcím v České republice, které o svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vyvěšují vlajku Moravy, se letos připojila poprvé také Jihlava.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Elektronice může letní dovolená uškodit. Jak předejít přehřátí nebo zničené baterii?

15.06.2023

Telefon, navigace nebo třeba fotoaparát - to je nezbytná výbava pro letní dovolenou. S teplým počasím se ale zvyšuje riziko přehřátí těchto zařízení, což může ohrozit jejich lithiové baterie. Co jim kromě vysoké teploty škodí a jak je chránit? Odpovědi ve svém komentáři shrnuje Radim Tlapák, ředitel předního českého internetového obchodu s bateriemi do mobilních zařízení BatteryShop.cz.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

V Lipnici vzpomínají na autora Švejka

15.05.2023

Koncem dubna se sjelo do Lipnice na havlíčkobrodsku přes sto autorů, kteří přispěli svými humoristickými povídkami do chystaného "haškovského" sborníku, který připravuje k vydání Syndikát novinářů Vysočiny. Letošní rok k takové akci přímo vybízí, protože uplynulo právě 140 let od Haškova narození a letos je to také 100 let od jeho ůmrtí. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

V Mikulově se vzpomínalo na Železnou oponu

18.12.2022

Koncem listopadu se na jihu Moravy v Mikulově konala mezinárodní konference s názvem "Zapomenutí mrtví". Pořádalo ji občanské sdružení "Paměť" a jejím hlavním cílem bylo připomenout všechny, kteří se v dobách totality pokusili u Mikulova o přechod hranic a odchod z tehdejšího komunistického státu do neutrálního Rakouska. A byli nemilosrdně usmrceni - zastřeleni pohraničníky, zabiti elektrickým proudem nebo dokonce roztrháni psy, které na ně vojáci poštvali.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Po stopách egyptských faraónů do Brna

12.07.2022

Pro toho, kdo letos nemůže nebo nechce z jakýchkoli důvodů cestovat v létě o prázdninách či dovolených do ciziny, se naskýtá u nás jedna zajímavá možnost. Udělat si na jeden den výlet do Egypta. A to celkem levně, pohodlně a bez problémů se zpožděnými letadly a všelikými dalšími nepříjemnostmi. Až do konce září. A tak jsem neváhal využít tuto možnost a vydal jsem se za podrobnějšími poznatky z dávné říše egyptských vládců přímo za tím nejznámějším z nich - do Brna.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

O pronájem lehkých kompozitních LPG láhví je mezi karavanisty zájem. Stojí 1 Kč na den

26.06.2022

Karavaning zažívá masový rozvoj, což nutí dodavatele umožnit komfortnější distribuci LPG láhví. V posledních letech se tak na trhu zformoval speciální segment LPG láhví určených především pro obytná vozidla. 

V diskusi 0 příspěvků Lukáš Pololáník

Zastavte se v Měříně

18.05.2022

Pokud projíždíme po dálnici D1 z Prahy na Brno nebo opačně, narazíme zcela jistě na docela nenápadné upozornění na výjezd Velké Meziříčí - Měřín. Velké Meziříčí láká svým zámkem a dalšími památkami, včetně možnosti pěkného rozhledu z věže kostela. Rozhodně stojí za delší návštěvu toto město se starobylými domy s restauracemi a dokonce malým místním pivovarem s výtečným pivem. Ale Také Měřín stojí alespoň za kratší návštěvu, snad kávovou pauzu a pak prohlídku, která poněkud překvapí nabídkou unikátní středověké památky.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Neobyčejná setkávání s Miroslavem Zikmundem

23.12.2021

Už od dětství jsem rád četl, k tomu mne vychovávala hlavně moje maminka. A nejraději jsem měl cestopisy, které jsem doslova hltal raději, než dobrodružné romány. Z knihovny jsem si často nosil cestopisy dvou našich už tehdy cestovatelských legend - Hanzelky a Zikmunda. Byly to tlusté a na mou kapsu tehdy drahé knihy s mnoha černobílými a tenkrát už i barevnými fotografiemi. Ale četly se báječně, protože páni autoři měli pro každého velmi srozumitelný a reportážní styl. Ale hlavně se tam člověk dočítal o věcech, které byly za tehdejší "Železnou oponou" pro obyčejného kluka prakticky pohádkou.

V diskusi 2 příspěvky Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Havlíčkova Borová oslavila narozeniny slavného rodáka

25.09.2021

V přívalu všech možných virů a podivných událostí ve světě, jsem téměř zapomněl na to, že naše vlast letos oslavuje dvousté výročí narození českého novináře a básníka Karla Havlíčka Borovského. Kdo by neznal jeho "Tyrolské elegie" a mnohé další básně. Učili jsme se o nich ve školách ještě v době, kdy vlastenectví nebylo zapomínané slovo. A najednou jsme teď zjistili, že tehdejší odvážný novinář z poloviny 19.století má hodně co říci i lidem naší doby. A na štěstí jsou tu ještě mnozí (a to i relativně mladí), kteří si uvědomují, že ten bojovník a vlastenec může posílit náš ohrožený svět, že jeho úvahy a výzvy neztratily vůbec svou aktualitu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Tip na prázdninový výlet: Návštěvu Brněnské přehrady si můžete prodloužit prohlídkou zoo či hradu

25.07.2021

Brněnská přehrada a její nejbližší okolí je oblíbeným výletním místem pro místní obyvatele i návštěvníky zdaleka. Nezapomenutelným zážitkem je vyhlídková jízda lodí z flotily dopravního podniku od přístaviště, na kterou se dá plynule navázat prohlídkou hradu Veveří, a především rodiny s dětmi se mohou vydat i do blízké zoo. Na všechny tři aktivity se vztahuje zvýhodněná vstupenka.

V diskusi 0 příspěvků Hana Tomaštíková

Královské město stříbra Jemnici husité nedobyli

18.03.2021

Po prohlídce zámku v Polici se rozhodujeme, že se podíváme také do nedaleké Jemnice, jednoho z nejstarších a ve středověku velmi silně opevněných měst jihozápadní Moravy. Velká část jeho hradebního opevnění se zachovala do současnosti a je jednou z téměř stovky registrovaných památek ve městě a nejbližším okolí. Turisté sem ovšem nepřijíždějí jen za památkami, ale i na starobylou slavnost Barchan, která se koná každý rok v červnu a připomíná historickou událost z roku 1312, kdy král Jan Lucemburský při vojenském tažení na Moravu svěřil jemnickým do opatrování královnu Elišku Přemyslovnu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Turistům se v Plzni letos otevře opravená katedrála i nový minipivovar.

05.02.2021

Nový minipivovar Proud, opravenou katedrálu sv. Bartoloměje nebo unikátní Selský dvůr U Matoušů chystá pro turisty v letošním roce město Plzeň. Jakmile to epidemická situace dovolí, mohou se návštěvníci těšit na spoustu lákadel. Mohou se nechat inspirovat tipy na nejzajímavější akce, které zaujmou rodiny s dětmi, milovníky historie i pivní znalce.

V diskusi 0 příspěvků Petra Hanzlová

Zámek v Polici - skrytý klenot jihozápadní Moravy

02.12.2020

Přiznám se, že k k starobylé obci Police nedaleko historického města Jemnice a Vranovské přehrady i rakouských hranic, mám zcela osobní vztah. Pocházela odtud rodina mého otce a také můj dědeček, který padl jako zdejší občan a desátník Rakousko Uherské armády v 1. světové válce. Jeho jméno se nachází na památníku, který dala před lety postavit obec s necelými 400 obyvateli v pěkném hájku nedaleko zdejšího zámku.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Nový památník na Stezce svobody u Mikulova

15.12.2019

Jedno z nejkrásnějších jihomoravských měst, Mikulov, má velmi pohnutou historii - nejen ovšem tu středověkou, kterou připomíná například dům, ve kterém žil a působil po léta proslulý Rabi Loew a kde bydlel nějakou dobu i malíř Alfons Mucha a naproti malebná synagoga, zámek či hrobka Ditrichšteinů a další pamětihodnosti. V poměrně nedávné minulosti se nedaleká hranice s Rakouskem stala v době komunistické totality místem, kudy prchali mnozí našinci, ale také lidé z jiných tehdejších komunisty ovládaných zemí na svobodu. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Vánoce v zahraničí jsou stále oblíbenější, lidem nevadí si připlatit

26.11.2019

Palma místo vánočního stromku, písek jako náhrada sněhu. Stále více Čechů tráví vánoční svátky v exotických zemích. Největší zájem o vánoční pobyty očekávají cestovní kanceláře během listopadu. Cestovní agentura Invia spustila prodej vánočních zájezdů v říjnu, dosud jich prodala přes 1000. Mezi nejoblíbenější destinace patří Egypt, Spojené arabské emiráty (SAE) z horských krajin vede Rakousko a Itálie.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Faltysová

Už 30 let Češi svobodně cestují.

15.11.2019

Z paštikářů pod stanem jsou dnes vážení hosté čtyřhvězdičkových hotelů. Letošní 17. listopad přinese 30. výročí pádu komunismu v našem státě. Už 30 let si tak Češi kromě demokracie mohou užívat i svobodu neomezovaného cestování. Pryč jsou výjezdní doložky, devizové přísliby, noci pod stanem u studeného baltského moře a vaření na plynovém vařiči. Po roce 1989 se Čechům postupně otevřela západní Evropa a poté i celý svět.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Faltysová

V Brně proběhl slavnostní Den za Moravu

25.09.2019

V září se v Brně konal tradiční každoroční sraz Moravanů, přátel a příznivců Moravy a její slavné historie. Letošní setkání pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje a brněnské primátorky bylo konáno u příležitosti 1197 let od první písemné zmínky o Moravanech a 669 let od zvolení moravského markraběte Jošta římským králem. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Na hrad Košumberk za pány Slavaty 

13.08.2019

Jsme v městě Luže, usazeném v půvabné lesnaté krajině na rozhraní Vysočiny a Labské nížiny. Starobylé město, které bylo založeno už počátkem 14. století, má několik historických památek, které stojí za návštěvu a prohlídku. Malebnou starou radnici z první poloviny 16. století a nádherný poutní chrám Panny Marie na Chlumku z poloviny 17. století s přilehlou jezuitskou rezidencí. Chrám byl od svého postavení a je dodnes cílem poutníků za milostným obrazem panny Marie, původně umístěným na hradě Košumberku.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Rodiče s dětmi chtějí vyžití přímo u hotelu. Kam zamířit za tou nejlepší rodinnou dovolenou?

20.07.2019

Letní dovolená je pro řadu českých rodin událostí, na kterou se těší celý rok a chtějí si ji tak náležitě užít. Dle dat cestovní agentury Invia rodiny s dětmi nejčastěji poptávají pobyty v Turecku, Egyptě, Řecku a Bulharsku. Preferují all inclusive stravování a ubytování v hotelech s dobrým zázemím pro děti. Poptávané jsou tak hlavně resorty s dětskými bazény se skluzavkami, tobogány a dalšími atrakcemi či pestrou nabídkou sportovních aktivit. Velmi oblíbené jsou také klubové hotely, které během hlavní sezóny zajišťují animační programy pro děti v češtině nebo slovenštině.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Faltysová

Dovolená mezi svátky? Zájem o zájezdy na první červencový týden je opět velký, vede Řecko.

11.06.2019

První červencový týden tradičně patří mezi nejžádanější termíny pro odjezd na letní dovolenou. Podle statistik cestovní agentury Invia nejvíce Čechů opustí hranice už 29. června, a to celkem 5  000 cestovatelů. Letos státní svátky připadají na pátek a sobotu, lidé tak mohou využít buď celý týden a vzít si dovolenou, nebo někam vyrazit na tři volné dny v kuse. Mezi nejžádanější destinace patří opět Řecko a Turecko, vyzkoušet můžete i pobyty v Česku nebo na sousedním Slovensku.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Faltysová

Češi vymění velikonoční mrskačku za dovolenou v Egyptě

18.04.2019

Během velikonočních svátků zamíří Češi na dovolenou, nejčastěji do Egypta. Tam stráví Velikonoce celkem 29 procent turistů, kteří si zakoupili zájezd u cestovní agentury Invia. Rovných 11 procent cestovatelů si ve svátečním čase užije termální lázně v Maďarsku a 10 procent zvolilo rekreaci v tuzemsku. Zájem je také o lyžování v italských a rakouských Alpách nebo o eurovíkendy v Paříži.

V diskusi 0 příspěvků Jan Nechvátal

Vyrážíte s novými smartwatch či dronem na hory? Pozor, aby mráz nezničil jejich baterii

17.02.2019

Elektronické vychytávky se stávají čím dál oblíbenější součástí výbavy při pobytech na horách. Lidé stále častěji na zimní dovolené přibalují outdoorové kamery či drony. V zimě navíc běžně využíváme chytré hodinky či sporttestery. Při používání gadgetů v mrazivém počasí je však třeba dávat si zvýšený pozor - baterie těchto zařízení jsou na nízké teploty citlivé. Jaká opatření dodržovat, abyste si například nové smartwatch či oblíbený dron při zimním provozu nepoškodili?

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Viníkem srážky na sjezdovce? Co udělat, abyste neplatili miliony za odškodné

08.02.2019

S obdobím jarních prázdnin začne taky doba našich intenzivních lyžařských radovánek na českých horách nebo v zahraničí. Protože je to čas, kdy je na sjezdovkách rušno, může být těžší vyhnout se nepříjemné srážce s jiným lyžařem nebo snowboardistou. I docela malý střet se však snadno přehoupne v nepříjemný soudní spor, který vyvolá oběť srážky. A na vás jako na viníka může padnout úhrada škody na majetku a zdraví poškozeného, která mnohdy dosahuje i milionových částek. Pokud se však budete řídit těmito pravidly, žádné nepříjemné finanční náklady vás nepřekvapí.

V diskusi 0 příspěvků Monika Hořínková

Průměrný Čech na dovolené? Řecko a Egypt letecky na 8 dní, do čtyřhvězdy

28.01.2019

Čechy nejvíce láká vyrazit na dovolenou do Řecka či do Egypta, jednu z těchto destinací si pro dovolenou vybralo vloni 38 % z nich. Podle statistik cestovní agentury Invia si rádi připlatí za čtyřhvězdičkové hotely s all inclusive a za komfortní cestování letadlem. Nejčastěji odjíždí na 8 dní. Největším trhákem loňského roku byla podle agentury sobota 7. července, kdy bylo na zakoupené dovolené za hranicemi na 43000 českých turistů. Cenovým rekordmanem se stala skupinová dovolená za 11 milionů korun.

V diskusi 0 příspěvků Monika Hořínková

Na palubě Titanicu

07.01.2019

O tragickém osudu ve své době největšího a také nejluxusnějšího zaoceánského parníku a jeho pasažérů toho bylo už napsáno víc než dost a také natočeno několik filmů. Parník se potopil při cestě z anglického Southaptonu do New Yorku v noci 14.dubna 1912 po srážce s ledovcem, přičemž zahynulo 1500 cestujících. Tuto tragickou událost jsem už od dětství spojoval s mou maminkou, která se narodila v témže roce pouhé dva měsíce po potopení lodi, a už v dětství mi o tom všem vyprávěla.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Češi se i letos chystají na lyže do Itálie a Rakouska. Preferují vlastní dopravu.

05.12.2018

Přestože v Česku panuje typické předvánoční počasí, lidé už hojně nakupují zájezdy na zimní dovolenou. Stejně jako v předchozích letech se i letos vydají tisíce Čechů za lepšími lyžařskými zážitky do zahraničí.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Desetina Čechů volí pro podzimní dovolenou okolní státy. Vedou maďarské lázně a horské oblasti

24.10.2018

Dovolená pro Čechy neznamená pouze výlet k moři. Obzvláště na podzim rádi vyrážejí do sousedních států, případně cestují po tuzemsku. Z údajů cestovní agentury Invia vyplývá, že zájezd do jednoho z okolních států s odjezdem v září a říjnu si zakoupil každý desátý Čech. Nejčastěji se vydávají do maďarských lázní, oblíbené jsou také české a slovenské hory.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Průvodce pojištěním před dovolenou aneb: Co vše lze pojistit a jak na to

14.06.2018

Období letních dovolených se nezadržitelně blíží. Při plánování cesty byste rozhodně neměli zapomenout na odpovídající pojištění. To je ideální nastavit vždy dle typu zájezdu, plánovaných aktivit i osob, které se dovolené zúčastní. Jak se chránit před krachem cestovní kanceláře, na kolik nastavit pojistné plnění a jak postupovat při cestování autem? To vám poradíme v následujícím článku.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Lázně Luhačovice připravují řezbářské sympozium - Přijeďte si do Luhačovic pro originální lavičku

31.05.2018

Mimořádně oblíbenou kulturní akci v Luhačovicích je řezbářské sympozium, které se letos bude konat ve dnech 4. až 9. června. Sympózia se účastní Martin Bořuta, Martin Cigánek, Petr Krajíček, Zdeněk Matyáš  Jiří Hajda a Jiří Várblík. Téma pro letošní 6. ročník je "Vyber si svou lavičku!".

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Dovolená bez dětí? Adult only hotely nabízejí klid i speciální program.

14.05.2018

Tradiční evropské destinace jsou v létě populární zejména u rodin s dětmi. Ne každý však chce strávit dovolenou ve společnosti dětského křiku. Pro cestovatele, kteří hledají spíše klidnou a nikým nerušenou dovolenou jsou tu proto adult only hotely, jež jsou přístupné pouze pro dospělé. Najít je můžete v oblíbených evropských zemích, ale i na exotických místech.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Už v neděli si můžete v Lázních Luhačovice připadat jako za první republiky

18.04.2018

Lázeňské město Luhačovice je rájem filmařů. Natáčely se zde filmy, seriály, dokumentární pořady a i samotní herci si je oblíbili a často je navštěvují, aby se zde léčili, nebo si odpočinuli. To, že si tvůrci pro natáčení často vybírají právě Luhačovice, svědčí o tom, že jsou nejen populární lázeňskou destinací, oblíbeným cílem jednodenní turistiky, relaxačních víkendových či wellness pobytů, ale s oblibou je vyhledávají právě filmaři pro zachovalou architekturu i atraktivní atmosféru s prvorepublikovou noblesou.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Kde najdete jihlavské havíře

17.01.2018

Jihlava byla už od středověku významným městem Moravy a celého českého království. Od první poloviny 13.století, kdy se tady začalo těžit stříbro, stoupl význam původní osady tak, že z ní vzniklo opevněné a mocné město, jehož horním právem se řídila města tehdejší Evropy. Jihlava bohatla svými stříbrnými doly a panovníci jí udělovali privilegia právě tak jako třeba Kutné Hoře a dalším městům, která přinášela stříbro do královské pokladnice.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

U Čechů v zimě vede Itálie, hledají kvalitní sjezdovky i dobré jídlo

07.12.2017

I letos v zimě vyrazí tisíce Čechů na hory. Zatímco lyžařské zájezdy na období vánočních svátků a Silvestra jsou z drtivé většiny vyprodané, prodej lyžařských dovolených na rok 2018 právě naplno startuje. Podle aktuálních statistik cestovní agentury Invia vede u Čechů Itálie následovaná Rakouskem. Milovníci zimních sportů pak volí osvědčená velká střediska, která jim zaručí kvalitní sněhové podmínky a rozmanité služby.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Stále více Čechů chce na svátky do exotiky. Zájezdy na Vánoce a Silvestr rychle mizí

29.10.2017

I letos v zimě mají čeští turisté extrémní zájem o sváteční zájezdy k moři. Nejčastěji vyrážejí do Egypta a Spojených arabských emirátů. Nově si oblíbili také Kubu či Zanzibar. Za exotickými zážitky jsou navíc ochotni létat i ze vzdálenějších letišť. I přes zvýšenou nabídku zájezdů se však exotické dovolené v termínu Vánoc a Silvestra rychle vyprodávají. Zájemci o zimní dovolenou by tak neměli otálet. V dalších týdnech mohou navíc ceny zájezdů prudce stoupnout.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Na co byste neměli zapomínat při cestě do zahraničí autem?

26.07.2017

Vyrážíte na dovolenou vlastním autem? Pak byste rozhodně neměli podcenit přípravu, aby vás v případě komplikací nečekala nemilá překvapení v podobě vysokých pokut, nečekaných uzavírek nebo nedostačujících služeb vašeho povinného pojištění. Připravili jsme pro vás 5 tipů, které vám pomohou připravit se na nejčastější problémy, s nimiž se můžete v zahraničí setkat.

V diskusi 0 příspěvků Eva Pětvalská

Téměř pětina Čechů si letos koupila dovolenou přes mobilní zařízení Populární jsou i online průvodce

16.07.2017

Dvakrát více lidí si letos koupilo dovolenou přes mobilní telefon. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. Stále více využívané jsou také tablety. I přes zvyšující se zájem o nákupy zájezdů přes mobilní zařízení si však trendy Češi osvojují jen pozvolna. Většina plateb dovolených tak proběhne přes počítač, velké množství Čechů také stále upřednostňuje osobní návštěvu pobočky.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Letní prázdniny začínají. Červencové svátky využije k cestování o pětinu více lidí než loni

02.07.2017

Na dva státní svátky uprostřed pracovního týdne se mohou Češi těšit hned z kraje letních prázdnin. První červencový týden tak tradičně využívají k cestování na dovolenou. Letos dle aktuálních statistik cestovní agentury Invia využije výhodného termínu o 21 % více turistů než vloni. Zájezdy do populárních destinací jsou tak na první červencový týden z velké části vyprodané.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Korunovační klenoty na dosah ruky

26.04.2017

Mnozí z nás nikdy v životě neviděli vystavené originály českých korunovačních klenotů, neboť bývají pro veřejnost přístupné málokdy - obvykle jen při opravdu vzácných příležitostech významných státních výročí. Na rozdíl například od Maďarska či Anglie, kde můžete ty vzácné korunovační klenoty vidět běžně vystavené, samozřejmě za přísných bezpečnostních předpisů a se zákazem fotografování. Ale není to vcelku velký problém.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Památník v Mikulově připomíná a varuje

17.03.2017

Moravské město Mikulov je v kterémkoli ročním období cílem domácích i zahraničních turistů. Není divu, je to jedno z našich nejkrásnějších měst, kde návštěvník nachází množství starých památek, ale také příjemná zákoutí a přívětivé hospůdky, ve kterých může ochutnat zdejší výborné víno. Přiznávám se, že se sem rád vracím, kdykoli je k tomu příležitost, což bývá obvykle na podzim, kdy se tu už několik let konají mezinárodní konference, které připomínají, že právě tato líbezná část Moravy byla v době totality oddělena tzv. "Železnou oponou" od svobodného světa. A že právě tady umírali lidé, kteří se pokusili dostat na svobodu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Letní dovolené 2017: Čtvrtina Čechů vyrazí do Řecka, zájem o Egypt je devítinásobný

08.03.2017

O 74 % více Čechů si chce letos zajistit letní dovolenou s předstihem. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. Čeští turisté mají letos extrémní zájem o First Minute zájezdy do všech destinací a za dovolenou jsou ochotni si připlatit. Pozici nejpopulárnější dovolenkové destinace i v této sezóně obhájilo Řecko. Největší nárůst poptávky však cestovní kanceláře zaznamenávají v případě Egypta. Ten se ve srovnání s loňským rokem těší téměř devítinásobnému zájmu a po loňském útlumu se vrací do pětice nejvyhledávanějších zemí pro letní dovolené.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Stále více Čechů tráví Valentýna v exotice. Zájem o Kapverdy je pětinásobný

13.02.2017

Stále více Čechů slaví svátek zamilovaných v exotice. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. Mezi pět nejpopulárnějších destinací se v týdnu, kdy se Valentýn slaví, dostaly Kapverdy, Spojené arabské emiráty i Egypt. Zájem o dovolenou v exotických zemích přitom meziročně vzrostl o desítky procent. Oblíbené jsou, stejně jako v loňském roce, také lyžařské destinace v čele s Rakouskem a Itálií.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Cestovatelské hity roku 2017? Tyto země letos nesmíte vynechat

30.01.2017

Dali jste si předsevzetí více v letošním roce cestovat, ale klasické dovolenkové destinace vás příliš nelákají? Pak se podívejte na výčet pěti nejzajímavějších zemí roku 2017, které doporučuje také celosvětově uznávaný cestovatelský portál Lonely Planet. Zavítat můžete do Ameriky, Asie, Evropy i vzdáleného Karibiku.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Vánoční svátky na ledu i na pláži aneb Oslavte Vánoce v cizině

09.12.2016

Blížící se vánoční svátky nejsou velkou událostí pouze pro Čechy. I obyvatelé jiných zemí a kontinentů Vánoce slaví, tradice a zvyky se ale v jednotlivých kulturách značně liší. Chcete si letos vyzkoušet Vánoce trochu jinak a poznat nové zvyklosti a pokrmy? Přinášíme vám tipy na několik destinací, které můžete o svátcích navštívit. Na své si přijde milovník vánočních tradic, sněhu i ten, kdo touží vyrazit za teplem.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Kam za výhodnými adventními nákupy? Vyrazte k sousedům i do exotiky

05.11.2016

Adventní čas se neúprosně blíží. Pokud už přemýšlíte nad nákupem vánočních dárků, ale nechcete se tlačit v českých obchodních centrech, vyjeďte si za nákupy do ciziny. V Německu, Polsku, Londýně nebo Dubaji nakoupíte výhodně všechny druhy zboží. Čas si navíc můžete zpestřit návštěvou tradičních vánočních trhů, procházkami po městě i prohlídkou světově unikátních obchodních center.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Češi o podzimních prázdninách více cestují. Volí exotické destinace i zájezdy do lázní

28.10.2016

Čeští turisté vyrážejí během podzimních prázdnin na dovolenou více než loni. Ze statistik cestovní agentury Invia vyplývá, že si letos zakoupilo zájezd o 29 % více osob než v loňském roce. Turisté častěji cestují také se svými dětmi, a to i batolaty do 2 let. Oblíbené jsou exotické destinace v čele s Egyptem a Spojenými arabskými emiráty, ale i Maďarsko.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Češi v létě volili především letecké all inclusive zájezdy. Ceny pobytů meziročně klesly

06.10.2016

Letní sezóna dovolených se u Čechů i letos nesla v duchu osvědčených evropských destinací. Mezi nejoblíbenější dovolenkové země se tradičně zařadilo Řecko a Chorvatsko. Nárůst objednávek o celých 30 procent pak cestovní agentura Invia zaznamenala v případě Bulharska a Španělska. Češi pro svou dovolenou nejčastěji volili stravování v podobě all inclusive služeb a leteckou dopravu, ubytovávali se především ve tříhvězdičkových hotelech. Využít mohli také snížených cen zájezdů, některé meziročně zlevnily až o dva tisíce korun.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Světoznámá Vincentka v průběhu dějin dobyla Vídeň i Čínu

07.08.2016

Když 29. listopadu 1780 zemřela ve Vídni císařovna (a česká královna) Marie Terezie, znalo již hlavní město Rakouska minerální vodu z Luhačovic. Právě od roku 1780 ji vozili luhačovičtí občané, zvaní vodáci, na vozech v sudech až do Vídně. Nevíme, zda zázračnou vodu z Luhačovic ochutnal některý z císařů a synů Marie Terezie, Josef II, či Leopold II. Víme však, že luhačovičtí občané položili základ mezinárodnímu věhlasu této minerálky, kterou dnes znají i Číňané.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Chatka, stanový hotel, nebo teepee? Dovolená v tuzemsku láká na netradiční typy ubytování pro rodiny

29.07.2016

V posledních letech stoupá zájem českých turistů o trávení dovolené v tuzemsku. V loňském roce podle údajů internetové cestovní agentury Invia vzrostla poptávka po pobytech v Čechách a na Moravě o 15 % a tento trend se drží i letošních prázdnin. Lidé vyhledávají nejen zajímavé výlety a odpočinkové aktivity, ale také ubytování kombinující zážitky, kvalitu a zároveň cenovou dostupnost. Jaké existují varianty, pokud vaším cílem není pobyt v hotelu?

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Češi mají vyšší zájem o dovolenou v tuzemsku, Česko je sedmou nejoblíbenější destinací

06.06.2016

Poptávka českých turistů po letní dovolené v tuzemsku roste. Česká republika letos představuje sedmou nejoblíbenější destinaci, kde Češi, kteří cestují s cestovní kanceláří, chtějí trávit prázdniny. Zájem o rekreaci v Česku zaznamenaly cestovní kanceláře již v loňském roce a změnu neočekávají ani letos. Nejpopulárnějšími regiony jsou přitom jižní Morava a jižní Čechy.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Pyramida k rozjímání i pro zdraví

10.05.2016

Jistě se mnou budete souhlasit, že mezi nejzajímavější a zároveň nejzáhadnější stavby světa patří egyptské pyramidy. Ne nadarmo byly zařazeny mezi sedm divů světa a dodnes všechna jejich tajemství nebyla odhalena. Už jako kluk jsem doslova hltal knížky, které o nich psaly - byla to například kniha pana Zamarovského "Jejich Veličenstva pyramidy". A nakonec se mi poštěstilo je v Egyptě časem i navštívit, podívat se dovnitř a dokonce na jednu z nich i kousek vylézt, než mě odehnal nevrlý strážce a pohrůžka jeho bičem. To ale až po mnoha letech. Mezitím ještě jako kluk jsem mohl v době hluboké totality obdivovat malou pyramidu, která se najednou objevila za výlohami obchodů a mohl si ji za pár korun koupit každý.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Brněnské výstaviště obsadí desetitisíce lidí. Vypukne tam Majáles a Utubering

04.05.2016

Na brněnském výstavišti už v pátek vypukne Brněnský Majáles. Největší festival pro mladé na jižní Moravě je vyvrcholením a zároveň hlavním dnem studentských majálesových oslav. Letos se koná společně s akcí Utubering, unikátním festivalem generace Z. Návštěvníci Majálesu se mohou těšit na celkem 20 vystoupení na třech hudebních scénách. Na akci Brno také pozná svého letošního Krále a Miss Majálesu. O tituly se utká trojice vysokých škol. Utubering zase na výstaviště přivede nejznámější youtubery, kteří jsou idoly teenagerů.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Delší Velikonoce lákají Čechy k cestování, zájem o zájezdy se oproti loňsku zdvojnásobil

25.03.2016

Prodej zájezdů na období velikonočních svátků se meziročně zvýšil o 125 %. Češi letos nejraději vyrážejí lyžovat do rakouských Alp. Vyplývá to z prodejních statistik cestovní agentury Invia. Za zvýšeným zájmem o velikonoční cestování stojí den volna navíc. Letos poprvé je totiž Velký pátek dnem pracovního klidu.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Hustopeče vítají jaro. Vínem i stovkami rozkvetlých mandloní

17.03.2016

Už tuto sobotu 19. března 2016 mohou lidé přivítat jaro na Slavnostech mandloní a vína v Hustopečích. Těšit se mohou na bohatý program na hustopečském Dukelském náměstí, prohlídku mandloňového sadu s průvodcem nebo velikonoční jarmark. Po druhé hodině odpoledne pak v centru Hustopečí známý šéfkuchař Marcel Ihnačák pokřtí Mandlovou kuchařku Petry Pokorné.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Zájem o dovolenou na Silvestra letos vzrostl o 22 procent, stoupá obliba českých hor

30.12.2015

Oslavy příchodu nového roku lákají stále více Čechů k odjezdu na dovolenou. Oproti loňsku si silvestrovský pobyt pořídilo o 22 procent turistů více. Na Silvestra většina lidí míří na hory. U zákazníků cestovní agentury Invia je největší zájem o rakouská lyžařská střediska. Zájezdy do Rakouska tvoří 20 procent z aktuální poptávky po dovolených. Stále více lyžařů však míří i do tuzemských středisek, poptávka se totiž meziročně zvýšila o 72 procent.

V diskusi 0 příspěvků Michal Tůma

Lyžování je nuda. V zimě děti zabaví speedminton či hula hooping

19.11.2015

S chladnými venkovními teplotami a brzkým stmíváním se děti na čerstvý vzduch příliš nehrnou. Zima přirozeně svádí k pasivnějšímu trávení času. Pokud nechceme, aby děti až do jara seděly před monitory počítačů a televizí, musíme vymyslet zábavnější program. V dnešní době navíc řada míst nabízí zajímavější program než lyžování či bruslení. O letošní zimě vsaďte na speedminton, zorbing na sněhu či skiboby, a děti nebudete schopní dostat domů.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Rudišová

Zážitky z dalekých cest, Recenze nové knihy - Cesty za dobrodružstvím

18.10.2015

Cestovatel Leoš Šimánek uzavřel biografickou trilogii o svých expedicích a cestách ve druhé polovině devadesátých let minulého století. Nejprve s několika přáteli v knize SEVERSKOU DIVOČINOU - Stavba srubu u jezera Clark a plavba po řekách na Aljašku. CESTOVÁNÍ JE MŮJ ŽIVOT - Na plachetnicích Tichomořím a na člunech divočinou Kanady doplňují nyní CESTY ZA DOBRODRUŽSTVÍM - Putování Severní a Jižní Amerikou a napříč Tichým oceánem (160 stran se čtyřmi mapami, 130 barevných fotografií). Dohromady víc než tři roky trval proud zážitků. S německým a kanadským pasem cestoval na vlastní pěst, to jest maximálně úsporně, když si přivydělával při různých pracích pro místní farmáře a domorodce.

V diskusi 0 příspěvků Irena Zítková

Co se může nazývat Vincentkou?

12.10.2015

Luhačovice ve světě proslavila světoznámá Vincentka - minerální voda z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice. V Luhačovicích však vyvěrá celkem až 16 minerálních pramenů různého minerálního složení a existují zde celkem tři prameny nazvané Vincentka. Jsou to Vincentka, Nová Vincentka a Vincentka 2.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Češi za dovolenou utráceli o tisícovku více než loni, zájem o Řecko i letos posílil

04.09.2015

Češi jsou Řecku věrní i v době krize. Zájezdy na řecké ostrovy byly letos v létě nejprodávanější a tvořily 30 % z celkové poptávky českých turistů. Naopak zájem o Tunisko meziročně klesl o 5,5 procentního bodu, pobyty do této země si v létě koupilo jen 3,5 % cestovatelů.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Pozorování Perseid na Prašivé

10.08.2015

Jednoznačně nejvýraznější astronomická událost léta již brzy!

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Kontroly na letištích se zpřísňují, lidé by měli před dovolenou myslet i na stav baterie v mobilu

16.07.2015

Lidé by měli před cestou na dovolenou pamatovat na kapacitu baterií ve svých mobilech. Na letišti jim to usnadní situaci. Bezpečnostní předpisy se stále zpřísňují a v případě, že cestující přijdou před kontrolu s vybitým mobilem, musí počítat s komplikacemi v podobě podrobné prohlídky. Pracovníci ostrahy totiž mohou vyzvat cestující k zapnutí elektronických zařízení, která si berou na palubu. Tím prokážou, že opravdu slouží svému účelu a vyloučí se tak možnost teroristického útoku.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Ideální letní sporty pro děti? S batolaty na plavání, s předškoláky na atletiku

09.07.2015

Řada rodičů chce děti co nejdříve uvyknout na pravidelný pohyb a zároveň jim vyplnit volný čas smysluplnou aktivitou. Léto je ideální dobou, kdy se sporty začít. Jaký sport ale vybrat, aby děti bavil, a především v jakém věku s ním začít, se dozvíte v následujícím článku.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Rudišová

Stany před létem zdražily o 4 %, e-shopy outdorové vybavení téměř nezlevňují

02.07.2015

Cena stanů v českých e-shopech před letní sezónou vzrostla o 3,8 %. Stan pro dva lze pořídit v průměru za 4376 Kč. Ukázala to analýza služby Karsa Monitor, která sledovala ceny zboží v tuzemských internetových obchodech s outdoorovým zbožím. Výsledky měření prokázaly, že čeští prodejci u tohoto sortimentu nepracují s cenou. Starší modely stanů, batohů či spacáků většinou zůstávají nezlevněny.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Kancelář na chatě či u moře: Praktický návod, jak pracovat na cestách

25.06.2015

Nemusíte být nutně digitální nomádi, kteří vyráží pracovat do exotických destinací, zatímco si svoji kancelář vozí neustále při sobě, aby se vám hodilo několik chytrých tipů pro práci i zábavu na cestách.

V diskusi 1 příspěvek Markéta Kohoutková

Pěšky nebo na kole, Májové putování okolím Modrých hor nabízí celodenní vyžití

11.05.2015

V sobotu 16. května proběhne v okolí Velkých Pavlovic sportovně kulturní akce s názvem Májové putování okolím Modrých hor. Pro cyklisty, ale i pěší turisty, bude připraveno několik různě náročných okruhů po vinicích i vinařstvích v okolí. Veškeré trasy uvedou návštěvníky do atmosféry jarních vinic s možností ochutnávek vín i místních specialit.

V diskusi 0 příspěvků Zdeňka Prokopová

Velký manuál pro cestování s dětmi: Jak vše naplánovat a nic nezapomenout

05.05.2015

S příchodem dětí se částečně mění i naše zvyky. A pro případ cestování toto tvrzení platí dvojnásobně. Dříve stačilo jen koupit letenky nebo nastartovat auto a vyrazit. Přestože se může zdát, že cestování s dětmi je komplikované, mnohdy dokonce nereálné, opak je pravdou. Jen je třeba se na cesty připravit zavčas a myslet o pár kroků napřed. Cestování s dětmi je totiž zcela jiná disciplína. A i zde platí, že jen důkladná příprava a cvičení dělá mistra.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Rudišová

Lázeňský pobyt Po stopách Dušana Jurkoviče z Lázní Luhačovice je Hitem sezóny 2015

28.04.2015

Lázeňský pobyt - Po stopách Dušana Jurkoviče - byl oceněn Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy jako HIT sezóny pro rok 2015. Soutěž byla vyhlášena již pošesté. Ocenění převzal zástupce akciové společnosti Lázně Luhačovice Ing. Dalibor Chrastina, zástupce vedoucího oddělení marketingu a prodeje, na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší produkt turistické oblasti Východní Morava. Vyhlášení se konalo na závěr Výroční konference cestovního ruchu turistického regionu Východní Morava, v úterý 10. února 2015, ve Starém Městě.

V diskusi 0 příspěvků Katarína Arvayová

Vzkříšení horské chaty Na Prašivé v Beskydech.

22.04.2015

Již třetí měsíc probíhají rozsáhlé rekonstrukční práce na beskydské horské chatě Na Prašivé, které mají za cíl tuto jedinečnou historickou dřevěnou chatu vzkřísit a zase uvést do provozu tak, aby dále mohla důstojně sloužit veřejnosti, hlavně turistům.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

5 nejoblíbenějších velikonočních destinací

06.04.2015

Dle statistiky prodejů zájezdů v cestovní agentuře Invia, jsou nejoblíbenější destinace pro Velikonoční svátky právě ty následující:

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Brněnské letiště nabízí 3 pravidelné lety do Evropy, mladí lidé tak často létají z Prahy

14.02.2015

Mladí lidé cestují po Evropě převážně letecky. A zatímco z pražského letiště Václava Havla odlétají letadla pravidelně do 75 destinací v Evropě, v Brně lze přes rok nasednout na linky jen do tří evropských měst. Přistát z Brna tak lze v Londýně, Eindhovenu nebo Moskvě. Pokud se lidé chtějí dostat jinam, nezbývá jim než do vybraných měst vzlétat z Prahy nebo Vídně. Oblíbené jsou však i autobusové zájezdy, zejména takzvané eurovíkendy.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Festival CYKLOCESTOVÁNÍ

07.01.2015

Tradiční a originální cestovatelský festival Cyklocestování se ve Frýdku-Místku uskuteční (16.-18.1.2015) už podeváté na plátně a v prostorách Nové scény Vlast. Prostřednictvím besed, promítání, filmů a workshopů se můžete vydat s cestovateli na kolech do různých koutů světa. Podíváme se například do Francie, Irska, Maroka, na Lofoty, na lehokole nebo tříkolce projedeme velkou část Evropy, dokonce dvakrát si přiblížíme cyklocestovatele na cestě kolem světa. Navštívíme i ostrov Papua - Nová Guinea a do Afriky zavítáme za doprovodu rytmů místního bubenického uskupení. Organizátoři nezapomínají ani na cykloturistiku v České republice, tentokrát se zaměří na region Poodří.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Český ráj je zaslíbeným regionem pro filmový turismus

03.01.2015

Území Českého ráje je vzhledem ke své rozmanitosti a ideální dostupnosti z hlavního města zaslíbeným regionem pro filmaře. Ve shrnující studii, která vznikla před dvěma lety, je uvedeno v tomto regionu přes 40 míst, kde se v minulosti natáčela nějaká pohádka či film, a to české i zahraniční produkce. Celkem zde od 50. let minulého století do současnosti vznikla skoro stovka filmů, resp. v tomto počtu filmů či pohádek se Český ráj v nějaké podobě objevuje. Proto byl region vybrán Českou centrálou cestovního ruchu - CzechTourism (dále jen "CzechTourism") mezi regiony, o které se "opře" kampaň, která bude do naší země lákat zahraniční turisty a Český ráj připomene i domácím návštěvníkům.

V diskusi 0 příspěvků Lucie Rakoušová

Platební karta poslouží jako jízdenka, od nového roku i v Brně

15.12.2014

V Česku startuje revoluce ve veřejné dopravě. Mezi cestujícími jsou sice stále oblíbené SMS jízdenky, dopravní podniky však začínají testovat jednoduché a rychlé placení pomocí bezkontaktní platební karty přímo ve vozidle. Zatím takovou možnost v pilotním provozu nabízí pouze Liberec, od nového roku se připojí i Brno. Zdejší dopravní podnik od roku 2015 nainstaluje čtečky bezkontaktních karet celkem do 16 autobusů, mezi nimi například do vozů, které přepravují cizince z letiště.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Fantastický svět filmů Karla Zemana v Praze

07.12.2014

Procházíme po Karlově mostě, jako vždy plném turistů, muzikantů, rychlomalířů a prodavačů všemožných suvenýrů. Prodíráme se davy k Malostranské mostecké věži, abychom po posledním schodišti sestoupili pod most a pak prošli pod jeho obloukem do Saského dvora. Tak jako mnoho dětí i dospělých všeho věku, kteří sem vstupují, jsme i my vzrušeni. Vracíme se totiž do dětských let, kdy jsme s rozzářenýma očima hltali na plátnech kin ty fantastické a dobrodružné filmy, ve kterých jsme s jejich klukovskými hrdiny putovali do pravěku za mamuty a dinosaury nebo v zajetí hraběte Artigase ponorkou na ostrov pirátů a s kluky unesenou vzducholodí po světě. Nebo dokonce s baronem Prášilem až na měsíc.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

25 let od otevření hranic: Čeští turisté získali sebevědomí, místo autobusu si potrpí na komfort

19.11.2014

Uplynutí 25 let od pádu komunismu a otevření hranic změnilo tuzemský trh cestovního ruchu k nepoznání. Odborníci se shodují, že největší proměnou prošli samotní čeští turisté. Češi získali v oblasti cestování sebevědomí, vyhledávají kvalitní služby a kladou důraz na komfort. Upouštějí od přepravování autobusem, nechtějí cestovat přes noc, vyžadují zajištěnou stravu. Turisté si navíc potrpí na bohatý doplňkový program a nebojí se objednávat dovolenou přes internet.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Monitoring návštěvnosti stezky Greenway Jizera

14.11.2014

V roce 2013 byla dokončena stavba stezky Greenway Jizera v úseku Turnov - Rakousy - Malá Skála - Líšný. Slavnostní otevření stezky proběhlo v prosinci 2013, cyklisté a pěší však stezku využívali od léta.

V diskusi 0 příspěvků Lucie Rakoušová

Mrazivá historie holocaustu lidi zajímá, stovky tisíc Čechů navštěvují památníky

06.11.2014

Mrazivá místa připomínající historii holocaustu se dnes plní studenty i dospělými lidmi. Školy si objednávají exkurze a zapojují se do vzdělávacích programů. I dospělí lidé si však kupují zájezdy s odborným výkladem. Podle statistik si hrůzy, které stály život miliony lidí, jezdí do Osvětimi či bližšího Terezína připomenout stovky tisíc Čechů.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Nová Bezručova chata na Lysé hoře a její DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

16.10.2014

Přijďte si prohlédnout stavbu legendární horské chaty, která před pár desítkami let vyhořela. 

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Moravané pochodovali v Brně

06.10.2014

Tradiční Pochod za Moravu, který pořádá každý rok na počátku podzimu Moravská národní obec, se odehrál opět v Brně, tentokrát už po deváté. Jak připomněli pořadatelé, letos se tato zajímavá akce konala u příležitosti 1192 let od první písemné zmínky o Moravanech a právě 604 let od zvolení moravského markrabího Jošta římským králem.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Lázně snižují závislost na pojišťovnách. Více lidí jezdí za léčbou a relaxací za své peníze.

20.09.2014

V České republice přibývá lidí, kteří tráví pobyt v lázních bez příspěvku své zdravotní pojišťovny. A to převážně proto, že pojišťovny dlouhodobě poskytují méně peněz na pobyty v lázeňských zařízeních kvůli vyhlášce ministerstva zdravotnictví. Lázně se tak nacházejí v situaci, kdy musejí lákat samoplátce, aby obstály u zahraniční konkurence. Oslovují klienty i přes slevové portály a inzerují je na relaxaci a prevenci proti onemocnění.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Severskou divočinou

15.09.2014

Leoš Šimánek se stal cestovatelem a následně i spisovatelem díky Rusům. Zní to sice paradoxně, ale je to tak! Kdyby v šedesátém osmém "bratrská armáda" nevtrhla do tehdejšího Československa, nikdy by republiku neopustil, dál by vystavoval stavební povolení na úřadě v Plané u Mariánských Lázní a těžko by se jako zasloužilý "ouřada" po víc než dvaceti letech, když se konečně otevřely hranice, vydal do světa.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Jak na 5 nejčastějších problémů, které zkazí dovolenou

22.07.2014

Červenec a srpen jsou podle nepsaného pravidla měsíci, jež nám mají sloužit k užívání slunečních paprsků, k letním radovánkám a cestování. Většina z nás má tak právě na některé z červencových nebo srpnových dní naplánovanou svou dovolenou a aktuálně již řeší spíše, co přibalit do kufru, případně jakou výbavu dokoupit. V následujících řádcích jsme vybrali čtyři nejčastější obtíže, které dovolené komplikují, a zároveň přinášíme tipy, jakým způsobem je řešit, případně jim ideálně rovnou předejít.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Kočárky na vrcholy

10.06.2014

Občanské sdružení Cyklocestovatelé pořádá i letos další oblíbené výstupy rodin s dětmi na různé nejen beskydské vrcholy. Vítány jsou hlavně rodiny s těmi nejmenšími v kočárcích, akce je ale určena i ostatním rodinám s dětmi v cyklovozících, mandukách, nosičkách či jen tak s dětmi za ručičku.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

4 nejdůležitější formality, na které je třeba myslet před odjezdem na dovolenou s dětmi

07.06.2014

První červnové dny jsou typickým obdobím, kdy si konečně vybíráme svoji letní rodinnou dovolenou. S potvrzenou rezervací se už můžeme těšit jenom na ničím nerušené chvíle strávené s dětmi přesně dle našich představ, ať už třeba na pláži nebo na horách. I když máme objednáno, neměli bychom však plně propadnout jen snění o tom, co nás čeká. Včasné vyřízení těch nejdůležitějších formalit a pochůzek nám může zpříjemnit nejen samotnou dovolenou, ale i dobu bezprostředně před ní. Přinášíme proto tipy, na co bychom neměli před odjezdem zapomínat a mohli si tak následně vychutnat volné dny s rodinou bez stresu a shonu.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Kempovací sezóna začala.

01.06.2014

Tipy, co zkontrolovat, aby bylo stanování radost a ne horor 

V diskusi 0 příspěvků Veronika Dokulilová

Slunce pohltí Zemi aneb co vás o slunci ve škole nenaučili

25.05.2014

Slunce se v posledních dnech hlásí o slovo a my se můžeme začít radovat z první vydatné dávky slunečních paprsků. Ačkoliv je význam Slunce a jeho energie pro naši planetu nepostradatelný, mnozí z nás toho o něm příliš nevědí. V následujícím článku proto přinášíme několik zajímavostí o hvězdě zvané Slunce.

V diskusi 0 příspěvků Michaela Bradnová

V Jihlavě zahájili novou tradici

10.03.2014

Začátkem března se konala na jihlavském Masarykově náměstí zajímavá akce, která přilákala množství místních i přespolních diváků. Byla to masopustní veselice a průvod městem, kterou uspořádalo několik zdejších organizací za podpory statutárního města Jihlavy.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Chystáte se v tomto počasí lyžovat? Dejte pozor na zledovatělý sníh a husté mlhy

24.02.2014

Ačkoliv je v únoru téměř jarní počasí a teplota se dlouhodobě pohybuje na hranici 10 stupňů, lyžaři brázdí vysokohorské sjezdovky zasypané umělým sněhem v hojném počtu. Své zimní zájezdy si totiž značná část z nich objednala již začátkem podzimu. Zejména v aktuální situaci, kdy jsou zasněžené pruhy sjezdařských tras užší než obvykle, umělý sníh je vlivem poprchání zledovatělý a kopce jsou ponořeny do husté mlhy, dochází k častým úrazům, které mohou končit dokonce smrtí. V tomto článku proto představíme, jak se chovat v tomto teplém počasí na sjezdovce a jaká pravidla je nutné dodržovat, abyste nezranili sebe ani ostatní.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Jak vybrat tu nejbezpečnější helmu a chránič páteře? Zaměřte se na atesty a certifikace.

20.02.2014

V poslední době zaplnily média zprávy o nebezpečných pádech na sjezdovkách i děsivé statistiky o zraněných lyžařích. O lyžování i snowboardingu se začalo mluvit jako o nebezpečných, téměř adrenalinových sportech. U většiny sportů, těch zimních nevyjímaje, však platí, že míra bezpečí odpovídá zdatnosti a rozumu sportovce. Pokud se i přes ohleduplnou jízdu lyžař nebo snowboardista dostane do kolize nebo jej překvapí nečekaný pád, můžou u něj ochranné prvky výrazně snížit vážnost zranění. Na co se při výběru bezpečné helmy a chrániče páteře soustředit, vám poradí následující článek.

V diskusi 0 příspěvků Veronika Dokulilová

7 netradičních valentýnských výletů: pozorování velryb či návrat do středověku

13.02.2014

Čtrnáctý únor. Pro některé lidi den jako každý jiný, pro jiné oblíbený svátek lásky, který vybízí k oslavě. Na sv. Valentýna si lidé tradičně posílají dárky, květiny nebo cukrovinky ve tvaru srdce. Přibývá těch, kteří tráví svátek zamilovaných na cestách a navštěvují romantická místa po celém světě. Nejen pro ty, kteří si chtějí tento svátek užít netradičně, jsme připravili 7 tipů na originální valentýnské výlety, kterými uděláte radost sobě i svému partnerovi.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

V Česku dobrovolně, v Belgii zákonem. Jednotná klasifikace hotelů pomocí zlatých hvězd stále chybí

02.02.2014

Fenomén cestování se nerozlučně pojí s ubytováním. To patří mezi stěžejní kritéria, podle kterých si lidé dovolenou vybírají. Přesto se cestovatelé ani v současnosti nemohou spolehnout na to, že 3hvězdičkový hotel v tuzemsku bude kvalitou odpovídat stejně hodnocenému hotelu švýcarskému. Systém udělování hvězd v rámci kontinentů i jednotlivých států je totiž stále velice nejednotný. V tomto článku vám představíme, jak funguje systém hodnocení hotelů v tuzemsku, a jak například ve Španělsku, Británii či USA.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Jak se žilo lidem v krajích ČR v roce 2013?

30.12.2013

Nejlepší podmínky pro život lidí byly v hlavním městě (celkem získalo ve výzkumu 100 bodů). Ve všech sledovaných oblastech studie rozdělila celkem 100 bodů mezi všech 14 krajů a ty byly pak srovnávány např. v podmínkách práce, bezpečnosti, kulturních příležitostech, životním prostředí a mnoha dalších oblastech (nebudu je všechny uvádět vzhledem k rozsahu článku, budou uvedeny v tabulkách).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Cestování není nuda aneb 15 neuvěřitelných dotazů při prodeji dovolených

24.12.2013

Na dovolenou vyrážíme za odpočinkem a pro získání neuvěřitelných zážitků. Ty ale zažívají i samotní prodejci zájezdů. V období Vánoc jsme připravili 15 humorných dotazů klientů cestovní agentury Invia, které vás zaručeně pobaví.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Letos na lyže vyrazí o třetinu více Čechů.

18.12.2013

Tuzemské sjezdovky volí 10 % lyžařů. Poptávka po lyžařských pobytech na sezónu 2013/2014 meziročně vzrostla o 33 %. Největší zájem je tradičně o lyžování v rakouských Alpách, které preferuje 37 % českých turistů.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

U Plzně začala stavba tunelu a tratě za čtyři miliardy Kč

01.12.2013

U Ejpovic nedaleko od Plzně začala v polovině listopadu 2013 konečně po několika odkladech stavba železničního koridoru Plzeň-Rokycany, která bude jednou z posledních součástí III. tranzitního koridoru z Prahy přes Plzeň a Cheb až do Německa. Jeho součástí bude nejdelší železniční tunel v ČR, který povede pod zalesněným spilitovým vrchem Chlum (416 m n. m.).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

V Plzni konečně otevřou nové 3D planetárium

24.10.2013

Po mnoha dlouhých létech čekání se Plzeňané konečně dočkají. Budou mít nové planetárium ve vhodných prostorách.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Den za Moravu a pochod Moravanů v Brně

14.10.2013

Tak jako každoročně i letos uspořádalo v říjnu Občanské sdružení Moravská národní obec tradiční Den za Moravu v Brně - nejen pro své členy, ale všechny příznivce Moravy.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Festival CYKLOCESTOVÁNÍ opět v Brně na veletrhu Sportlife ve dnech 9.-10.11.2013

07.10.2013

I letos se v rámci prestižních sportovních veletrhů na brněnském výstavišti uskuteční oblíbený a úspěšný festival Cyklocestování, jehož hosté-promítající nás zavedou do všech koutů světa a společně s nimi budeme putovat v sedle kola, poznávat svět a cestovat.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

1. ročník akce Nejen s kočárky na Pustevny

14.09.2013

Máte pocit, že se po narození dítěte nedostanete k pohybu v přírodě?

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Cestování je můj život

08.09.2013

Náš spolupracovník Leoš Šimánek právě vydal svůj nejnovější cestopis, kde popisuje svá putování na plachetnicích Tichomořím a na člunech divočinou severní Kanady.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Téměř 40% návštěvníků Olomouce přijíždí ze zahraničí, důvodem může být doporučení průvodce Lonely Pl

30.08.2013

Již druhý rok po sobě zařadil prestižní turistický průvodce Lonely Planet město Olomouc mezi prvních 10 míst, která v Evropě stojí za návštěvu. I toto doporučení může stát za faktem, že více než třetinu návštěvníků moravské metropole tvoří cizinci. Do Olomouce také stále častěji zavítají turisté z Ruska a pobaltských republik.

V diskusi 0 příspěvků Michal Folta

NPŠ nabídne turistům své ubytovny; byla otevřena tetřeví stezka 

25.08.2013

Nejdříve uvedu několik základních informací o NP Šumava, pak se budu věnovat novým možnostem ubytování a na závěr uvedu několik základních informací k nově otevřené tetřeví stezce.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Český tým dorazil do cíle závodu solárních kol v Astaně

02.08.2013

Předevčírem večer 31.7.2013 ve 20:35 místního času dorazil Czech Solar Team ve složení Karel Šebela a Honza Galla do cíle závodu solárních kol v kazašském hlavním městě Astaně. Start se konal 15. června ve francouzském Chambéry a dvěma českým účastníkům trvalo 46 dní, 10 hodin a 35 minut dostat se do Astany, což stačilo na celkové čtvrté místo z 28 startujících. V cíli se objevili jako první tým a na své pouti urazili vzdálenost 7804 km.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Prodej nepojištěných zájezdů je nelegální, slevové portály si pojistky většinou neprověřují

26.07.2013

Zákazníci si mohou na českém trhu pořídit zájezd od cestovní kanceláře, která nemá sjednané platné pojištění proti úpadku. Podle odborníků totiž některé slevové portály nekontrolují platnost pojistky. Příkladem je cestovní kancelář Solymar, jejíž pojistka vypršela 2. července 2013. I po tomto datu však bylo možné si zájezd cestovní kanceláře pořídit. Prodej pobytů od nepojištěných kanceláří přitom představuje neoprávněné podnikání.

V diskusi 0 příspěvků Monika Hořínková

Konstantinovy Lázně a jejich okolí

15.07.2013

Ve skoro opuštěné krajině mezi Plzní a Karlovými Vary se nachází nejmenší lázeňské středisko západních Čech - Konstantinovy Lázně. Ty se nacházejí v Plzeňském kraji (ostatní známé západočeské lázně náleží do kraje Karlovarského), v okrese Tachov. Jsou vzdáleny 39 kilometrů severozápadně od Plzně a 31 kilometrů severovýchodně od Tachova. Obec leží ve výšce okolo 520 metrů nad mořem. Z jedné části ji obklopují lesy. Velkou část obce s necelým tisícem obyvatel (2012) zaujímá lázeňský park.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Škoda Auto propadla, hodnota její značky poklesla

03.06.2013

Nejhodnotnější automobilovou značkou světa zůstává i nadále japonská Toyota. Vyplývá to ze žebříčku roku 2013, který na svých internetových stránkách zveřejnila společnost BrandFinance. Škoda Auto se za rok 2012 propadla o 20 míst až na 40. místo.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Odešel Miloslav Pečinka - malíř cest

29.05.2013

Poněkud se zpožděním, jak už se to někdy stává, jsem dostal do Ameriky zprávu o tom, že 7. května zemřel v Liberci akademický malíř Miloš Pečinka. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

To byste nevěřili - 2 tuny odpadků z cyklostezky!!!

08.05.2013

V sobotu 4.5. uskutečnilo občanské sdružení Cyklocestovatelé úklid odpadků na cyklostezce podél řeky ve Frýdku-Místku. Počasí této dobrovolnické akci moc nepřálo, od rána lehce pršelo a všude tedy bylo mokro. I přesto se našlo 10 "statečných", kteří se rozhodli obětovat volné sobotní dopoledne a přispět tak k čistotě cyklostezky a přilehlého okolí.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

V Brně stojí nejvyšší budova ČR - AZ Tower

19.04.2013

AZ Tower je mrakodrap, který byl stavěn od 20. dubna 2011 v Brně v ulici Heršpická, v katastrálním území Štýřice, v městské části Brno-střed, poblíž již dříve postaveného M-Paláce. Budovu navrhla Architektonická kancelář Burian - Křivinka. Dodavatelem je společnost PSJ, a. s.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Triatlon z Prahy do Maroka

14.04.2013

Když se zdánlivě nemožné promění v realitu, člověku to může trochu zamotat život. Zjistí, že dosáhl stanoveného cíle, který zprvu vypadal pro mnohé jako nedosažitelný nápad bláznivého snílka. V momentě, kdy však člověk překoná hranici, na níž se nemožné mění na proveditelné, často je to pro něj impuls neusnout na vavřínech, ale pokračovat ve svých "šílenostech". Tak je tomu i u Davida Chrištofa, 33letého běžce z České republiky. V roce 2007 oběhl svět kolem dokola ve štafetě dalších dvaceti běžců. V roce 2012 sám svépomocí běžel z Prahy do Londýna. Letos chystá koloběh z Prahy až do Maroka. To vše pro nezávadnou pitnou vodu, osvětu o tomto celosvětovém problému a samozřejmě taky pro radost a inspiraci ostatním.

V diskusi 0 příspěvků Klára Lakomá

Žebříček zemí světa podle kvality silnic

04.04.2013

Světové ekonomické fórum sestavilo žebříček vybraných 142 zemí a zhodnotilo v něm kvalitu jejich silnic. Že ČR nedopadla zrovna nejlépe, to asi našince nepřekvapilo…

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

My dlužíme, ale kdo a kolik dluží nám?

29.03.2013

Podle zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR plyne, že máme pohledávky u několika zemí světa v celkové výši přes 22 miliard 72 milionů Kč. Vůbec největší dluhy vůči ČR má Kuba - dluží nám přes 6,6 miliardy Kč. Během roku 2012 nám některé země část svého dluhu částečně splatily (přibližně 176 milionů Kč - to jsou ale jen drobné).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Potrava pro duši a na cesty

26.02.2013

Mnozí z nás, zejména ti dříve narození, kteří neměli v dobách totality příliš možností cestovat do zahraničí, si často nahrazovali cesty do exotických zemí četbou knih.

V diskusi 1 příspěvek Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Václav Havel Airport (PRG) si v počtu přepravených osob pohoršil

21.02.2013

Letiště Václava Havla odbavilo v roce 2012 méně cestujících než před rokem a v evropském žebříčku přepravených osob pokleslo o dvě pozice na 37. místo.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

5 tipů, co by nemělo chybět v lékárničce lyžaře

06.02.2013

K zimnímu období již zcela neodmyslitelně patří lyžování, ať již na běžkách či sjezdových lyžích. Kromě zábavy s sebou však tento zimní sport přináší rovněž drobná zdravotní rizika, jakými jsou například odřeniny, otlaky, puchýře, modřiny či spáleniny. Přinášíme pět tipů, co si přibalit do své lyžařské lékárničky, aby vám případná zranění nemohla pobyt na horách znepříjemnit.

V diskusi 0 příspěvků Kateřina Machálková

V ČR není tak zle, jak si někteří občané myslí

21.01.2013

K opravdové mizérii má ČR zatím dost daleko. Alespoň ve srovnání s ostatními státy Evropské unie. Tuzemská ekonomika "trpí" šestou nejmenší chudobou ze sedmadvacítky členských zemí.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na asistenci pojišťovny máte nárok v zahraniční, na silnici i doma v obýváku

06.01.2013

Asistenční služby nejsou pouze doménou pojištění vozidel, máte na ně nárok i v rámci svého cestovního pojištění či pojištění domácnosti a nemovitosti. Slouží všude tam, kde řešením škody není jen výplata pojistky. Příkladem, kdy se asistenční služby vyplatí, může být hospitalizace v zahraničí, kde byste se sami nedomluvili. Nebo také právní pomoc poté, co vám soused vytopí byt. Připravili jsme pro vás několik rad ukazujících, ve kterých případech se na pojišťovnu lze obrátit po telefonu.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Školek

České lyžaře láká bavorský Velký Javor

01.01.2013

Velký Javor (německy Großer Arber) je hora ležící v pohoří Šumava ve spolkové zemi Bavorsko. Jedná se o nejvyšší vrchol celého pohoří. Nachází se 5 kilometrů západně od hraničního města Bayerisch Eisenstein (Bavorské Železné Rudy).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

6 tipů pro řidiče, jak se vyhnout potížím při cestě do hor

29.12.2012

Sníh a mráz v první polovině prosince zvýšil rizika spojená s cestováním autem. Nejen při výletu do hor mohou řidiče nepříjemně překvapit sněhové jazyky, námraza či ledovka. Připravili jsme pro vás několik rad, jak minimalizovat nebezpečí, která vám hrozí za volantem v zimním období.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Školek

Hurá, ČR už v HDP předstihla Řecko

24.12.2012

ČR byla roce 2011 v hrubém domácím produktu na osobu mezi 27 členskými zeměmi Evropské unie na pěkném 17. místě. Oproti roku 2010 si tak polepšila o jednu příčku, když přeskočila Řecko, které se už dávno potýká s dluhovou krizí.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejlepším výletním místem roku 2012 byl vyhlášen zámek v Lednici

19.12.2012

Nejoblíbenějším místem výletníků se v roce 2012 stal zámek Lednice na Břeclavsku. Další dvě místa obsadily jihočeské destinace - moderní stezka v korunách stromů s toboganem u Lipna a Pohádková kovárna v Selibově.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Setkání cestovatelů v Prosiměřicích

07.12.2012

Na svém už 25. jubilejním setkání Cesty, které se koná každoročně v Prosiměřicích u Znojma, se sešli letos koncem podzimu cestovatelé a přátelé cestování a turistiky z České republiky i ze zahraničí. Podle vyjádření organizátorů byl letošní ročník tradičních setkání zároveň i posledním.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína - stotisící návštěvník letošního roku přijde už tento víkend

14.11.2012

Už je to jisté - již tento víkend na Starých Hradech přivítají stotisícího návštěvníka letošního roku - a můžete to být právě Vy!

V diskusi 0 příspěvků Petra Suková

Den za Moravu a pochod Moravanů Brnem

14.10.2012

Poslední zářijový den se v Brně uskutečnila velmi zajímavá akce, která upoutala pozornost nejen obyvatel města, ale také mnoha turistů, kteří se sem sjeli na Dny vína, ale také k prohlídkám historických památek.Víkendová sobota se stala totiž také dnem konání "největšího promoravského festivalu roku," - setkání všech příznivců a přátel Moravy.

V diskusi 1 příspěvek Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

V českých městech se prý žije lépe než v moravských

04.10.2012

V Čechách se prý nejlépe žije ve městech na jihu, ve středu a na východě země, horší životní situace je v pohraničních oblastech severozápadu Čech. Také na Moravě jsou o něco lepší podmínky ve městech na jihu než na severu. Vyplývá to ze studie společnosti KPMG ČR, která analyzovala vybraná města podle podmínek pro život. Studie se zabývala obdobím let 2001-2011.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na letní dovolené strávilo 55 % Čechů týden, raději volí více kratších pobytů za rok

29.09.2012

Češi letos v létě trávili na dovolené nejčastěji 7 dní, týdenní pobyty totiž v letošním roce tvořily 55 % z celkové poptávky po zájezdech. Ukázaly to aktuální statistiky cestovní agentury Invia.cz. Podle odborníků na cestovní ruch se délka letní dovolené zkracuje. Lidé stále častěji odjíždějí za odpočinkem do zahraniční na více kratších pobytů v průběhu celého roku.

V diskusi 0 příspěvků Lucie Paseková

Abertamy chtějí zapsat středověký důl Mauricius na seznam UNESCO

19.09.2012

Abertamy jsou malé město v okrese Karlovy Vary, které má asi 1140 obyvatel. Patří k němu i místní část Hřebečná. Jsou vysoko položeným sídlem (840 m n. m.) a rekreační střediskem na hřebenu Krušných hor, 8 km severovýchodně od Nejdku.

V diskusi 1 příspěvek Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Tradiční podzimní cyklovýlet podél řeky Jizery

15.09.2012

Město Turnov, Sdružení Český ráj a Obec Svijany ve spolupráci s partnery pořádají v sobotu 22. září cyklovyjížďku s průvodcem nazvanou "Podél řeky za přírodou a historií".

V diskusi 0 příspěvků Lucie Rakoušová

Hradozámecká noc - Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína

07.09.2012

O letošní Hradozámecké noci z 1. na 2. září si přišlo prohlédnout Hrad a zámek Staré Hrady u Jičína 521 návštěvníků.

V diskusi 0 příspěvků Petra Suková

Regionální produkt Český ráj - pestrá nabídka kvalitních výrobků, které mají svůj původ v regionu a

14.08.2012

Ač si to neradi přiznáváme, většina z nás žije konzumním životem. Velkou část věcí potřebných k životu jednoduše nakoupíme. Nabídka je obvykle víc než široká a zorientovat se v ní není vždy zcela jednoduché. Řídit se pouze cenou neznamená vždy správný přístup. Stále více spotřebitelů si začíná všímat i složení a původu výrobků a jejich možného vlivu na zdraví a životní prostředí. Roste zájem o zboží pocházející z České republiky a čisté potraviny bez zbytečných chemických látek, barviv, umělých sladidel, stabilizátorů a konzervantů.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Prázdninová nabídka 2012 pro každý den v Českém ráji

09.07.2012

Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnery připravilo již čtvrtý ročník Prázdninové nabídky pro každý den. Ten letošní nabízí 19 nevšedních nabídek zážitkových programů, které budou probíhat v průběhu července a srpna na památkách, v centrech měst, ale i v přírodě. Kromě netradičních prohlídek tak mohou lidé využít soutěže o ceny v přírodním areálu Šťastná země, zapůjčit si za zvýhodněnou cenu lodičky na Jizeře, naučit se základům horolezectví na Kozinci u Železného Brodu, nebo proniknout do tajemství tradičních řemesel v Semilech. Malý výlet do historie obstará každý pátek v Jičíně Valdštejnova polní kancelář na nádvoří zámku.

V diskusi 0 příspěvků Lucie Rakoušová

5 rad, jak se starat o baterie na cestách

29.06.2012

Nabité a správně připravené baterie jsou nezbytné zvláště při cestování. Baterie do notebooků, mobilů či fotoaparátů se však mohou při nesprávném zacházení na cestách snadno poškodit. Poradíme vám, jak s bateriemi zacházet, aby vám při cestování dobře sloužily.

V diskusi 0 příspěvků Martin Lajdorf

Stezka korunami stromů Lipno

14.06.2012

Jižní Čechy nabídnou od července 2012 zcela nové turistické lákadlo (rozhodně se nebude jednat o nějaký "lunapark"). Na vrcholu Kramolína u Lipna nad Vltavou vznikne 675 metrů dlouhá stezka v korunách stromů (ne nepodobná té bavorské u Neuschönau, o které jsem psal na Ingemě dne 8. 3. 2011). 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Padesátikilometrový špacír - poznávací turistický okruh okolo Plzně

09.06.2012

Plzeňský okruh je projektem, který přes lokální, vlastivědnou turistiku přináší poznávání města Plzně z environmentálních (týkajících se životního prostředí) hledisek. Celý okruh v délce 50 kilometrů okolo krajského města tvoří pět na sebe navazujících dílčích tras. 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejkrásnější rozhledna ČR - Krásenský vrch leží ve Slavkovském lese

30.05.2012

Na úvod by se slušelo vysvětlit pojem rozhledna. Rozhledna je vyhlídková stavba, která byla vytvořena lidskou činností, byla určená či dodatečně upravená k účelům rozhlížení, s vyhlídkovým prostorem umístěným aspoň několik metrů nad okolním terénem a je přístupná široké veřejnosti (byť jen v určitém časovém nebo historickém období). Tak to je vyčerpávající definice od odborníka Prof. Ing. Jana Nouzy, CSc. z liberecké TU.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Respektujme se navzájem, zní z Českého ráje

07.05.2012

Předpolí hradu Valdštejna v Českém ráji jako ideální místo pro prezentaci nového celorepublikového projektu si vybrala Česká Mountainbiková Asociace s partnery. "Přicházíme s aktivitou, která by měla předcházet konfliktům na turistických stezkách, které současně využívají pěší i cyklisté. Nechceme jít cestou represí a třeba cyklistům na některá místa zakazovat vjezd, naší snahou je, aby se obě skupiny navzájem respektovaly," uvedl Václav Volráb, předseda mountainbikové asociace. Vedle této organizace se na projektu podílejí výrobce jízdních kol Amulet Bicycles, Pivovar Rohozec, Klub Českých turistů a Sdružení Český ráj.

V diskusi 0 příspěvků Lucie Rakoušová

1. máj - svátek práce a také lásky čas

30.04.2012

1. květen je 121. den roku podle gregoriánského kalendáře (122. v přestupném roce).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Putování po stopách Albrechta z Valdštejna

25.04.2012

Poznejte život a osobnost generalisima císařské armády Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna, jehož činy zanechaly nesmazatelné stopy v historii i přítomnosti nejen České země. V roce 2012 se můžeme těšit na nové expozice a celou řadu kulturně-historických akcí a programů, které mají připomenout osobnost Albrechta z Valdštejna a obecně rod Valdštejnů.

V diskusi 0 příspěvků Lucie Rakoušová

Vápenky ve Vendryni.

31.03.2012

V naší krajině se nachází řada pozoruhodných památek, některé jsou notoricky známé a jiné zase neprávem opomíjené. Spíše k těm druhým patří vzácná technická památka v obci Vendryně - jen kousek od Třince v podhůří Těšínských Beskyd.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

10 měst, kam vyráží Češi nejčastěji na eurovíkendy

26.03.2012

Prohlídka nejkrásnějších metropolí Evropy v několika dnech. Právě tak vypadá stále oblíbenější forma výletů mezi českými turisty - eurovíkendy. Tento typ zájezdů dokonale uspokojí každého, kdo touží po poznání a zároveň po zábavě. Představíme vám deset měst, kam čeští turisté nejraději vyrážejí na prodloužený víkend.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Největší města ČR podle sčítání lidu ke 26. březnu 2011

11.03.2012

Jistě každý z nás se občas podívá na nějaký informační zdroj, který udává počet obyvatel v České republice. Podle toho, co nás právě zajímá, zvolíme příslušnou statistiku. A zde může být určitý problém, že nalezneme rozdílné údaje. Proč? Statistika ministerstva vnitra používá jiné kritérium než Český statistický úřad. V níže uvedeném seznamu 132 měst ČR se počtem obyvatel daného města rozumí počet občanů včetně cizinců, nejsou zde započítáni občané ČR, kteří pobývají dlouhodobě v zahraničí, ale trvalý pobyt mají hlášen v České republice.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Pracovní setkání zástupců památek a galerií a dalších turistických atraktivit Českého ráje

28.02.2012

Ve čtvrtek 16. února se v barokním salonku sychrovského zámku uskutečnilo v pořadí druhé pracovní setkání zástupců památek, muzeí a galerií a dalších turistických atraktivit Českého ráje. Setkání proběhlo pod patronací Sdružení Český ráj a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště Liberec. "Vloni jsme se v rámci miniveletrhu cestovního ruchu sešli v Lomnici nad Popelkou s památkáři a muzejníky poprvé. Pravidelně se scházíme s pracovníky informačních center v našem regionu, s podnikateli v cestovním ruchu a ochranáři, u této důležité profesní skupiny jsme cítili dlouhodobější dluh ve vzájemné komunikaci. Také muzejníci a kasteláni památkových objektů významně ovlivňují turistické aktivity v Českém ráji," uvedl ředitel Sdružení Český ráj Jiří Lukeš.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Cyklocestovatelský festival CYKLOCESTOVÁNÍ

10.02.2012

Tradiční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o "cyklocestování" a cykloturistice se uskuteční jako obvykle ve Frýdku-Místku a Hradci Králové.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Jedete na hory? A víte jak se pojistit?

13.01.2012

Mezi nejčastější otázky klientů týkající se cestovního pojištění při zimních cestách, patří dotazy, jak přesně postupovat při případné nehodě na sjezdovce. Klienti se také často zajímají o možnosti náhrad při krádeži lyží a dalšího sportovního vybavení. Připravili jsme pro vás odpovědi odborníků na nejčastější praktické dotazy týkající se zimního cestování.

V diskusi 0 příspěvků Pavel Jindra

Tradice vánočního stromku

25.12.2011

Vánoce (Štědrý den 24. prosince, Boží hod - první svátek vánoční a Štěpán - druhý svátek vánoční) jsou považovány za jedny z nejvýznamnějších svátečních dní kalendářního roku. Konkurentem jsou jim jen svátky velikonoční.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Plzeňský kraj je nejlepší pro život

21.12.2011

My, co žijeme v Plzeňském kraji, máme štěstí: právě náš kraj se při podrobném zkoumání ukázal jako nejlepší místo pro život v České republice. Druhý skončil Královéhradecký kraj, třetí Praha. Kritérii byla například hustota sítě lékařů, možnosti pro volný čas, veřejná doprava či míra objasnění trestných činů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vybrané (zajímavé) výsledky sčítání lidí v březnu 2011

16.12.2011

Sčítání lidí, domů a bytů ve dnech 25. a 26. března 2011 přineslo přehršel zajímavých čísel - od věkové struktury obyvatelstva přes národnost, víru nebo třeba i to, čím si lidé doma topí. Podívejte se na srovnání nových čísel z roku 2011 s daty z minulosti (1961 a 2001):

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kvalita žití ve městech ČR v roce 2011

03.12.2011

Na půdě Senátu ČR proběhla dne 24. 11. 2011 odborná konference, na které byly kromě jiného zveřejněny výsledky studie MasterCard česká centra rozvoje 2011.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Socha T. G. Masaryka znovu v Jihlavě.

30.11.2011

Návštěvníci starobylé Jihlavy, někdejšího královského a horního města s mnoha středověkými památkami, mají dnes možnost obdivovat kromě starých městských hradeb nebo rozsáhlého podzemí s paranormálními jevy také umělecká díla novodobé historie.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

V roce 2012 začne výstavba nejdelšího železničního tunelu u Plzně

28.11.2011

Přes čtyři kilometry dlouhými tubusy pod vrchem Chlum ve čtvrtém plzeňském obvodu Doubravka se vlaky na modernizované trati 170 z Plzně do Prahy mají vydat v roce 2015 (snad zde v té době nebude "fičet" jen vítr, snad to nebude jen další "tunel").

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

S lokálními dukáty se roztrhl pytel

24.11.2011

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou začne dne 24. listopadu 2011 razit lokální dukáty pro Liberec nazvané Čtyřicet libereckých rytířů. Na území města s nimi bude množné platit od 13. prosince do konce roku 2012.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Hledání vize rozvoje Českého ráje

19.11.2011

Na osm desítek zástupců neziskových organizací, obcí a měst, dobrovolných svazků obcí, místních akčních skupin, institucí, firem, památkových objektů, turistických atraktivit, pracovníků ochrany přírody a podnikatelů v cestovním ruchu jednalo na pozvání Sdružení Český ráj ve čtvrtek 10. listopadu ve společenských prostorách kempu v Sedmihorkách.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

SOS na Šumavě

10.11.2011

Na sto třicet speciálních tabulek už rozmístili správci v lesích Šumavského národního parku. Slouží turistům, kteří se v šumavské přírodě dostanou do úzkých. Z cedulek se dozvědí, na která telefonní čísla mohou volat z mobilu a podle uvedených souřadnic nadiktovat záchranářům i svou přesnou polohu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Čtyři nové naučné stezky na Šumavě

05.11.2011

Na Šumavě během roku 2011 vyrostly čtyři nové naučné stezky. Věnují se historii sklářství, vojenskému opevnění, přírodě a historii hory Špičák (1202 m n. m.). Dva a půl milionu korun českých investovala do tří ze čtyř stezek Železná Ruda.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Křivoklátsko bude pátým NP v ČR

19.10.2011

V roce 2011 se ministerstvu životního prostředí podařilo vyřešit řadu připomínek ze strany obcí a tak už jen chybí souhlas poslanců Parlamentu ČR, aby mohlo dojít v roce 2012 ke změně CHKO na národní park.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Letní čas a jeho historie

09.10.2011

Asi všichni považujeme letní čas za moderní vynález, ale starověké civilizace k času přistupovaly mnohem pružněji než my. Měření času se přizpůsobovalo délce dne, takže u mnoha civilizací byly letní hodiny delší než zimní. Například staří Římané měli vodní hodiny vyrobené tak, že různé stupnice měřily čas v odlišným měsících. Rozdíly mezi délkou hodin byly poměrně výrazné - ta nejkratší trvala 44 minut, nejdelší až 75 minut!

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČR už není tak dobrá adresa

14.09.2011

Česká republika v roce 2011 slouží především jako útočiště občanů z nečlenských států EU, kde panují horší politické poměry. Tito přistěhovalci vezmou zavděk každou cílovou zemí, kde najdou zázemí starousedlíků stejné národnosti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Cyklovýlet podél řeky Jizery

11.09.2011

Město Turnov a Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnery pořádají v sobotu 17. září 2011 cyklovyjížďku s průvodcem nazvanou "Na Maloskalsko za zážitky".

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Nová prodejní místa regionálních výrobků se značkou Regionální produkt Český ráj

09.09.2011

Po delší době se rozšířil seznam míst, kde mohou návštěvníci regionu i místní občané zakoupit kvalitní regionální výrobky se značkou Regionální produkt Český ráj.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Druhý Maloskalský jarmark je za dveřmi

31.08.2011

Také v letošním roce se občanskému sdružení MA.SKA - Maloskalsko podařilo uspořádat jarmark, který bude mít v Malé Skále své druhé narozeniny. Akce se uskuteční v sobotu 3. září od 10:00 v Kempu Ostrov přímo v srdci obce.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Kaple svatého Josefa v Senetářově

29.07.2011

Na jihu Moravy je skoro šest set kostelů, přes pět set dvacet kaplí a dvě stě dvacet kapliček. Téměř všechny tyto stavby jsou staré stovky let. Mezi ty nejmladší, staré ani ne 50 let patří kaple svatého Josefa v Senetářově.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nová rekreační oblast na Sokolovsku - jezero Medard

19.07.2011

Kdysi pusté okolí sokolovských lomů Medard 1 a 2 se mění v atraktivní rekreační zónu. Již od konce zimy 2010 probíhá napouštění uměle vybudovaného jezera Medard vodou z řeky Ohře (napouštění by mělo být dokončeno v roce 2012). Propojovací 54 metrů dlouhý kanál už byl dostavěn a zprovozněn. Také hladina na dně budoucí vodní nádrže díky srážkám téměř vystoupala do úrovně, na kterou nejen vodohospodáři čekají. To je nutností, aby proud ženoucí se vody korytem z řeky neponičil dno Medardu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Prázdniny v Českém ráji budou letos ve znamení zážitků.

24.06.2011

Je již třetím rokem tradicí, že v červenci a srpnu je v Českém ráji připraven nevšední program na každý den v týdnu pod názvem "Prázdninová nabídka pro každý den". V letošním roce ji tvoří 19 mimořádných nabídek.  Pro rodiny s dětmi jsou připraveny programy na Starých Hradech, Mnichově Hradišti a v Mladé Boleslavi. Za pohádkou mohou vyrazit každou sobotu i do Jičína.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Růžový tank a jeho historie

22.06.2011

Zcela nenápadně se přiblížilo jedno z nejvýznamnějších výročí našich moderních dějin. Ve třetí dekádě června 2011 tomu bylo už dvacet let, kdy Československo opustily sovětské okupační jednotky. Jednadvacátého června 1991 překročil naše hranice poslední železniční transport se sovětskou vojenskou technikou a s okupačními vojáky. O šest dní později, dne 27. června 1991, odešel poslední z nich, generál Eduard Vorobjov. Snad navždy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Muzeum čertů a Čertovna v Úštěku

17.06.2011

Většina naší populace má svůj vztah k čertům vyjasněný už odmalička. Od Ladových pohádek s dobromyslnými pekelníky, kteří měli hodně lidských vlastností, přes čerty, kteří o Mikuláši chřastili řetězem za dveřmi a vynucovali si hrozbami a metlou slib, že už nebudeme zlobit (těch jsem se přestal bát, když jsem zjistil, že čert má na nohou tátovy boty). Až po staré i novější filmy, kde ďábel byl velice dobromyslný a odnášel si do pekla jen ty zlé. Tak jako asi ti barvotiskoví pekelní braši z mikulášských perníků s metlou a pytlem v ruce. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Letiště Praha-Ruzyně dostalo prestižní cenu Eagle Award

12.06.2011

Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) udělila státnímu letišti Praha-Ruzyně cenu Eagle Award za výrazný rozvoj, spokojenost zákazníků se službami, transparentní a rovnocenný přístup vůči všem leteckým dopravcům a jeho incentivní politiku (pobízející, vzbuzující motivaci).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Regionální výrobci Českého ráje mají své noviny

07.06.2011

Sdružení Český ráj ve spolupráci s nositeli značky "Regionální produkt Český ráj" a dalšími partnery vydalo druhé číslo novin s podtitulem "Výrobky s duší Českého ráje".

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Albrecht z Valdštejna v Českém ráji 2011

01.06.2011

I v roce 2011 chce Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnery pokračovat v rozvoji turistického produktu "Po stopách Albrechta z Valdštejna" řadou zajímavých aktivit.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Jáchymovské peklo a první radonová naučná stezka

25.05.2011

Jáchymov se rozkládá v Karlovarském kraji na ploše 55,11 km čtverečných v nadmořské výšce 756-570 metrů a žilo v něm k 14. květnu roku 2010 3333 obyvatel.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Radyně je dominantou Plzeňska

30.04.2011

Bývalý hrad Radyně se nachází ve Švihovské pahorkatině na vrchu Radyně v nadmořské výšce 569 metrů mezi Starým Plzencem a Plzní v západních Čechách.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Český ráj dětem 2011

27.04.2011

V pořadí již 8. ročník zahájení turistické sezony v Českém ráji v rámci hry "Za pověstmi Českého ráje" připravili pracovníci odboru cestovního ruchu turnovské radnice, resp. Město Turnov, ve spolupráci se Sdružením Český ráj na sobotu 30. dubna. Trasa putování, na které jsou připraveny soutěže, hry a představení žáků turnovských škol, tentokrát vede z parkoviště pod hradem Valdštejn přes Hrubou Skálu do Sedmihorek.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Parkem roku 2010 se stala Mlýnská strouha v Plzni

20.04.2011

Jedno z nejkrásnějších míst v Plzni leží téměř v jejím centru, jen něco málo přes sto metrů severovýchodně od kostela sv. Bartoloměje. Jmenuje se Mlýnská strouha. V místech, kterému se dříve říkalo plzeňské Benátky, je po téměř 100 letech opět voda.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Karlovarský suchar chrání EU

28.03.2011

Karlovarský suchar, který byl zařazen mezi 22 českých výrobků chráněných Evropskou unií, patří společně s Karlovarskými lázeňskými oplatkami k nejznámějším karlovarským výrobkům. Po složitém období v minulých letech se zdá, že tato "lahůdka" je pro evropský trh zachráněna.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Český ráj má nové internetové průvodce

19.02.2011

Sdružení Český ráj připravilo pro milovníky Českého ráje nové internetové stránky zaměřené na rodiny s dětmi, regionální výrobky pod značkou "Regionální produkt Český ráj", osobnost Albrechta z Valdštejna a turistickou nabídku v koridoru řeky Jizery pod hlavičkou Greenway Jizera.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Národní technické muzeum znovu otevřeno

17.02.2011

Po rozsáhlé stavební rekonstrukci byla dne 15. února 2011 představena nová podoba Národního technického muzea (NTM) v Praze na Letné. Zájemcům od 16. února nabízí pět nových a reinstalovaných expozic. Poprvé za svou více než sedmdesátiletou historii je celá budova zasvěcena jen muzejním účelům, na 5 500 metrech čtverečných na návštěvníky čeká kolem pěti tisíc exponátů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Skiareály v ČR - pořadí

01.01.2011

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku se lyžaři mohou věnovat zimním radovánkám ve 129 zimních střediscích. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur střediska oceňuje počtem hvězdiček, přičemž tucet areálů získal nejvyšší hodnocení a další tucet jen o hvězdičku méně. Přehled jednotlivých středisek je uveden na konci tohoto článku.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejpřitažlivější městský ostrov světa - Kampa je druhá

27.12.2010

Pražská Kampa se umístila jako druhá v žebříčku turisticky nejvděčnějších městských ostrovů světa. Ten sestavila internetová firma VirtualTourist. Desetimístný žebříček v prosinci 2010 zveřejnila agentura Reuters.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČR je 17. nejbohatší zemí EU

24.12.2010

Česká republika je podle přepočtu hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele sedmnáctou nejbohatší zemí evropské sedmadvacítky. Vyplývá to z aktuální studie evropského statistického úřadu Eurostat. ČR si proti minulým rokům mírně polepšila, lepší výsledky má i náš východní soused Slovensko.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na Šumavě otevřeli novou stezku pro běžkaře a cyklisty

17.12.2010

Šumavská stezka mezi Železnorudskem a oblastí Srní má dokončenu svou další část. Od poloviny prosince 2010 se mohou běžkaři a v létě pak i cyklisté vydat po zrekonstruované trase z Gerlovy Hutě do Srní. Stavět se začalo v roce 2005 a zatím se podařilo vybudovat tři úseky z plánovaných čtyř.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejatraktivnějším cílem turistů je zámek Hluboká nad Vltavou

22.11.2010

Obrovským úspěchem pro jižní Čechy skončila anketa o nejatraktivnější tuzemskou turistickou nabídku, kterou vyhlásila agentura CzechTourism. Absolutním vítězem se stal zámek Hluboká nad Vltavou; nejlepší turistickou akcí byly vyhlášeny Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na výlet do Podkrkonoší

17.11.2010

Do krajiny zelených pastvin, hlubokých lesů, malebných kopců a vesnic s tradiční lidovou architekturou se vydejte ještě letos 27. listopadu.

V diskusi 0 příspěvků Nancy Engelen

Greenway Jizera, zahájení stavebních prací se odsouvá

15.10.2010

Zhruba sedm desítek cyklistů se vydalo v neděli 19. září na cyklovyjížďku na trase zamýšleného projektu Greenway Jizera. 

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice, o.s.

25.09.2010

V Prosiměřicích se ve spolupráci s Městysem Prosimněřice a Základní školou v Prosiměřicích chystá pro cestovatelskou veřejnost už 23. setkání přátel turistiky a cestování CESTY 2010, které se koná 16. - 17. října 2010. Tentokrát bude setkání z důvodů rekonstrukce kulturního domu v salonku Na Střelnici v Prosiměřicích u Znojma.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Jak se žije v českých městech v roce 2010

21.09.2010

Nejvyšší úroveň kvality života z padesáti největších českých měst má podle studie MasterCard Europe Hradec Králové.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Cyklovýlet podél řeky Jizery

14.09.2010

Město Turnov a Sdružení Český ráj ve spolupráci s partnery pořádají v neděli 19. září 2010 cyklovyjížďku s průvodcem nazvanou "Od řeky za pivem a trochou historie". Cyklojízda je určena všem milovníkům cykloturistiky, kteří chtějí navštívit zajímavá místa podél toku řeky Jizery a dozvědět se o plánované cyklostezce a dalších projektech v koridoru řeky. Nenáročná trasa je vhodná pro rekreační cyklisty i rodiny s dětmi.

V diskusi 0 příspěvků Hana Ledabylová

Plzeňské náměstí Republiky zdobí tři nové kašny

13.09.2010

Na plzeňském náměstí Republiky (193 x 139 metrů) se vedle morového sloupu z roku 1681 (na severozápadě náměstí) objevily tři nové "kašny". Jsou umístěné ve zbývajících rozích náměstí, jemuž dominuje nejvyšší česká katedrála svatého Bartoloměje (102,25 metru). 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Evropské hlavní město kultury

08.09.2010

Titul Evropské hlavní město kultury je vždy na jeden rok propůjčován EU jednomu či více evropským městům, která mají pak po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Původně byla tato města volena na základě kulturní historie, naplánovaných akcích a schopnosti projekt podpořit finančními prostředky a infrastrukturou. Nová studie z roku 2004 nyní považuje udělení titulu spíše jako podnět ke kulturnímu rozvoji a dalším změnám v daném městě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejlepší kempy v ČR v roce 2009

28.07.2010

Pěkné místo u čistého a velkého rybníka, v okolí ideální cyklistické a turistické terény, klid a domácí pohoda. To jsou kvality vítěze ankety o nejlepší kemp v ČR, kterou v letní sezóně roku 2009 vyhrál rybník Komorník v jihočeském Strmilově.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Chodsko

26.07.2010

"Na hranicích ve službách lidu, Chod svůj čakan hrdě nes, v bouři, sněhu, větru, klidu, po jeho boku byl vždy pes".

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

V Plzeňském kraji se obnovují rozhledny

18.07.2010

V Plzeňském kraji se v posledních letech pustily mnohé radnice do obnovy i budování nových rozhleden. Sedmadvacetimetrovou rozhlednu se podařilo vybudovat například u Sušice na vrchu Sedlo nad Albrechticemi.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Když nad Českým rájem září zlatý půlměsíc.

02.07.2010

Stačí zaparkovat u hřbitova a vydat se pár set metrů pěšky k oválné stavbě na návrší. Zámek Humprecht patří mezi dominanty Českého ráje, je vidět zdaleka a když budete v okolí Sobotky, minete jej bez povšimnutí jen těžko. Jeho zajímavě architektonicky řešená věžovitá oválná budova stojící na zarostlém čedičovém vrchu určitě upoutá pozornost i proto, že na její špičce se leskne velký obrácený půlměsíc.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Miletín a jeho modlitbičky

11.06.2010

Když jsme projížděli miletínským náměstím, tak na první pohled upoutal pozornost starodávný dům s fasádou v narůžovělých odstínech a nápisem "Cukrářství - založeno 1820". Ani jsme nezastavili, ale byla to chyba. Ten dům totiž v sobě ukrývá nejen cukrárnu, ale také zajímavý příběh.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Nejčistší zemí světa je Švýcarsko

26.05.2010

Co se čistoty týká, nemá se naše Česká republika čím chlubit. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu 2009 zveřejnily prestižní světoznámé americké univerzity Yale a Columbia. Ze 147 hodnocených zemí světa je podle jejich hodnocení nejčistší Švýcarsko, ČR silně pokulhává, je až na 68. místě! Ostuda. Pro "potěšení čtenáře" uvádím, že za námi na žebříčku jsou většinou africké státy. Nejhůře dopadla Sierra Leone. Těsně před ní skončily Čad a Konžská republika.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Plzeň opět žila Slavnostmi svobody

03.05.2010

Již více jak dvacet let se opět smí mluvit o tom, že jihozápadní Čechy osvobodila v květnu 1945 Americká armáda. Při té příležitosti se v Plzni konají Slavnosti svobody. Nebylo tomu jinak ani letos.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

V Praze se začala stavět výšková budova City Epoque

20.04.2010

Na Pankrácké terase by měla do konce roku 2011 stát nová dominanta horní části katastrálního území Nusle-Praha 4, mrakodrap ve tvaru písmene V. A "časem" by zde měly vyrůst i další výškové budovy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Státy světa podle zahraničního dluhu počátkem roku 2009

07.04.2010

Podle CIA - The World Factbook. Čísla jsou zaokrouhlena a vypočtena na základě kurzu k počátku ledna 2009 (tedy 19 Kč za 1 USD), nikoliv v paritě kupní síly.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na Šumavě byla loni otevřena dvanáctikilometrová in-line stezka Lipno-Frymburk-Vřesná

28.03.2010

Poblíž lipenské vodní nádrže byla počátkem prosince 2009 dána do provozu nová in-line stezka. S ohledem na termín otevření si na ní loni moc lidí nezasportovalo, ale s příchodem jara bude jistě vše jinak. Dvanáct kilometrů dlouhá trasa patří k nejlepšímu, co kdy u nás bylo pro tento sport otevřeno.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Obyvatelstvo ČR v roce 2009

23.03.2010

Česká republika měla k 31. prosinci roku 2009 deset milionů pět set šest tisíc osm set třináct obyvatel. Proti roku 2008 celkový počet vzrostl o třicet devět tisíc tři sta osob. Tyto informace (jsou zaokrouhleny na stovky) poskytl v polovině března 2010 Český statistický úřad.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kdy splatíme Polsku dluh a vrátíme mu část území?

15.03.2010

Ministerstvo vnitra ČR má v úmyslu vrátit Polsku pozemky, o které tato země usiluje už padesát dva let.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Les Království - nová česká kulturní památka

07.03.2010

Když se řekne přehrada, mnohý z nás si představí mohutné ošklivě šedé betonové monstrum, jehož základní funkcí je zadržovat množství vody. Tak tomu ale u přehrady Les Království není (je možné se setkat i s názvy Těšnov nebo Bílá Třemešná - podle blízké obce). Naopak. Tato přehrada dokonale spojuje technické řešení s estetickou stránkou stavby.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nové Národní kulturní památky České republiky od července 2010

27.02.2010

S účinností od 1. července 2010 přibývá mezi Národní kulturní památky ČR řada dalších objektů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Národní kulturní památky České republiky do června 2010

11.02.2010

Seznam národních kulturních památek České republiky se rozhodnutím české vlády z 8. února 2010 rozroste od 1. července 2010 o dalších třicet osm.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Hlučínsko připadlo před devadesáti lety k Československu

06.02.2010

Hlučínsko (německy Hultschiner Ländchen, polsky Kraj Hulczyński nebo kraik hulczyński) je historické území, které je rozdělené mezi okresy Opava, Ostrava a Karviná. Do počátku roku 1920 bylo jižní částí okresu Ratiboř v rámci pruské provincie Pruské Slezsko. K Československu bylo Hlučínsko, oblast Horního Slezska, připojeno na základě Versailleské mírové smlouvy, která byla podepsána 28. června 1919 a ratifikována dne 10. ledna 1920 Společností národů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Třístoličník

04.02.2010

Třístoličník (Dreisesselberg) je známá hora hraničního hřbetu Šumavy s mohutnou izolovanou skálou typu tor na vrcholu. Skála je již na území Německa, takže zatímco Dreisesselberg má 1333 m n. m., náš Třístoličník dosahuje 1302 m (v některých mapách 1311 m). Zato ale česká hranice tvoří ostrou špici k úpatí skály a protíná přístupovou cestu k německé horské chatě silničkou z bavorské strany.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Cyklocestovatelský festival CYKLOCESTOVÁNÍ

14.01.2010

Tradiční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o "cyklocestování" a cykloturistice. Tato nevšední akce je určena nejen pro všechny "cyklocestovatele", kteří vyrážejí na své cesty po světě s kolem, ale i pro všechny příznivce nenáročné cykloturistiky, cestování a pohybu v přírodě.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Ještěd na seznam UNESCO patří! Kdo mu na něj pomůže?

25.11.2009

Cesta Ještědu do prestižního seznamu UNESCO se stále více komplikuje. Hlavní překážkou, aby se rotační hyperboloid, postavený na nejvyšším vrcholu ještědsko-kozákovského hřbetu, vyprojektovaný architektem Karlem Hubáčkem dostal mezi elitní světové památky, jsou nevyjasněné vlastnické vztahy. Jejich vypořádání je přitom bezpodmínečnou podmínkou k nominaci. A ta se může o roky posunout.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Po stopách brněnských architektů v Litomyšli

20.11.2009

Do Litomyšle jsme přijeli o víkendu, kdy obyvatelé oslavovali 750. výročí povýšení na město. Naším cílem nebyly jen historické památky, chtěli jsme se též seznámit s novými počiny brněnských architektů, které obohatily obraz tohoto města. 

V diskusi 0 příspěvků Alena Šimková
Zeměpisné sdružení

Osvoboditel jihozápadních Čech je pochován v Lucembursku

11.11.2009

Třetí americká armáda pod velením generála George Smitha Pattona osvobodila v dubnu a květnu 1945 jihozápad Československa. Na nejzápadnější část našeho "předmnichovského" území vstoupila dne 18. dubna 1945. Tehdy je však nikdo nevítal. Na západě Čech v tehdejších Sudetách žilo německé obyvatelstvo. Proto se nejvřelejšího přijetí na našem území dočkali američtí vojáci až v Plzni, která byla prvním českým městem kam přijeli dne 6. května 1945 ráno (hranice po "Mnichovu 1938" tehdy vedly těsně kolem Plzně).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Miskový svatý kámen u Retzbachu

28.10.2009

Po vstupu České republiky do EU se rozšířily naše možnosti i v otázce poznávání zajímavých lokalit za hranicemi. Jedním z nejzajímavějších a zcela originálních míst ve znojemské oblasti protkané cyklostezkami, často s vinařskou tématikou, je Heiligestein, místo nacházející se už v Rakousku.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Dvacet největších obcí České republiky podle rozlohy

26.10.2009

Rozlohou největší obce České republiky jsou hlavně velká města a vojenské újezdy. Největší obcí je Praha. Ta má i status samostatného kraje.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Dark Tourism v ČR

24.09.2009

Novodobý fenomén "Dark Tourism" neboli temný turismus přivádí návštěvníky na místa, kde se v minulosti - ať již dávné či poměrně nedávné - stala nějaká tragédie nebo neštěstí. Agentura CzechTourism vyhlásila anketu, která umožnila sestavení žebříčku TOP 10 českých "temných" turistických míst.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

DinoPark Plzeň

12.09.2009

Mezi nejvíce navštěvovaná místa na Plzeňsku patří již řadu let zoologická a botanická zahrada (článek o ní vyšel na Ingemě dne 20. 10. 2005). Od roku 2003 se v jejím sousedství na plzeňských Vinicích nachází i DinoPark. Je to unikátní zábavní a vzdělávací park pro celou rodinu. Kromě procházky parkem s obrovskými prehistorickými ještěry si děti mohou zahrát na paleontology, k dispozici jsou také multimediální prezentace.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Návštěvnost turistických cílů v ČR v roce 2008 poklesla

04.09.2009

Podle sdělení agentury CzechTurism byl v roce 2008 nejoblíbenějším turistickým cílem v ČR stejně jako v letech minulých Pražský hrad. K němu se návštěvností přibližuje pražská ZOO (oba objekty navštívilo přes milion hostů). Z muzeí je nejnavštěvovanějším opět Židovské muzeum, které se proti předchozímu roku posunulo před Národní muzeum v Praze.

V diskusi 1 příspěvek Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Pravčická brána nebyla vybrána za přírodní div světa

21.07.2009

Unikátní pískovcový útvar Pravčická brána se do finále ankety o sedm přírodních divů světa nedostal. Ve švýcarském Curychu nadace New7Wonders of the Words dne 21. 7. 2009 ve 14:07 hodin zveřejnila na svých webových stránkách seznam vybraných finalistů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Přírodní divy světa - 71 semifinalistů nadace New7Wonders

19.07.2009

V níže uvedené tabulce je vybraných 71 kandidátů (Amazonie je vedena jako jeden celek, měla původně 7 dílčích nominací) na titul přírodní div světa. Výběr 28 lokalit sedmi kategorií pro finále vybere porota a výsledek oznámí v Curychu dne 21. 7. 2009 ve 14:07 SELČ na svých webových stránkách www.new7wonders.com.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Na Šumavě se otevřely tři turistické přechody

15.07.2009

Turisté na Šumavě se konečně dočkali. Tři nové turistické přechodové trasy na rozhraní NP Šumava a NP Bavorský les v oblasti Modravských slatí byly otevřeny ve středu dne 15. července 2009. Po letech vyjednávání se tak konečně milovníci přírodních krás a turistiky dostanou přes česko-německou hranici díky nově otevřeným přechodům Modrý sloup nedaleko Modravy (hraniční kámen 28/8), Pod Poledníkem (hraniční kámen 16/14) a Siebensteinkopf (hraniční kámen 7/7).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Pravčická brána je v semifinále ankety o sedm přírodních divů světa

10.07.2009

Severočeská pískovcová Pravčická brána, největší skalní most Evropy, symbol Národního parku České Švýcarsko, se dostala mezi 77 semifinalistů prestižní ankety New7Wonders. V této anketě se vybírá z 260 přírodních lokalit ze 222 zemí světa. Hlasuje se v 7 kategoriích, z každé postupuje 11 památek dál do semifinále.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Setkávání s Waldemarem Matuškou

04.07.2009

Slunce rychle zapadalo nad hřebeny hor kalifornského pohoří Sierra Nevada, blížil se večer a já sjížděl po úzké silnici serpentinami v hlubokých lesích do údolí, abych se dostal ještě před svítáním k dálnici do Sacramenta a pak do San Franciska. Z autorádia mi k tomu vyhrávala kazeta s písničkami Waldemara Matušky.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Královské stříbření Kutné Hory

08.06.2009

Každoroční gotická historická slavnost vrátí Kutnou Horu do dob o šest set let zpátky. Ve druhé polovině června, okolo svátku sv. Jana Křtitele, vždy na dva dny ožije celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře fiktivním příběhem příjezdu a vzácné přítomnosti českého a římského krále Václava IV. s jeho dvorem. Aktéři i diváci se vrátí do doby prosperity stříbrné Kutné Hory, města, o jehož bohatství se opírala moc českých králů. Scénář slavnosti vychází ze skutečných událostí i ze známé silné náklonnosti Václava IV. ke Kutné Hoře.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Česká republika je pro turisty z USA výhodnou destinací

02.06.2009

Cestovat za příznivou cenu se dá i během současné hospodářské krize. Časopis Forbes se o tom snaží přesvědčit občany USA. Sestavil pro ně žebříček patnácti finančně nejvýhodnějších zemí k návštěvě v současné době i v letních měsících. V soutěži nejlevnějších zemí světa zvítězilo Maďarsko. Česká republika se umístila na 13. místě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Letiště Olšová Vrata (KLV) má nový terminál

21.05.2009

V Karlových Varech dne 20. 5. 2009 uvedli do plného provozu novou část mezinárodního letiště, které prošlo rozsáhlou modernizací. Od roku 2005 letiště prošlo třemi etapami modernizace a dostavby.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČR je plně demokratickým státem

03.05.2009

V britském týdeníku The Economist vyšlo v březnu 2009 vyhodnocení indexu demokracie za rok 2008. Economist Intelligence Unit (EIU) zhodnotil a seřadil vybraných 167 států světa (s výjimkou těch nejmenších) na základě pěti zvolených kritérií.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČEZ staví v Ledvicích nejvyšší budovu v ČR

30.04.2009

V tepelné elektrárně Ledvice na Teplicku staví ČEZ velkou kotelnu s plánovanou výškou 145 metrů. Zástupci firmy stavbě přezdívají Cheopsova pyramida, protože po výstavbě dosáhne výšku známé egyptské pyramidy v Gíze a bude tak nejvyšší budovou v ČR.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČR je členem European Space Agency

02.04.2009

Evropská kosmická agentura (ESA) je mezinárodní mezivládní organizací pro rozvoj kosmického výzkumu a kosmických technologií, která vznikla dne 30. května 1975.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Návrat orla skalního do Beskyd

28.02.2009

Orel skalní naposledy hnízdil v české krajině před více než 100 lety. V posledních pěti letech vede Záchranná stanice volně žijících živočichů v Bartošovicích na severní Moravě ve spolupráci s dalšími institucemi (Správa CHKO Beskydy, Lesy ČR, ZOO Ostrava, Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky) projekt, který si klade za cíl vrátit orla skalního do naší přírody, konkrétně do Moravskoslezských Beskyd.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Česko je 11. nejvíce globalizovanou zemí světa

21.02.2009

Globalizace? Co že toto slovo vlastně znamená? Asi nejjednodušeji lze říci, že globalizace je termín, používaný k popisu změn ve společnosti a ve světové ekonomice, které jsou důsledkem vzrůstu mezinárodního obchodu a sbližování kultur. Globalizaci lze chápat i jako nerovný proces, v jehož důsledku se některé části světa relativně přibližují, zatímco jiné relativně oddalují a to vše bez ohledu na geografickou vzdálenost.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejluxusnější hotely světa i Prahy

01.02.2009

Pokud chcete pro svou dovolenou vybrat hodně luxusní ubytování, budete mít mnoho možností výběru a budete asi hledat dost složitě v řadě žebříčků světových agentur. A výsledek? U každého pramene bude výčet trochu jiný. Tak kde si můžete vybrat?

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Cyklocestovatelský festival

20.01.2009

Tradiční specializovaná přehlídka cestopisných besed a promítání o cyklocestování a cykloturistice. Tato nevšední akce je určena nejen pro všechny cyklocestovatele, kteří vyrážejí na své cesty po světě s kolem, ale i pro všechny příznivce nenáročné cykloturistiky, cestování a pohybu v přírodě.

V diskusi 0 příspěvků Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

V soutěži o Div světa soutěží i Pravčická brána

09.01.2009

Přírodními divy světa, mohou být označeny např. vodopády Iguacu na argentinsko-brazilské hranici nebo třeba severoamerické kaňony Antelope Canyon, Grand Canyon, Mrtvé moře atd. Ale je tu možnost, že by se přírodním divem světa mohla stát naše česká Pravčická brána, skalní útvar v Českém Švýcarsku. Právě nyní máte i Vy možnost hlasovat o tom, co považujete za div světa na internetu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Přírodní unikát - prameny Zrzávky

16.12.2008

Přírodní památka Prameny Zrzávky se nachází v nejzápadnějším okraji Moravskoslezských Beskyd v Domorazském sedle. Přesně jde o skupinu Veřovických vrchů v pásmu Podbeskydských pahorkatin a prameny se nacházejí v nadmořské výšce cca 380 - 410 metrů nad mořem. Představují unikátní přírodní jev - dva poměrně vydatné prameny rozdílného chemického složení, které pramení takřka vedle sebe.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kolik máme různých Švýcarsk?

03.12.2008

Hned v úvodu se omlouvám za gramaticky problematické použití jedinečného názvu státu v množném čísle. Také mi to rve uši, ale nemohu si pomoci. Tato nezvyklá otázka mě napadla, když jsem v reklamním prospektu kterési brněnské realitní kanceláře četl nabídku rekreačního objektu "v krásné lokalitě Česko-Moravského Švýcarska v blízkosti vodní nádrže Vír."

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Nové šumavské přechody 

01.11.2008

Milovníky putování po přírodě čekají v roce 2009 na Šumavě dlouho očekávané novinky. Po 17 letech nekonečných dohadů budou moci poprvé překročit hranici do Německa přes Modrý sloup. Zároveň se otevřou ještě další dva přechody - Poledník a Sedmiskalí. Všechny tři cesty přes hranice z Čech do Bavorska konečně povolilo otevřít ministerstvo životního prostředí ČR.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Čestné občanství pro Miroslava Zikmunda

29.10.2008

Legendárnímu cestovateli Ing. Miroslavu Zikmundovi, jednomu z dvojice cestovatelů H+Z, bylo na návrh Klubu cestovatelů Hanzelky a Zilkmunda GLOBE Prosiměřice, o.s. uděleno čestné občanství městysu Prosiměřice. Rada městysu Prosiměřice návrh schválila dne 30. června 2008.  Slavnost se konala 25. 10. 2008  v průběhu 21. ročníku setkání cestovatelů a přátel turistiky a cestování CESTY 2008, které se koná vždy poslední víkend v říjnu v Prosiměřicích.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Svatý Dominik a svatý Vavřinec z Chrudimi

26.09.2008

Ozve se rána jako z děla. Ač na ni všichni přítomní dobrých 10 minut čekáme, přesto nás překvapuje tak, že leknutím nadskakujeme nebo nám alespoň přebíhá mráz po zádech. Přitom se nejedná o nic jiného než o zvuk zvonu svatého Dominika, který nám jediným úderem oznamuje, že je čtvrt na dvanáct.

V diskusi 0 příspěvků Klára Lakomá

Nejnavštěvovanější turistické cíle v ČR v roce 2007

13.09.2008

Agentura CzechTourism sestavila žebříček turistických míst s nejvyšší návštěvností v roce 2007. Téměř všechny významné turistické cíle zaznamenaly v tomto roce nárůst zájmu, a to v průměru o 12 %.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Dačice - moravské město v Čechách, historie kostky cukru a její role při kampani k předsednictví ČR

05.09.2008

Dačice jsou moravské město se 7840 obyvateli (1.1.2007). Leží v nadmořské výšce okolo 500 metrů, jižně od Telče na Moravské Dyji v nejjižnějším cípu Českomoravské vrchoviny. Od Brna má vzdálenost 110 kilometrů, od Prahy 170, od Vídně 150. Nejbližší hraniční přechod do Rakouska je 13 kilometrů na jihozápad od města ve Slavonicích (Slavonice-Fratres).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejlepší světové a evropské turistické destinace pro rok 2008

17.07.2008

Naše česká Praha je dvaašedesátou nejoblíbenější turistickou destinací na světě. Slušné, ale mohla by být i výše. Bohužel, z pohledu zahraničních turistů máme stále co dohánět, především z hlediska kvality ubytovacích a stravovacích služeb i jazykové vybavenosti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČR je jednou z nejbezpečnějších zemí světa.

09.07.2008

Česká republika se pro rok 2008 umístila na 17. místě na světě v bezpečnosti v zemi a v rámci regionu střední a východní Evropa na druhém místě za Slovinskem. Vyplývá to z hodnocení 140 zemí světa podle tzv. Global Peace Indexu (GPI). Výsledky uvedla agentura CzechTurism dne 7.7.2008.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Prášily, Prášilské jezero, jezero Laka, Poledník - Šumava

19.06.2008

Prášily jsou malou šumavskou obcí ležící v nadmořské výšce 880 metrů v okrese Klatovy. Obec se nachází asi 11 kilometrů jihovýchodně od Železné Rudy a 10 kilometrů jihozápadně od Hartmanic. Dá se sem dojet i po silnici ze Srní.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kamenná kašna v Kutné Hoře

08.06.2008

Kašna je ozdobou náměstí i když z ní voda dnes už neteče. Díky rozsáhlé důlní činnosti ve městě i okolí byl v Kutné Hoře vždy tak trochu problém s vodou. Kamenná kašna vznikla kolem roku 1495 jako součást zdejšího vodovodu. Pozdně gotický dvanáctihran byl původně zastřešen a je to zajímavá památka nejen z pohledu uměleckohistorického (kamenická výzdoba nese znaky stavební huti Matěje Rejska), ale je to také pozoruhodná technická památka. Voda sem přitékala dřevěným potrubím z obecní studny u Bylan a celý objekt sloužil vlastně jako jakýsi vodojem. Odkud se rozváděla voda pro další veřejné kašny ve městě. Existovaly jen dvě výjimky. Jedna odbočka vedla do soukromé rezidence bohatých Smíšků sídlících v Hrádku a pak jedno potrubí vedlo také do Vlašského dvora - této odbočce se prý také říkalo "crk vody pro krále", protože přívod zásoboval královské sídlo ve Vlašském dvoře. Všichni ostatní museli pro vodu k některé z veřejných kašen.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

30 největších pivařských států

24.05.2008

Konečně se můžete podívat na světovou tabulku, v níž jsme my, Češi na prvním místě! (rok 2004) O tom, že vaříme nejlepší pivo na světě jistě nikdo z Vás nepochybuje, ale možná, statisticky jsme i jeho největšími "pijáky". Tedy aspoň statisticky (můžeme si například myslet, že statistiku zkreslují pivachtiví cizinci (Bavoři, Irové, Britové, Belgičané či Nizozemci aj.), kteří k nám jezdí nejen za památkami, ale doslova "na pivo". A tak na každého z nás vychází téměř jedno pivo na den (musím přiznat, že jako pravý Plzeňan statistiku spíše "zlepšuji“). Nemám-li "žízeň na pivo", je zle, není něco s mým zdravím v pořádku.

V diskusi 3 příspěvky Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Památky UNESCO v ČR a ve světě

22.04.2008

United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization znamená v češtině Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. UNESCO je jednou ze 14 mezistátních odborných organizací OSN. V roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového kulturního a přírodního dědictví, která měla za cíl vybrat kulturní památky a přírodní lokality celosvětového významu, které musí být uchovány pro budoucí generace. Bývalé Československo k úmluvě přistoupilo v roce 1990 a nástupnická Česká republika převzala veškeré povinnosti z úmluv vyplývající ihned po svém vzniku dne 1.1.1993.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

České korunovační klenoty

18.04.2008

Již pojedenácté v historii naší republiky se sešlo dne 17. dubna 2008 sedm nejvýznamnějších mužů naší země a odemklo jedno z nejstřeženějších míst v areálu pražského Hradu, korunní komoru chrámu Svatého Víta. Byli jimi prezident republiky, předseda vlády, kardinál, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, probošt Metropolitní kapituly u Svatého Víta a primátor hlavního města Prahy. Tito pověření muži společně převzali odtud české korunovační klenoty, aby je přenesli do Vladislavského sálu, kde je přes noc zkontroloval restaurátor a pak mohly být připraveny na nastávající vystavení v expozici na pražském Hradě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Co Mohammedu Mekka, to Čechu Říp

10.04.2008

Památná hora Říp je od pradávna symbolem českého národa. Podle legendy zde stanul praotec Čech a určil tak místo, kde budou slovanští Čechové žít. Zřejmě sem jeho družina přišla od severu od dnešních Krabčic mírnější cestou než kdyby vystoupili z opačné strany a pohled, který se jim kolem dokola otevřel je přesvědčil, aby zde natrvalo zůstali.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Naučná vinařská stezka Stará hora

01.04.2008

Součástí Mikulovského mikroregionu a Mikulovské vinařské podoblasti (přísluší do ní přes 2 600 ha vinic) je obec Novosedly. Stará vinařská obec Novosedly leží mezi novosedelskými kopci na východě a jihu a řekou Dyjí na západě. Východní část katastru zasahuje na západní hřeben Dunajovických kopců, který je pokrytý a osázený vinohrady.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Schengenský prostor rozšířen i o letiště

31.03.2008

Na letištích v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku a na Maltě odpadly dne 30. března 2008 pasové kontroly pro cestující v tzv. schengenském prostoru. Pozemní a námořní hranice byly v těchto nedávno do EU vstoupivších evropských zemích zrušeny již před sto dny dne 21. prosince 2007.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Zvláštní město Adamov

30.01.2008

Nedávné opětné zpřístupnění Světelského oltáře v adamovském kostele sv. Barbory po více než rok trvajících restaurátorských pracích obrátilo možná pozornost mnohých k tomuto nevelkému, zhruba pětitisícovému městu. A pokud jsou v řadách zainteresované veřejnosti profesní i "koníčkoví" zeměpisci, obzvláště zeměpisci sídelní, nemohou si opakovaně nepovšimnout unikátních geografických rysů Adamova a okolí, ve srovnání s jinými českými, moravskými a slezskými městy zcela specifických.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Račí mor

15.01.2008

Jedno z přírodovědných, ale vlastně i ekologických témat současnosti je šíření račího moru v českých zemích. Přenašečem parazitující plísně je americký rak pruhovaný. Na Moravě a ve Slezsku byl poprvé zjištěn v roce 2006 na Osoblažsku, možná i proto se veřejně o račím moru zatím tolik nemluví.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Šlosar

Místa s nejkratším a nejdelším geografickým názvem v ČR

28.12.2007

Nejkratší název v ČR mají Aš a Eš (na Pacovsku). Tipnete si kde najdete ten nejdelší?

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Třebechovický betlém

15.12.2007

Když začnou znít v Třebechovicích pod Orebem fanfáry, je to neklamné znamení, že čas Vánoc, čas dárků a pohody dosáhl právě svého vrcholu. Místní trubači tak každoročním Třebechovickým vytrubováním oslavují neobyčejný tvůrčí počin tří Josefů, kteří se zasloužili o vznik jednoho z nejslavnějších betlémů na světě.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Eduard Ingriš - fotografie

11.12.2007

V Domě pánů z Kunštátu v Brně probíhá zajímavá výstava, kterou pod názvem, "Eduard Ingriš - fotografie" uspořádalo společně Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně s Národním památkovým ústavem v Plzni, občanským sdružením Pro Photo a Domem umění města Brna.

V diskusi 1 příspěvek Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci

10.12.2007

Jestliže betlém v Třebechovicích patří bezesporu k těm nejznámějším, pak ten, co mají v Jindřichově Hradci, se zase pyšní přívlastkem největší.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Mohelnický betlém

16.11.2007

Každoročně ve chvíli, kdy se přiblíží prosinec, sejdou se v Mohelnici farníci, aby společně vyrazili do lesa. Nejde o výlet, ale lesní brigádou začíná období, kdy se staví v kapli sv. Anny kostela sv. Tomáše Becketa slavný Mohelnický betlém.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Slezská míle v Malé Morávce

17.06.2007

Starý kámen zarostlý v maliní a oklopený křovím většina návštěvníků Malé Morávky v Jeseníkách ani nepostřehne. A přece je to unikátní kamenný svědek naší minulosti. Pochází z druhé poloviny 18. století a podle již dost nečitelného nápisu označuje místo odkud je to přesně "2 MIELLE VON WÜRBENTHAL", tedy vzdálenost dvou mílí z Malé Morávky do Vrbna pod Pradědem. Jde o slezskou míli, která měla 150 provazců a pokud ji přepočteme na jednotky dnes užívané tak dostaneme, že 1 slezská míle odpovídá 6.491,25 metrům. Dokument o Malé Morávce bude Česká televize vysílat 30.6.2007 v cyklu Náš venkov.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Malá Morávka, Jeseníky

01.06.2007

První, kdo se usadil v místech, kde dnes leží Malá Morávka, byl prý jistý kovář Petzold. Údajně tady hledal železnou rudu, ale příliš se mu nedařilo a už chtěl hledání zanechat, když se u něj v noci objevil permoník s rozbitým kladívkem, které potřeboval rychle opravit.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Svobodné Heřmanice

25.05.2007

Na půli cesty mezi Opavou a Bruntálem kvetou májové třešně a šípkové růže kolem Svobodných Heřmanic. Když vjedeme do vesnice, nelze si nevšimnout břidlicové krytiny na střechách starých stavení. Břidlice se tu používala na chodníčky k chalupám, na terásky, prokládaly se jí kamenné zdi hospodářských budov a hlavně se tu odedávna těžila v okolí.

V diskusi 1 příspěvek Jaromír Šlosar

Hrad Landštejn

17.05.2007

Duch Vilém se údajně na Landštejně zjevuje zcela nečekaně, ale bez zlého úmyslu. Kdyby vás náhodou vyděsil k smrti, nevyčítejte mu to - nemyslel to zle. Ovšem zůstaňte ostražití, na hradě totiž nestraší sám a tak se tu ještě můžete setkat také s bílou paní Markétou. Ta byla mladší dcerou pana Viléma z Landštejna a údajně byla zazděna za živa na příkaz svého rozzuřeného otce, když se pokusila uprchnout za svým milým na nepřátelský hrad Jindřichův Hradec.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Oceánografické odpoledne na Ostravské univerzitě

12.05.2007

V rámci cyklu přednášek o výzkumech oceánu a současných aktivitách českých badatelů bude pořádáno 17. května 2007 na Ostravské univerzitě vůbec první "Oceánografického odpoledne" v ČR. V krátké sérii volných prezentací k tématu "Česká republika a výzkum moří" vystoupí vědečtí pracovníci z univerzit a výzkumných ústavů ČR, kteří v oblastech biologie, geografie i fyzikálních věd přispívají k poznání této pro nás stále exotické a přitažlivé části naší planety.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Ďuriš

Moravskoslezské Beskydy - Prašivá

10.05.2007

Od Kalužného vrchu v Moravskoslezských Beskydech vybíhá směrem k severozápadu mohutná horská rozsocha, zakončená vrcholem Malé Prašivé. Tady nad Vyšními Lhotami stojí jednoduchý dřevěný kostelík opředený řadou mýtů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Památník americké armády 1945 - Patton Memorial Pilsen, květnové Slavnosti svobody v Plzni

25.04.2007

Památník byl slavnostně otevřen v plzeňském "Pekle" dne 5. května 2005 u příležitosti 60. výročí osvobození jihozápadních Čech a města Plzně americkou armádou. V památníku je vystaveno více než jeden tisíc exponátů ze sbírek mnoha soukromých sběratelů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Bystřice nad Olší, Beskydy

22.04.2007

Bystřice byla proslavená široko daleko výrobou košťat a metel. Ne nadarmo se místním říkalo "mietloři". V časech, kdy knižní a filmový trh opanoval Harry Potter ovšem i místní děti považují koště především za dopravní prostředek a až pak snad za nástroj k úklidu. Jak se takové správné koště vyrábí, to už i v Bystřici ví jen málokdo.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Legendární cestovatel Miroslav Zikmund slaví na sv. Valentýna významné výročí

12.02.2007

Na svatého Valentýna, svátek zamilovaných ve středu 14. února 2007 oslaví ve Zlíně své 88. narozeniny legendární cestovatel, novinář, fotograf, filmař a spisovatel ing. Miroslav Zikmund.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Lázně Darkov

05.02.2007

Když na pozemcích Jiřího Beese z Chrostiny v roce 1862 vytryskl mocný proud slané vody, nebyl pan baron vůbec nadšen. Jeho soused Larisch-Mönnich těžil na svých pozemcích uhlí a otvíral jednu šachtu za druhou. I baron Bees chtěl zbohatnout na těžbě uhlí. Když ale provedl hloubkový vrt, vytryskl z hlubin země pouze mohutný gejzír slané vody.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Letiště Praha-Ruzyně (PRG)

31.01.2007

Největší české mezinárodní veřejné letiště se nachází na severozápadním okraji Prahy. Je vzdáleno od centra města asi 10 kilometrů. V současné době patří mezi nejmodernější v Evropě, kapacita je projektována na 15 milionů cestujících za rok (v roce 2005 bylo odbaveno 10,8 mil.). Letiště slouží jak pro mezinárodní, vnitrostátní, pravidelný i nepravidelný provoz.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Brdy, vybrané obce, jejich historie a současnost

29.01.2007

O Brdské vrchovině se donedávna u nás mnoho nepsalo ani nemluvilo. Znali jí více muži než ženy díky tomu, že se do ní dostali ve svém mládí jako vojáci do vojenského výcvikového prostoru Jince. Jinak byla tato část naší vlasti vnímána jako krajina tvořená tvrdými slepenci, hlubokými nepřístupnými lesy a proto i bohatá na houby.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Branenská cenová kultura - Jeseníky

09.01.2007

V roce 1856 byl vysázen smrkový porost na jižním svahu jesenického Keprníku ve výšce 1320-1380 metrů nad mořem. Byl to ve své době vůbec nejvýše uměle vysázený les v tehdejším Rakousku-Uhersku. Název cenová kultura získal proto, že byly vypsány ceny na podporu zalesňování holin a neplodné půdy.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Česká Kanada

03.01.2007

Přírodní park Česká Kanada se nachází mezi městy Dačice, Slavonice a Jindřichův Hradec na jihu ČR při historické hranici Čech a Moravy podél státní hranice s Rakouskem.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Zapomenutá perla Posázaví

23.11.2006

Rataje nad Sázavou mají svého genia loci - to zvláštní kouzlo místa. Dnes je to ospalé městečko ve středním Posázaví, ležící na polovině cesty mezi známějším sázavským klášterem a hradem Český Šternberk.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Mrtvé studny - vojenský prostor Libavá

15.06.2006

Je tomu 60 let, kdy v prostoru Oderských vrchů zanikla celá řada vesnic a stovky rodin, které tu žily po mnoho generací, musely opustit své domovy. Jejich obydlí postupně podlehla vojenské činnosti naší, či sovětské armády. Dnes je už těžké nalézt stopy po kdysi malebných vesnicích - jsou jen ve fotografiích a vzpomínkách.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Šlosar

Boží Dar, Oberwiesenthal (SRN), Jáchymov

31.05.2006

Horské středisko Boží Dar, poprvé osídlené již před 700 lety se nachází v nadmořské výšce 1028 m n. m. (nejvýše položené ve střední Evropě) a bydlí v něm 177 stálých obyvatel (2004).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Dálnice D8 přes České středohoří

10.04.2006

Plánovaná a stále nedokončená dálnice D8 z Prahy do Ústí nad Labem a dál do Německa na Drážďany a Berlín je snad nejproblematičtější a nejdiskutovanější dopravní stavbou v České republice. O dálničním spojení Prahy a Berlína se uvažovalo již v roce 1939 a tato trasa nechyběla ani v prvním koncepčním plánu sítě československých dálnic z roku 1963.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Znovu na toulkách

22.03.2006

Útlá knížka Dr. Vladimíra Kříže shrnula třiadvacet reportáží z celého světa, tak jak je postupně publikoval v řadě periodik. Je nám ctí a potěšením, že ze svých cest nezapomíná přispívat také na stránky www.ingema.net

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Vizovické pečivo

01.12.2005

Vizovické pečivo je typické pro Valašsko. Ozdobné figurky z těsta se prodávaly v předvánočním období na trzích a jarmarcích i hodně daleko od Vizovic a vždy si našly své obdivovatele. Jedním z pokračovatelů tradice výroby tohoto tvarového pečiva je Eva Oškerová z Valašského Meziříčí.

V diskusi 2 příspěvky Lumír Pecold

18. ročník setkání cestovatelů CESTY 2005

04.11.2005

Letošní program setkání přátel turistiky a cestování CESTY 2005 poslední víkend v říjnu v Prosiměřicích byl pořadateli z Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe sestavený mimořádně zdařile a v podstatě navázal na tradičně úspěšné minulé ročníky. Přednášky se setkaly s velkým ohlasem více jak dvou stovek přítomných z celé republiky (Plzeň, Praha, Liberec, Ostrava, Opava, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Zlín atd.) ze Slovenska, Rakouska i z USA.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Plzeň - město piva

03.11.2005

V Plzni se vaří pivo od roku 1295, kdy bylo město založena českým králem Václavem II. Právo várečné, které Plzeňští dostali do vínku, dávalo měšťanům možnost vařit pivo ve vlastních domech.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Zoologická a botanická zahrada města Plzně

20.10.2005

Původní zoologická zahrada IRIS byla založena roku 1926 (druhá nejstarší v České republice) v prostoru bývalé vojenské plovárny na tehdejší Dukelské třídě (několik desítek metrů od současného zimního stadionu na Štefánikově náměstí směrem k Radbuze poblíž plynárny). Prostor tehdejší ZOO byl omezený zástavbou a její plocha byla jen 2,5 ha. Roku 1958 se ZOO stala součástí Parku kultury a oddechu. Tragédií pro zahradu byl antrax, který zde propukl u pum v neděli 8. září 1961. Zahrada byla na tomto nevhodném místě zlikvidována a přesunuta do nového prostoru do areálu lochotínského parku jižně od současného sídliště Vinice.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Jezera v Plzeňském kraji

13.10.2005

V žádném kraji České republiky není tolik jezer jako v kraji Plzeňském. Jezera mají různý původ, ale pozor na "lidovou tvořivost", například nejznámější Máchovo jezero na severu Čech není jezero, ale rybník!

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Velká synagoga v Plzni

06.10.2005

V Plzni jsou dvě synagogy. Stará synagoga se nachází ve vnitrobloku západně od hotelu Slovan a jihovýchodně od novorenesančního Divadla Josefa Kajetána Tyla. Byla postavena v roce 1859. Dnes je zde zahrada vzpomínek se svědectvím o osudech plzeňské židovské komunity. Velká synagoga je pak druhou největší v Evropě (za Budapeští) a třetí na světě (největší je v Jerusalemu).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Plzeňské řeky

22.09.2005

Všech pět zdejších řek často meandruje a má nestálý vodní stav. Příčinou jejich malé vodnatosti je srážkový stín Českého lesa a Šumavy, někde poškozený vegetační kryt a malá schopnost udržet vodu, zvlášť u smrkových porostů. Nejvíce vody mívají řeky v jarních měsících, povodně se vyskytují zejména v létě po přívalových deštích spojených s bouřkou. Jinak v létě mají zdejší řeky vody nejméně, je ale často znečištěna, zejména na dolních tocích.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Mionší

10.09.2005

K návštěvě naučné stezky vedoucí k nejznámějšímu beskydskému pralesu zbývá už jen několik dnů. Pak zase až za rok

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Lampelberk - hrádek uprostřed vinohradů

21.07.2005

Nebo vinohrady okolo hrádku? Těžko říci. Kam oko dohlédne, všude jsou vinice. Jen občas se zelenají ostrovy akátů. Znojemská vína mají mezi milovníky oblíbeného moku tradičně dobrý zvuk. Znalci určitě vědí o proslulé unikátní vinici Šóbes ležící na prosluněných svazích nad Dyjí v Národním parku Podyjí, znají vinici Frédy v Horních Dunajovicích, Weinperky u Miroslavi, U Auerova kříže v Boroticích, Skalky u Havraníků či Strachotic, na Kraví hoře a mnohé další. Mezi nejlepší viniční lokality na jižní Moravě patří i vinice na Ovčím (Jehněčím) vrchu u Ječmeniště v západní části Jaroslavické pahorkatiny.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

"Starý červený" Babí lom

29.06.2005

Zadíváme-li se z nějakého vyhlídkového bodu v Brně (třeba ze Špilberku) k severu, nemůže naší pozornosti ujít nápadná, dosti souměrná vyvýšenina zvedající se z lesů ve vzdálenosti asi 10 kilometrů od středu města. Tak se nám jeví příčný profil jižního okraje hřbetu Babího lomu. Hřbet se táhne v délce 2 kilometrů od jihu k severu, kde vrcholí kótou 562 m n. m., tzv. severním vrcholem Babího lomu. Ten je však mnohem méně známý než jižní vrchol (526 m), dominující právě pohledu z Brna a od roku 1959 dotvořený elegantní stavbou rozhledny. Byla to jediná rozhledna, postavená v našich zemích po druhé světové válce až do osmdesátých let. Z rozhledny je vynikající výhled na prostor Brna, bezprostředně na severní lesnaté okolí města s monumentálním vranovským poutním kostelem. Přehlédneme však i velký kus jižní Moravy až k Pavlovským vrchům a Ždánickému lesu, a samozřejmě i přilehlé části Českomoravské a Drahanské vrchoviny.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

TUR je zkratka pro trvale udržitelný rozvoj

06.06.2005

Na mezinárodním festivalu filmů o trvale udržitelném rozvoji TUR Ostrava, získal Cenu ministra životního prostředí ČR film z produkce www.ingema.net

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kotala

Velikonoční svátky

19.03.2005

Velikonoce jsou nejvýznamnějšími svátky křesťanů, v tyto dny je připomínáno ukřižování a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Jedním z nejkrásnějších rozhledů v Beskydech je pohled z Travného - tapeta.

16.02.2005

Údolí řeky Morávky a jejího přítoku Mohelnice se od severu hluboce zařezávají do masívu Moravskoslezských Beskyd. Obě údolí svírají mezi sebou Velký (1204 m) a Malý Travný (1100 m). Travný je vzrostlým jehličnatým lesem porostlý kopec který je dnes travnatý už jen podle jména, ale stále poskytuje jedinečné výhledy na masív Beskyd.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Původně gotický hrad v Bruntále přestavěli páni z Vrbna na pozdně renesanční zámek kolem roku 1579.

02.02.2005

Dvoupatrová trojkřídlá budova postavená na trojúhelníkovém půdorysu s arkádovými chodbami a věží stojí v připojeném parku na okraji starého centra města. V 18. století, kdy zámek patřil řádu německých rytířů prodělal barokní adaptaci kdy vznikla dnešní fasáda, dvojité schodiště a nově byly zřízeny také zámecké interiéry, které jsou chloubou zámku dodnes.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Český les na počátku roku 2005

17.01.2005

Dne 12. ledna 2005 rozhodla vláda České republiky jednomyslným rozhodnutím o vyhlášení celkově dvacáté páté CHKO. Po vzniku samostatné České republiky dnem 1. 1. 1993 je to první nová CHKO - Chráněná krajinná oblast Český les.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Západ slunce v Brně

05.01.2005

Západ slunce je podivuhodná událost, která nám nikdy nezevšední. Zajímavý je západ slunce na rovníku, za polárním kruhem, ale také třeba v Brně...

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kotala

Svrchovaný řád maltézských rytířů.

19.12.2004

Svrchovaný vojenský a špitální řád sv. Jana Jeruzalémského z Rhodu a Malty (Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta) patří mezi suverénní mezinárodně uznávané státy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Historie Plzně

21.10.2004

K trvalému osídlení slovanskými kmeny došlo v 8. a 9. století. Původní Plzní (první zmínka z roku 976) bylo přemyslovské hradiště s hradem Plzeň. V polovině 13. století zaniklo hradské zřízení, a tím i významná funkce hradu. Václav II. založil na soutoku řek a křižovatce obchodních cest do Bavorska a Saska město Nová Plzeň, později jen Plzeň. To se brzy stalo střediskem obchodu a řemesel, ale i důležitou vojenskou pevností.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vycházková trasa po stopách plzeňského piva

06.10.2004

Za poznáním výroby plzeňského piva jezdí do Plzně desetitisíce návštěvníků. Kromě jiných atraktivit ve městě najdou pro unavené nohy a tělo mnoho hospůdek, pivnic a v nich v příjemné atmosféře se mohou občerstvit pod heslem "Si deus pro nobis, quis contra nos" (je-li bůh pro nás, kdo proti nám) nenapodobitelnou chutí plzeňských piv Gambrinus a Prazdroj.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Větrné elektrárny

12.09.2004

Vítr se počítá k těm obnovitelným zdrojům energie, které jsou takříkajíc zadarmo. Větrná elektrárna také rozhodně neznečišťuje životní prostředí ani nepřispívá ke globálnímu oteplování. Vybudování větrné elektrárny však není zrovna levnou investicí. Technické řešení, jak přeměnit energii větru na elektrickou energii, něco stojí, a při současném nastavení ekonomických výpočtů (které dostatečně nezohledňuje škody na životním prostředí působené klasickými elektrárnami) u nás větrné elektrárny rozhodně nemají na růžích ustláno. 

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Z Rejvízu na Chlum a Čertovy kameny

23.06.2004

Rejvíz je znám především svými rašeliništi, ale protože je to také nejvýše položená obec ve Slezsku, je ideálním výchozím místem pro pěší túry. Vydejte se s námi odtud nejdříve k Velkému mechovému jezírku a pak na Zlatý chlum a Čertovy kameny nad Jeseníkem.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kamenní strážci hor 2 - Jeseníky

16.06.2004

Na horském hřebenu mezi Ramzovou a Šerákem lze najít skutečné drahokamy a polodrahokamy. Ukrývají je ve svém nitru kamenné věže i kameny na zdejších stezkách. Tím opravdovým pokladem je ale především celá zdejší příroda, nad kterou jakoby bdí zakletí kamenní strážci v podobě roztodivných skalních útvarů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Rabštejn

05.06.2004

Cesta ze Skřítku na hrad Rabštejn je nejen výletem krásnou přírodou, ale také trasou, na které vás mohou doprovázet postavy z pověstí i reálné historie. Na samém Rabštejně nakonec třeba - tak jako my - objevíte novodobé dobyvatele, kteří zdolávají místní skalní stěny.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kamenní strážci hor 1 - Jeseníky

02.06.2004

Víc než půl druhé stovky osamělých skal a skalních věží je prý registrováno na území jednoho z našich nejkrásnějších pohoří - Jeseníků. Jako "kamenní strážci" se tyčí v lesích, na travnatých pláních i horských hřebenech. Vydejte se s námi za těmi nejznámějšími.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Bradlo

26.05.2004

Legendární vrch zvaný Moravský Blaník je nejvýše položené místo Úsovské vrchoviny. Cesta sem je příjemnou procházkou a z mohutné skály na jeho vrcholu je nádherný rozhled na všechny strany.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Beskydské příkopy

19.05.2004

Nejrůznější terénní rýhy, žlaby a příkopy rozbrázdily během času řadu horských hřebenů Moravskoslezských Beskyd. Vznik těchto nápadných útvarů si kdysi lidé neuměli vysvětlit, a tak se k těmto místům váže mnoho pověr a pověstí. Dnes poutají tato místa pozornost spíše jako unikátní přírodní památky.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Čertův mlýn - Beskydy

25.04.2004

Čertův mlýn je nenápadný, lesem zarostlý vrch v hřebeni Moravskoslezských Beskyd. Zdálo by se, že je jako každý jiný, ale přeci se natolik vymyká, že je opředen řadou pověstí a mýtů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kněz a šejk. A. Musil (1868-1944)

20.04.2004

V pátek 16. dubna byla za účasti prince Mansoura Bin Khalid A. F. Al-Saud, velvyslance Saudské Arábie, praneteře Aloise Musila MUDr. Jany Štelclové a dalších vzácných hostů a členů diplomatického sboru slavnostní vernisáží otevřena výstava Centrální katolické knihovny Kněz a šejk u příležitosti šedesátého výročí úmrtí katolického kněze Aloise Musila (+12. dubna 1944).

V diskusi 0 příspěvků Eva Novotná

Košíkáři v Morkovicích

31.03.2004

V každém výrobku z vrbového proutí je ukryto kus fortelu a řemeslného umu. Je přitom lhostejné, zda je to koš na rohlíky v samoobsluze, košík na houby anebo zahradní křesílko. Košíkářské řemeslo patří k těm vůbec nejstarším a přitom se na postupu, jak vytvořit z proutků dokonalý košík, za ta staletí změnilo jen velmi málo. Jedním z míst, kde je právě košíkářská tradice velmi hluboká, jsou Morkovice.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kamenné koule

17.03.2004

Kamenné koule byly poprvé objeveny v Kostarice v deltě řeky Diquís. A byla z toho senzace. Později byly podobné koule nalezeny v Mexiku, pak také v Austrálii na Novém Zélandě a jiných místech Země. Jedno z největších nalezišť se nachází také v Evropě, a to na česko-slovenském pomezí.

V diskusi 3 příspěvky Lumír Pecold

Znak města Plzně a jeho vývoj

29.02.2004

Málokdy v městské heraldice najdete tak bohatý znak jako má město Plzeň. Plzeňský znak symbolizuje historickou úlohu zdejšího patriciátu. Nejstarší částí znaku byla stříbrná chrtice v červeném poli (tu si dali v době husitských válek do znaku měšťané). Podle středověké symboliky představoval chrt věrnost (věrnost k císaři, českému králi a ke katolické církvi).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Horšovský Týn

18.01.2004

Kolem roku 1270 vznikla na vysokém břehu řeky Radbuzy pevnost jako centrum panství pražských biskupů, postavená na strategičtějším místě než byl dosavadní správní dvorec v Horšově. Stavbu nechal postavit biskup Jan III. z Dražic pro ochranu obchodní cesty z Regensburgu do Prahy a z Domažlic do Chebu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Památník obětem zla v Plzni - Meditační zahrada

28.10.2003

Meditační zahrada s Památníkem obětem zla v Plzni-Doudlevcích poblíž Tyršova mostu přes řeku Radbuzu vlevo od křižovatky na Radobyčice a Klatovy je místem naděje, pravdy, odpuštění a usmíření, je místem pro vzpomínky na všechny oběti teroru a násilí, je místem pro načerpání síly a pokory do všedního dne (ta bohužel mnoha našim lidem stále chybí), je místem pro ozdravění duše člověka.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Cesty 2003

24.09.2003

Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice připravil již 16. Mezinárodní setkání cestovatelů tentokráte s motem 50. výročí zdolání vrcholu Mt. Everestu. Ve třech přednáškových blocích v sobotu a v neděli, představí veřejnosti 18 cestovatelů své diapozitivy s osobním komentářem z různých míst světa.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Vybrané lokality z oblasti Českého lesa - 3

22.08.2003

K Českému lesu patří také Rozvadov, Rybník, Trhanov (Chodenschloss), Všeruby, Výhledy a Závist.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vybrané lokality z oblasti Českého lesa - 2

19.08.2003

Český les to je také Lísková, Pec, Pivoň, Poběžovice (Ronsperg) nebo Postřekov.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vybrané lokality z oblasti Českého lesa - 1

12.08.2003

Oblast je znovu volná a přístupná každému, kdo chce obdivovat zdejší krásy a naslouchat bohaté historii. Znáte Babylon, Capartice, Čerchov, Českou Kubici, Díly nebo Klenčí pod Čerchovem?

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Český les

05.08.2003

Doposud stranou zájmu veřejnosti, ve stínu Šumavy, leží Český les. Půvab tohoto kraje je v chodském podhůří Českého lesa, především v okolí obce Babylon. Zde najde náročný turista z domova i ze zahraničí hotely, které jsou opatřeny vším potřebným k pohodlnému rekreačnímu pobytu. V tomto směru je Babylon zatím výjimkou. Pro pravé turisty a milovníky přírody je jen přelidněnou lokalitou.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

V Prosiměřicích se připravuje 16. Mezinárodní setkání cestovatelů.

09.07.2003

Od roku 1988 pořádá Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice, mimo jiných aktivit, pravidelná dvoudenní setkání turistů a cestovatelů vždy poslední víkend v říjnu v Prosiměřicích u Znojma. V  Kulturním domě ve třech přednáškových blocích v sobotu a v neděli, představí cestovatelské veřejnosti na 18 špičkových cestovatelů své diapozitivy z těch nejzajímavějších míst světa s osobním komentářem.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Romantická zřícenina Nový Hrádek v Národním parku Podyjí

29.06.2003

V samém srdci Národního parku Podyjí přibližně v polovině cesty mezi Vranovem a Znojmem se nachází na břehu meandrující Dyje romantická zřícenina Nový Hrádek. Rozsáhlá zřícenina přesahující svojí rozlohou 8000 m se rozkládá na nejužším místě vybíhajícího ostrohu téměř ze všech stran obklopeném hraniční řekou Dyjí. Ta tu tvoří státní hranici s Rakouskem.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Doubravka a bolevecké rybníky v okolí Plzně

05.05.2003

Trolejbusovou linkou MHD č. 16 dojedete až na konečnou zastávku v Doubravce. Po vystoupení můžete volit z několika cest a vydat se k okraji lesa na 416 metrů vysoký spilitový vrchol Chlum. Nejvýhodnější je zeleně značená cesta (nejdříve krátce po silnici směrem na Újezd, pak odbočíte vlevo). Po polní cestě a lesem se dostaneme až k rozhledně.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Lázeňský hostinec v Hlubokých Mašůvkách a jeho historie

01.05.2003

Příjemný pension, kde můžete strávit klidnou rodinnou dovolenou v poutním místě v Hlubokých Mašůvkách je velmi starý. Lázeňský hostinec na dnešním Mariánském náměstí v obci dal postavit majitel zámku z nedalekých Jevišovic, Jan Ludvík Raduit hrabě de Souches někdy kolem roku 1680. Hrabě byl mimo jiné slavný maršál, obhájce a zachránce Brna před Švédy v roce 1645.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Z Plzně na hrad Radyně a do Šťáhlav

25.04.2003

Zeman Radouš (Raden), který byl podle pověsti zakladatelem hradu, byl velmi ošklivý. Špičaté uši a ústa s kančími zuby budily posměch a z Radouše se stal nedůvěřivý a zatrpklý člověk. Když se pak v dospělosti jeho ženě narodil syn, stejně postižený jako byl on sám, velmi se rozhněval a zabil dítě i svou manželku. I další potomek a jeho matka ale dopadli stejně. Postupně takto prý zabil šest svých žen a dětí. Až sedmé se podařilo i s dítětem před jeho zlobou uprchnout. Radouš za své zločiny pyká až po smrti a jeho duch se dodnes zjevuje na hradě. Údajně prý neškodí, objevuje se v poledne a po každém jeho zjevení se přižene bouřka. Hrad Radyně je ale především dominantou Plzeňska a tak stojí zato se k němu vydat i když si nepotrpíte na setkání s duchy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Zámek Kozel, hrad Lopata (okolí Plzně)

07.04.2003

Zámek Kozel si jako lovecký nechal postavit v letech 1784-1789 Jan Vojtěch Černín z Chudenic, nejvyšší královský lovčí u dvora císaře Josefa II. Stavitelem byl Václav Haberditz. V architektuře, ve vnitřním vybavení a výzdobě se projevuje sloh Ludvíka XVI. Původně přízemní čtyřkřídlá klasicistní budova (ojedinělá stavba na území České republiky) kolem obdélníkového dvora měla hraběcí a společenské místnosti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Lechovický poutní kostel - perla jižní Moravy

04.03.2003

Každý kdo cestuje ze Znojma do Brna či Moravského Krumlova již z dálky spatří na vyvýšeném pahorku v zeleni akátových lesů, bělostné průčelí s červenými věžemi barokního kostela. Při dobré viditelnosti se navíc v pozadí po pravé straně rýsuje silueta Mikulova pod prosluněnou Pálavou. A jede li v noci, osvětlený kostel září jako bílá perla široko daleko do kraje. Touto architektonickou perlou je kostel Navštívení Panny Marie v Lechovicích.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Příroda vojenských výcvikových prostorů

25.02.2003

Vojenské výcvikové prostory, označované zažitou armádní zkratkou VVP, nepovažuje laická veřejnost z hlediska přírodních hodnot za nijak zajímavé. Spíše naopak, v obecném povědomí jsou spojovány s představou devastované krajiny se zničenou přírodou. Rovněž státní ochrana přírody je až donedávna opomíjela. Byly to ostatně prostory utajované, přísně střežené a nepřístupné.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Zemřel slavný český cestovatel Jiří Hanzelka

18.02.2003

V sobotu 15. února zastihla nejen nás, ale všechny cestovatele, příznivce cestování a poznávání světa zpráva o úmrtí ing. Jiřího Hanzelky, jednoho z legendární a nerozlučné cestovatelské dvojice Hanzelka a Zikmund. Dvojice, která svými zvídavými pohledy na svět v době, kdy jsme nemohli vyjet za "železnou oponu" ovlivnila generace lidí toužících poznat svět, podívat se do vzdálených krajin, poznat život lidí, přírodu...

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

K pojetí a rozložení přírodních předpokladů cestovního ruchu u nás.

11.02.2003

V geografii cestovního ruchu (dále též CR) má klíčové místo studium předpokladů (podmínek, zdrojů), které tento významný fenomén moderní doby umožňují a formují. Hlavní polohy reprezentují (1) územní a (2) společenské předpoklady cestovního ruchu. Jako územní (lokalizační) předpoklady CR, které jsou předmětem zájmu tohoto příspěvku, se označují činitelé resp. soubory činitelů, vystupující jako důvod návštěvy určitého území v rámci systému cestovního ruchu. Je tu tedy vazba na příjezdový cestovní ruch (tj. aktivní, jde-li o zahraniční rozměr) a kritérium je svou orientací na diferenciaci prostoru výslovně geografické.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Výstava Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE v prostorách Pražské jurty v Klubu Asia v Praze

05.02.2003

Po úspěšné prezentaci klubu trvající 3 měsíce ve výstavním sále Městského muzea ve Františkových Lázních, se propagační putovní výstava "Pozvání na CESTY" přestěhovala do Prahy. V soboru 1. února 2003 proběhla vernisáž v prostorách Klubu Asia - Pražské jurty v Jasmínové ulici v Praze 10.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Česká povodeň 2002

10.01.2003

V srpnu roku 2002 postihly Českou republiku katastrofální povodně nemající v postižených místech pamětníka. Bylo to přitom jenom pět let poté, co v červenci 1997 postupovala ničivá povodeň od severu k jihu Moravou. Tentokrát záplavy zasáhly především Čechy a postupovaly směrem opačným - od jihu k severu.

V diskusi 1 příspěvek Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Arnolecké hory

16.12.2002

Není v naší zemi příliš krajin, které si ustály označení hory, i když jejich výšková úroveň má ke skutečné hornatině daleko. Nemám ted’ na mysli horu jako jednotlivý úvar typu např. Kunětické hory u Pardubic. Tam spíš rozhoduje relativní výška, takže zmíněná "hora" má jen 307 m n. m., ale vyniká nad polabskými nížinami; ve skupině 400-500 m n. m. bychom našli takových samostatných "hor" u nás desítky. Avšak "pořádné" hory ve smyslu pohoří mají minimálně 1000 metrů nadmořské výšky (Krušné, Jizerské, Orlické, Rychlebské, Novohradské). Pak je skupina hor "méně řádných", které se tisícovce alespoň blíží (Doupovské - 934 m, Vraní a Javoří - po 881 m, Slepičí - 870 m). I to už lze sotva říci o horách jen "sedmistovkových". Z obecně známých sem patří Lužické hory (793 m; v povědomí ale jakoby stále doznívá, že k nim patříval tisícimetrový Ještěd), méně známé jsou Jestřebí hory (742 m) a téměř neznámé jsou hory Arnolecké (706 m). Arnolecké hory jsou tedy, pokud je mi známo, českými horami nejnižšími.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Úrovně konstrukčního georeliéfu na Moravě a ve Slezsku

30.10.2002

Cestování i po veskrze známé zemi může, jak známo, přinášet mnoho nových poznatků. Jsou obvykle jiného typu než klasicky turistické. Lze třeba více nahlédnout do života místních lidí, lze odhalovat skryté historické souvislosti vývoje regionu, ale též lze více porozumět obrazu zemského povrchu. A právě tímto aspektem se zabývá následující článek.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Prosiměřice 2002

27.09.2002

V Prosiměřicích se chystá 15. Mezinárodní setkání cestovatelů CESTY 2002, tentokráte v netradičním termínu.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Alberto Vojtěch Frič

15.09.2002

V letošním září je tomu 120 let od narození botanika, etnografa, badatele, velkého znalce kaktusů a jihoamerických indiánů, cestovatele i dobrodruha Alberto Vojtěcha Friče. Narodil se 9. září 1882 v bohaté a známé právnické rodině, otec byl náměstkem primátora Prahy. I za strýce měl významné osobnosti: známého revolucionáře 1848 J. V. Friče, zoologa a ředitele Národního muzea Antonína Friče a majitele velkého pražského obchodu s přírodninami Václava Friče.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Národní park České Švýcarsko

14.07.2002

Mezi českými cestovateli a obdivovateli přírodních krás České republiky není jistě mnoho těch, kteří dosud nenavštívili Pravčickou bránu, Tichou soutěsku, Divokou soutěsku či Růžovský vrch a další krajinné a přírodní krásy Labských pískovců (CHKO) a jejich centrální a reprezentativní části - Českého Švýcarska (NP).

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Schwarzenberský plavební kanál

05.05.2002

V letech 1974-1993 jsem měl téměř každoročně možnost pohybovat se v šumavských lesích, na území lesních správ Nová Pec, Plešný a Stožec. Tehdy tyto tři lesní hospodářské celky "za vodou" (tj. na jih od řeky Vltavy, resp. od Lipenské přehradní nádrže) byly součástí tzv. hraničního pásma a byly bývalou pohraniční stráží přísně s nesmlouvavě sledovány (obehnány na každičkém metru 32 vodorovnými a šikmými řadami ostnatého drátu až do výše 3 m, z nichž některé byly napájeny elektrickým proudem ...). Spravovalo je (po stránce lesního hospodaření) bývalé podnikové ředitelství Vojenských lesů a statků v Horní Plané; a v projektovém ústavu tohoto státního podniku jsem byl téměř 22 let zaměstnán.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Před 100 lety zemřel dr. Emil Holub

28.04.2002

Kdo ze zájemců o zeměpis a cestování, kdo z obdivovatelů černého kontinentu - Afriky - by neznal jméno jednoho z nejpřednějších českých cestovatelů - velikánů, osobnosti mezinárodního významu, lékaře - humanisty MUDr. Emila Holuba? E. Holub se narodil 7. října 1847 v Holicích nedaleko Pardubic jako syn lékaře a lékárníka Františka Holuba; zemřel 21. února 1902 ve Vídni, v rodišti své choti Růženy roz. Hofové.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Kostel svaté Kateřiny

06.04.2002

Jedna z nejstarších památek Moravskoslezského kraje zcela shořela.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Regionalismus a střediskovost měst střední Evropy

05.10.2001

Tento článek navazuje na předešlý příspěvek, který se zabýval zhodnocením našich nových krajů ve srovnání s územněsprávním uspořádáním ostatních států střední Evropy. Nyní se podívejme na to, jaký existuje vztah mezi regionálním členěním a odstupňovanou "přirozenou" centralitou měst v Česku, Slovensku, Německu, Polsku, Rakousku, Maďarsku a Švýcarsku.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Fantazie, GEOGRAFIE, Wagner a opera

23.07.2001

Věděl jsem dobře, že můj známý prof. Sternberg, přednášející geografii na Montclair State University v Upper Montclair v New Jersey je nadšený wagnerián, netušil jsem však, že svou zálibu dovede přenést na téměř vědeckou úroveň a ve Wagnerově díle a životním běhu vyhmátnout a poutavým způsobem popsat to, co v něm má geografický charakter či rozměr.

V diskusi 0 příspěvků Adolf Patera
Zeměpisné sdružení

Nový vzhled www.ingema.net

02.07.2001

Po více než roce a půl provozu serveru www.ingema.net jsme značně změnili vzhled serveru. Proč jsme k tomuto kroku přistoupili a co nového jsme pro vás připravili? To se dozvíte z tohoto článku. Budeme také rádi, když nám sdělíte,zda se vám nový vzhled líbí či ne.

V diskusi 1 příspěvek Vladimír Kotala

Nové kraje ČR ve středoevropském kontextu

14.06.2001

Podzimními volbami roku 2000 se Česká republika zařadila mezi naprostou většinu evropských států, v nichž existují samosprávné regiony. Pokud jde o naše okolí, tj. o rámec střední Evropy, tam všude je existence samosprávných celků regionálního měřítka samozřejmostí a regionalismus je tu tradičně velmi živý a aktivní. Tři středoevropské státy (v historickém pořadí Švýcarsko, Německo, Rakousko) dokonce založily na federativně (spolkově) pojatém regionalismu podstatnou část svých ústavních principů. Podívejme se konkrétněji, do jakého sousedství ČR se svými novými kraji vstupuje.

V diskusi 0 příspěvků Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Olomoucký sloup Nejsvětější Trojice

02.01.2001

V australském Cairns rozhodlo plenární zasedání UNESCO (prosinec 2000) o tom,  že na Seznam světového dědictví UNESCO bude zapsán také olomoucký sloup Nejsvětější Trojice.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress