Hlavní stránka

Korunovační klenoty na dosah ruky

(26.04.2017)

Mnozí z nás nikdy v životě neviděli vystavené originály českých korunovačních klenotů, neboť bývají pro veřejnost přístupné málokdy - obvykle jen při opravdu vzácných příležitostech významných státních výročí. Na rozdíl například od Maďarska či Anglie, kde můžete ty vzácné korunovační klenoty vidět běžně vystavené, samozřejmě za přísných bezpečnostních předpisů a se zákazem fotografování. Ale není to vcelku velký problém.

Se stejným přístupem jsem se setkal třeba i ve Skotsku, kde si každý může vzácné korunovační klenoty prohlédnout v palácové klenotnici královského hradu v Edinburghu. Ale nemusíme chodit ani tak daleko - vzácné originály korunovačních klenotů římských králů a rakouských císařů, včetně koruny Rudolfa II. a Františka Josefa I., si může každý za přijatelné vstupné prohlédnout v císařské klenotnici vídeňského Hofburgu. Proč tedy ne u nás?

Aby přiblížili i naše české korunovační klenoty veřejnosti, která mnohdy nemá možnost vidět zblízka a navíc na libovolně dlouhou dobu symboly dávné státnosti, rozhodlo se několik našich umělců před časem, že vytvoří věrné kopie českých korunovačních klenotů - koruny, žezla a říšského jablka, jaké používali od doby Karla IV. naši císaři a králové. 

Samozřejmě nikoli zlaté, jen silně pozlacené a s věrně napodobenými drahokamy. Známý český zlatník a šperkař Jiří Urban je pečlivě a trpělivě vytvářel se svými spolupracovníky několik let. Podařilo se jim vytvořit opravdové umělecké dílo, které je pro laika k nerozeznání od pravých klenotů. 

Teď jsem měl příležitost obdivovat pečlivou práci našich šperkařů na výstavě v galerii Hotelu Gustav Mahler v Jihlavě v křížových chodbách středověkého Dominikánského kláštera, jehož je součástí. Tvůrci výstavy se rozhodli pojmout výstavu nejen jako prezentaci samotných klenotů, ale představit divákům v kostce život císaře Karla IV. a také celkový způsob života ve 14. století, včetně figurín žen a dívek, oblečených do dobových kostýmů a také ukázek některých historických zbraní té doby. 

Za mírné vstupné se můžete na neomezenou dobu obdivovat nádheře zdobených korunovačních klenotů - jejich velmi věrných replik - a ponořit se do života doby Karla IV. Stojí to opravdu za to. Měl jsem příležitost vidět to na rozzářených tvářích mladých i starých, kteří se zájmem četli na panelech povídání o císařově životě nebo sledovali krátké video o vzniku repliky vzácných klenotů. Ta výstava už sice v Jihlavě skončila, ale bude probíhat v dalších městech České republiky v příštích měsících roku. A mohu ji vřele doporučit. Pokud přijde k vám, nenechte si ji ujít. Pro zábavu i poučení o slavné části našich dějin.



 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress