Hlavní stránka

Letos na lyže vyrazí o třetinu více Čechů.

(18.12.2013)

Tuzemské sjezdovky volí 10 % lyžařů. Poptávka po lyžařských pobytech na sezónu 2013/2014 meziročně vzrostla o 33 %. Největší zájem je tradičně o lyžování v rakouských Alpách, které preferuje 37 % českých turistů.

Vyplývá to ze statistik největšího online prodejce zájezdů na českém trhu, cestovní agentury Invia. Stále však přibývá lyžařů, kteří zůstávají v tuzemsku. Na dovolenou do českých středisek letos zamíří 10 % turistů. Češi v letošním roce v průměru utrácejí za lyžařskou dovolenou 5 391 Kč na osobu, to je o 443 Kč méně než loni.

Češi pro své lyžařské pobyty nejčastěji volí Rakousko, vyhledávají zejména lyžování na ledovcích Kaprun, Hintertux, dále pak střediska Schladming nebo Stubaital. Letos si je zvolilo 37 % zákazníků cestovní agentury Invia. Střediska v italských Alpách preferuje 32 % zákazníků a francouzské Alpy tvoří 17 % z poptávky po lyžařských pobytech. Českým horám dává přednost desetina lyžařů. Avšak v meziročním srovnání na tuzemské sjezdovky míří o 54 % více lyžařů než v loňském roce. 

"Tradičně registrujeme největší zájem o lyžařské pobyty do rakouských Alp. Rakousko je u českých turistů populární pro vysokou kvalitu sjezdovek a především pro dobrou dostupnost. Z Prahy je možné do rakouských středisek dojet již za 5 hodin," sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia, která je jedničkou českého trhu v oblasti prodeje zájezdů přes internet. 

"Meziročně však poptávka po zájezdech do Rakouska klesla o 4 procentní body. Naopak narostl zájem o lyžování v Itálii a významně se zvýšila poptávka po pobytech na českých horách. Ty jsou pro turisty nejvýhodnější, cena za dopravu je totiž minimální a také jsou zde nižší ceny za ubytování," doplnil Tůma.  

Nejlevněji vychází lyžování na českých horách. Průměrná hodnota lyžařského zájezdu na aktuální sezónu 2013/2014 do tuzemských středisek stojí 2 263 Kč na osobu. Naopak nejnákladnější je lyžování v Itálii. Průměrná cena prodaného pobytu do italských středisek u cestovní agentury Invia letos činí 8 425 Kč na osobu, přičemž loni byla průměrná cena ještě o 1 431 Kč vyšší.  "Průměrná cena prodaného zájezdu je v případě italských středisek oproti ostatním lokalitám výrazně vyšší. Důvodem je, že lidé sem jezdí na delší dobu. Kromě lyžování si zde často dopřávají wellness služby či míří za nákupy. Oblíbené lyžařské středisko Livigno totiž leží v bezcelní zóně, takže nakupování je zde výhodné," vysvětlil Michal Tůma z cestovní agentury Invia. "Do Itálie tak turisté obvykle jezdí na běžné týdenní pobyty. V ostatních střediscích vyhledávají spíše zkrácené termíny na tři až pět dní," dodal Tůma.

Prodej lyžařských zájezdů u cestovní agentury Invia

Destinace

Podíl na prodeji

sezóna 2013/2014

Podíl na prodeji

sezóna 2012/2013

Rakousko

37 %

41 %

Itálie

32 %

29 %

Francie

17 %

17 %

Česká republika

10 %

8 %

Slovensko

4 %

5 %

Průměrná cena prodaného lyžařského zájezdu u cestovní agentury Invia 

Destinace

Průměrná cena

sezóna 2013/2014

Průměrná cena

sezóna 2012/2013

Rakousko

4 202 Kč

4 678 Kč

Itálie

8 425 Kč

9 856 Kč

Francie

4 381 Kč

4 058 Kč

Česká republika

2 263 Kč

2 570 Kč

Slovensko

3 794 Kč

3 855 Kč


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress