Hlavní stránka

Nejčistší zemí světa je Švýcarsko

(26.05.2010)

Co se čistoty týká, nemá se naše Česká republika čím chlubit. Vyplývá to z průzkumu, který v srpnu 2009 zveřejnily prestižní světoznámé americké univerzity Yale a Columbia. Ze 147 hodnocených zemí světa je podle jejich hodnocení nejčistší Švýcarsko, ČR silně pokulhává, je až na 68. místě! Ostuda. Pro "potěšení čtenáře" uvádím, že za námi na žebříčku jsou většinou africké státy. Nejhůře dopadla Sierra Leone. Těsně před ní skončily Čad a Konžská republika.

Vlastní hodnocení - tzv. index EPI - je rozděleno do 25 oblastí související s ochranou životního prostředí: Od kvality ovzduší a vody přes rozmanitost rostlinných a živočišných druhů až po používání pesticidů. V každé kategorii dostávala země určitý počet bodů. Čím více, tím lépe.

Česká republika dostala stoprocentní maximum v kategorii pitná voda, v kategorii lesnictví, což ovšem nevypovídá nic o kvalitě porostů, ale sledoval se pouze přírůstek množství dřeva. V ČR to nic moc neukáže. V Brazílii nebo Indonésii ano (kácení rozsáhlých pralesů). Autoři průzkumu se snažili postihnout, zda se ta která země odlesňuje nebo ne. I odborníci z amerických univerzit připouštějí, že tento indikátor je problematický. Stačí vysázet plantáže s jedním druhem stromu, což je ekologické mínus a v této kategorii nasbírá daná země kladné body, protože dřeva přibylo. Naopak necelých čtyřicet procent získala naše republika v kategorii biodiverzita a zcela propadla v kategorii kvalita vody, kde získala jen několik procent.

Švýcarsko

V západní Evropě zvítězilo stejně jako v celkovém pořadí Švýcarsko. V osmi ekologických ukazatelích, včetně čištění odpadních vod, kvality vody, zdraví lesů a používání pesticidů získalo 100% skóre. Není proto divu, že se švýcarský občan dožívá průměrně 81 let. Avšak díky hornaté krajině Švýcarsko dosahuje pouze průměrného hodnocení za zemědělství. Zemědělci pěstují totiž své plodiny na každém svahu a každém prázdném místě.

Chorvatsko

Ve východní Evropě je podle průzkumu nejlepší Chorvatsko. Je 20. nejčistší zemí světa. Prioritou Chorvatska jsou čisté mořské pláže. Země ležící u Jaderského moře nabízejí svým návštěvníkům čistou mořskou vodou ke koupání stejně tak jako možnost rybaření. Znečištění vody je v této zemi neznámým pojmem. Nicméně čtyři desetiletí komunistického režimu zde zanechaly své hluboké rány a v některých odvětvích se stále postupuje podle zastaralých postupů a tím se podporují emise skleníkových plynů. To je důvodem, proč ovzduší v Chorvatsku tolik trpí.

Na americkém kontinentu zvítězila Kostarika. Je 5. nejčistší zemí světa. Její ekonomika se do značné míry opírá o ekoturistiku. Do roku 2021 se chce stát zemí téměř bez uhlíku. Kostarika úspěšně zabraňuje odlesňování, které je bohužel velmi populární v ostatních zemích Latinské Ameriky. Tato středoamerická země získala celkově 97% hodnocení a dokonce 100% v kategorii lesnictví, znečišťování ovzduší a klimatických změn.

V oblasti Asie a Tichého oceánu zvítězil Nový Zéland. Ten zaujímá sedmou pozici na tomto žebříčku nejčistších zemí světa. Tato země je známá jako ráj pro lidi hledající aktivity konané pod širým nebem v přírodě. Nový Zéland klade velký důraz na zachování čistého životního prostředí a v hodnocení dosáhl 84,5 % ze 100 možných. Velmi vysoké má u něho i hodnocení kvality vody a ovzduší. Průmyslové oblasti však produkují velké množství nežádoucího oxidu uhličitého a tím brání Novému Zélandu k dosažení vyššího skóre.

Izrael

Na Středním východě a v severní Africe zvítězil Izrael. Ten je 49. nejčistší zemí světa. Jeho 7,2 milionu obyvatel má možnost využít velmi dobrou kvalitu vody, kanalizaci rozvinutou infrastrukturu a kvalitní ovzduší. V těchto kategoriích je Izrael srovnáván dokonce se Švýcarskem. Průměrná délka života se v Izraeli pohybuje okolo 81 let. Velmi negativní pro životní prostředí je v zemi hojné používání pesticidů.

V subsaharské Africe zvítězil ostrovní Mauritius. Ten je 58. nejčistší zemí světa. Ostrov se nachází 1200 kilometrů na východ od Afriky (a od Madagaskaru) v Indickém oceánu. Co se týká zdravotní úrovně, pak dosahuje hodnocení 97,7 %, což je v porovnání s ostatními subsaharskými státy, kde průměrné skóre dosahuje 44,5 % ze 100 možných, nadprůměrné ohodnocení. Mauritius má dobré zásoby čisté pitné vody, systém odpadních vod a rozvinutou infrastrukturu. S čistotou ovzduší je ostrov srovnáván se skandinávskými zeměmi Evropy. Asi jedinou negativní vlastností Mauritia je tvorba obrovského množství plynů.

Pořadí

Stát světa

1.

Švýcarsko

2.

Norsko

3.

Švédsko

4.

Finsko

5.

Kostarika

6.

Rakousko

7.

Nový Zéland

8.

Lotyšsko

9.

Kolumbie

10.

Francie

11.

Island

12.

Kanada

13.

Spolková republika Německo

14.

Spojené království

15.

Slovinsko

16.

Litva

17.

Slovensko

18.

Portugalsko

19.

Estonsko

20.

Chorvatsko

 

68.

Česká republika

 


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress