Hlavní stránka

18. ročník setkání cestovatelů CESTY 2005

(04.11.2005)

Letošní program setkání přátel turistiky a cestování CESTY 2005 poslední víkend v říjnu v Prosiměřicích byl pořadateli z Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe sestavený mimořádně zdařile a v podstatě navázal na tradičně úspěšné minulé ročníky. Přednášky se setkaly s velkým ohlasem více jak dvou stovek přítomných z celé republiky (Plzeň, Praha, Liberec, Ostrava, Opava, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Zlín atd.) ze Slovenska, Rakouska i z USA.

Bohužel, tradičně z okolí a z místních obyvatel nepřišel téměř nikdo. Nechce se nám věřit, že by nikdo necestoval či neměl o zážitky jiných zkušených osobností zájem. Přitom na semináře byl pro všechny vstup zdarma, stejně tak i na ostatní přednášky pro mládež do 15 let, pracovníky školy v Prosiměřicích a důchodce. Ale to je jejich chyba, ne naše…..

Hynek Adámek z National Geographic si připoravuje přednášku o Amtarktidě

Komise pod vedením neuvěřitelně vitálního a energického Miroslava Zikmunda z legendární cestovatelské dvojice Hanzelka a Zikmund (H+Z) ve složení ing. Šnejdar (Čech, který procestoval nejvíc zemí světa a je zapsaný v Guinessově knize rekordů), technický ředitel Magazínu Koktejl Rostislav Pecha a šéfredaktorka stejného magazínu Dagmara Cestrová, mongolista Jiří Šíma, světoběžník Mirek Krepčík měli těžké rozhodování, protože kvalitních a atraktivních přednášek byla celá řada. Výběr těch nejlepších nakonec dopadl takto: Dan Hála z Prahy procestoval na hřbetě koně celou Patagonii (Chile) a velice vtipně celou přednášku komentoval, získal Cenu magazínu Koktejl. Martin Mykiska (Praha), profesionální cestovatel, publicista a autor mnoha cestopisů fascinoval nesmírně poutavou a dobrodružnou reportáží po zamrzlé řece do nitra Ladhaku, kdy přítomným opravdu naskakovala „husí kůže“ při nesčetných neuvěřitelně dobrodružných záběrech . Třetí byla fascinující, emocionálně a naprosto dokonale přednesená prezentace světoběžníka, fotografa Jirky Kolbaby z Brna (přednášel i ve Znojmě a v příštím roce bude mít velkou výstavu fotografií v Domě umění) o úžasném výkonu cyklisty Josefa Zimovčáka, který absolvoval za nesmírných osobních útrap celou letošní Tour de France na historickém vysokém bicyklu - získali Cenu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda.

Světoběžníci Jirka Kolbaba, Víťa Dostál a Miroslav Zikmund

Po technické stránce se setkání dostalo opět na vyšší úroveň nežli v minulých ročnících především pomocí progresivní techniky - dataprojektoru s četnými videosekvencemi, digitálními fotografiemi a dalšími triky moderní techniky až to chvílemi účastníkům doslova bralo dech…Po oba víkendové dny byly díky firmě Šlapáknet z Prosiměřic nainstalovány dva počítače připojené k vysokorychlostnímu internetu, který využívali účastníci setkání.

Autorka cestopisů S. Ryvolová a šéfredaktorka Koktejlu D. Cestrová

Velice přínosnými byly i dva semináře. V pátek večer byl v salonku Motorestu pana Suchého seminář kde naprosto skvělým vystoupením získala veliké sympatie a obdiv dr. Navrátilová z Českého egyptologického ústavu Karlovy univerzity v Praze a arabistka Simona Hlaváčová rovněž z KU.

Vpravo ředitel R. Pecha ,šéfredaktorkaD. Cestrová z magazínu Koktejl, pan Zikmund a oceněný Dan Hála z Prahy

V sobotu večer se konalo pro všechny přítomné velké překvapení v podobě přednášky dr. Borkovcové z entomologického ústavu Masarykovy univerzity v Brně o tradici pojídání hmyzu s praktickou ochutnávkou moučných červů, kobylek, švábů atd. upravených i živých…Prostě úžasný zážitek!!!!

Světoběžníci V. Dostál, V. Plešinger a M. Zikmund

Poté následoval perfektně připravený seminář manželů Hnykových z Prahy o adrenalinových sportech a pětileté cestě kolem světa na replice staré lodi Viktorka. Končilo se hodně po půlnoci. Z osobností, které byli přítomni jen namátkou kromě tradiční účasti pana Zikmunda tu byli světoběžník, cyklista Víťa Dostál, velice známý geolog a publicista Vladimír Plešinger, cestovatel a fotograf Jirka Kolbaba, mongolista a sinolog Jirka Šíma ze Slovenska světoběžníci a horolezci pánové Eliáš, Králík, z Kalifornie Vláďa Kříž a mnoho dalších a dalších mladých lidí, kteří s obrovským nasazením projíždějí ve světě ta nejexotičtější místa.

M. Zkmund předává cenu M. Mykiskovi z Prahy

Poděkování za zdařilé setkání patří zejména Obecnímu úřadu a Základní škole v Prosiměřicích za pomoc a vytvoření podmínek pro úspěšnou akci již léta tradičně pořádanou Klubem cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE

M. Zikmund neustále podepisoval své knihy

V neposlední řadě i sponzorům: Znovín Znojmo, a.s., Agro Horní Dunajovice, Vinařství Líbal Horní Dunajovice, Vinné sklepy Lechovice, Geografický magazín Koktejl, Internetová firma Šlapáknet Prosiměřice, Vinařství Tvarůžek Prosiměřice.

M. Zikmund a oceněný Jirka Kolbaba

Letošní setkání opět dokázalo svoji úžasnou životaschopnost, vysokou prestiž mezi ostatními podobnými akcemi v ČR a ojedinělost srdečnou a přátelskou atmosférou, kterou si všichni tradičně pochvalují.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress