Hlavní stránka

Rabštejn

(05.06.2004)

Cesta ze Skřítku na hrad Rabštejn je nejen výletem krásnou přírodou, ale také trasou, na které vás mohou doprovázet postavy z pověstí i reálné historie. Na samém Rabštejně nakonec třeba - tak jako my - objevíte novodobé dobyvatele, kteří zdolávají místní skalní stěny.

Socha Skřítka, dobrého ducha místních hor, stojí hned u silnice, kterou jako císařskou komunikaci ze Šumperka do Ostravy vybudovali bratři Kleinové mezi roky 1839 a 1842. Dodnes je to ideální místo pro začátek nejednoho výletu v Jesenících.

Socha Skřítka Skřítek

Od motorestu můžete vyrazit například po zelené značce směrem na Krtinec pod Bílým kamenem. Krtinec, to je nevelká kamenná kupa s příznačným jménem a pěkným výhledem do údolí, směrem k Sobotínu.

Krtinec Krtinec

Trasa vede dál k místu zvanému Hvězda. Tady se kříží hned několik tras pěších i cyklistických. Po červené značce se vydejte k lovecké chatě Rabštejn.

Velká louka u chaty je využívána jako tábořiště. Svazky lan a cvakání karabin vás brzy přesvědčí, že tu táboří především horolezci. Těm slouží místní skály jako cvičný terén už od roku 1952.

Zdejší historie je ale mnohem starší. Už ve 13. století byl na místních skalách založen hrad. První písemná zpráva o Rabštejně pochází z roku 1318, a to v souvislosti s tím, že se hradu zmocnil olomoucký biskup Konrád I. a odevzdal jej králi Janu Lucemburskému.

Hrad ale postupně chátral a nakonec byl dobyt Švédy za třicetileté války.

Rabštejn Rabštejn

Usadil se tu důstojník Kuklender s posádkou, která se stala postrachem celého okolí. Možná odtud pochází pověst o loupežnících z Rabštejna. Údajně opouštěli hrad vždy jen tajnou chodbou, aby je nikdo nepodezříval. Jednou jim lup překazil silák Drasl. Loupežníci ho ale zajali a uvěznili na hradě. Drasl začal dupat a kopat do stěn vězení, až hrad pobořil a zůstala z něj jen zřícenina.

Zbytky hradu

Z hradu se dochovaly jen nepatrné zbytky zdí, ale samotné skalní věže, na kterých byl postaven, zde zůstaly jako výzva pro lezce z širokého okolí. Za pěkných dnů můžete obdivovat jejich sílu i šikovnost a až vás podívaná omrzí, tak se snadno dostanete po modré značce zpět na Skřítek.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress