Hlavní stránka

Nejlepším výletním místem roku 2012 byl vyhlášen zámek v Lednici

(19.12.2012)

Nejoblíbenějším místem výletníků se v roce 2012 stal zámek Lednice na Břeclavsku. Další dvě místa obsadily jihočeské destinace - moderní stezka v korunách stromů s toboganem u Lipna a Pohádková kovárna v Selibově.

Takové byly výsledky ankety Cena Kudy z nudy 2012, kterou pořádala agentura CzechTourism. V anketě, která se v roce 2012 konala už počtvrté, hlasovalo téměř 20 tisíc lidí. Soutěžilo se v kategoriích: tradiční cíl, novinka sezóny, podnikatelský počin a poprvé mohli lidé posílat hlasy také nejlepšímu vinařství.

První kolo bylo neveřejné, do druhého odborníci z oblasti cestovního ruchu vybrali 227 turistických nabídek, z nichž mohla veřejnost od 20. června do 30. září zvolit tu nejlepší.

Absolutním vítězem se s téměř dvěma tisíci hlasy stal zámek Lednice s krajinářským parkem v Lednicko-valtickém areálu. Zámek přitom zvítězil i v kategorii tradiční cíl. Lednice letos uspěla celkem dvakrát - vítězem kategorie nejlepší vinařství se totiž s tisícovkou hlasů stala společnost Chateau Lednice.

V kategorii novinka sezóny získala za 1 623 hlasů vítězství lipenská stezka v korunách stromů a jako nejlepší podnikatelský počin byla hodnocena selibovská Pohádková kovárna, pro niž hlasovalo 1 608 lidí.

Tabulka:

Celkové pořadí soutěže Kudy z nudy 2012

Poř.

Výletní místo

Počet hlasů

 1.

Zámek Lednice

1 995

 2.

Stezka v korunách stromů s toboganem u Lipna

1 623

 3.

Pohádková kovárna v Selibově

1 608

 4.

Sloupsko-šošůvské jeskyně

1 452

 5.

Český Krumlov Card

1 308

 6.

Hrad Bezděz

1 284

 7.

Naučná stezka Jetřichovické skály v Českém Švýcarsku

1 263

 8.

Areál Dolních Vítkovic - ostravské Hradčany

1 248

 9.

DinoPark Liberec

1 119

10.

Chateau Lednice - Valtické podzemí

1 017

Upoutávka k 1. místu ankety 2012: Zámek v Lednici na jižní Moravě je opravdovou perlou a tu musíte vidět.Lednice je majestátné, honosné sídlo - přesně takové, jaké si člověk představí při slovech: "Za devatero horami a devatero lesy stával kdysi nádherný zámek…" To, co při prohlídce uvidíte, žel často není původní. Podle historických materiálů "neodpovídá někdejšímu lesku".

Zámek Lednice

Zámek Lednice

No páni z Lichtenštejna si v zámku nežili špatně. Majestátné přízemní prostory sloužily jako reprezentační sály, kam zvali své hosty a přátele. První poschodí bylo zařízeno k obývání - dnes tudy vede samostatný prohlídkový okruh Knížecí apartmány. Druhé patro, kde měly dříve své království děti, v současnosti slouží jako obrazová galerie.

Okolí Lednice se líbilo lidem od nepaměti; první zemědělci tu žili už před čtyřmi tisíci lety. Jak se objevily peníze a s nimi možnost dát najevo vlastní bohatství, vyrostl v místě původní tvrze zámek, či spíše venkovská vila. Sice to už bylo v 17. století, ale dá se říci, že majitelé s místními prostými lidmi sympatizovali: v zámeckém suterénu nechali vybudovat umělou jeskyni s krápníky. Pár si jich vyrobili sami, ostatní nalámali v Moravském krasu.

Koncem 17. století byla podle návrhu známého architekta J. B. Fischera z Erlachu postavena jízdárna - dnes nejstarší zachovalá budova na zámku.

Původně panství patřilo rodu Sirotků, ale ti to vůbec neuměli ani s alkoholem ani se ženami, a tak brzy o svůj majetek přišli. Lichtenštejni se obohatili při záboru majetku pánů popravených na Staroměstském náměstí po bitvě na Bílé hoře. Bohatství se kumulovalo, a protože jim bylo hospodaření vlastní, brzy měli na stavbu unikátu, jenž dnes "dědí" celý svět (od roku 1996 je Lednice jako součást Lednicko-valtického areálu zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního bohatství UNESCO).

Bohatým šlechtickým rodům udělala čáru přes rozpočet francouzská revoluce. Vyděšená aristokracie se uchylovala ke snění o někdejší moci a to se promítlo i v architektuře. Rodová sídla byla stavěna tak, aby vypadala středověce. Tato snaha je patrná na všech stavbách "Zahrady Evropy".

Lednický zámek získal dnešní podobu v letech 1846-1858 a je vystavěn ve stylu tehdy moderní anglické (tzv. windsdorské) gotiky.

Při prohlídce zámku těžko uvěříte, že obdivujete letní sídlo. Ano, tato pohádková budova sloužila šlechtě jako "chata". Vyjížděli sem už brzy z jara, ale na podzim se vraceli do svého sídla ve Valticích. Přesto si tu nechali vybudovat topení, luxusní umývárny, ložnice, jídelny a taneční sály.

Lichtenštejni si potrpěli na své umělecké sbírky a kde to šlo, vystavovali trofeje z cest po Africe a Asii. Z Minaretu si udělali "sklep" na orientální předměty, to nejhezčí pak "trůnilo" ve vitrínách afrického a čínského pokoje.

Velká část původního vybavení utrpěla v závěru druhé světové války a pak následným zestátňováním. Lichtenštejnové "včas" sebrali a odvezli, co se dalo. Nejkrásnější portréty, cenné kusy nábytku, šperkovnice a ozdoby skončily v Lichtenštejnsku. Naštěstí se pánům nevyplatilo odvézt s sebou masivní nábytek, řezat schodiště nebo strhávat tapety. A tak můžeme obdivovat krásné schodiště v knihovně, vyřezané z jediného stromu, i původní čínské tapety s motivy květin, ptáků a Číňanů, zdobící zdi čínského kabinetu.

Panstvo, obývající zámek po novogotické rekonstrukci, žilo v neobvyklých podmínkách. Usínalo v historických dřevěných postelích, stolovalo z dobového cínu a obklopovalo se uměleckými díly, jimž cenu určovala nejen kvalita, ale i stáří. Přesto měli život na svou dobu moderní, což dokazují knížecí koupelny. Šlechtičnám a princům sloužily mramorové vany, klozety a stoly s mycími soupravami. V přízemí můžete vidět původní ručníky a flakónky na parfémy. A pokud se panstvu něco nezdálo, stačilo tlesknout - osobní služebné bydlely "vedle" a byly k dispozici čtyřiadvacet hodin denně. Inu panstvo, to si žilo…

Upoutávka ke 2. místu ankety 2012: První stezka korunami stromů v České republice nabízí návštěvníkům jedinečnou kombinaci zážitků. Stezka je citlivě začleněna do krajiny v okolí Lipenského jezera a je unikátním doplněním Active Park Lipno. Na stezce dlouhé 675 metrů naleznete kromě jedinečné vyhlídky ze 40 metrové věže i spoustu dobrodružných zážitků. To vše dělá ze stezky ideální cíl pro výlet aktivních návštěvníků, rodin a seniorů. Díky své bezbariérové konstrukci je stezka vhodná pro všechny návštěvníky. Stezka korunami stromů Lipno nabízí zcela novou dimenzi volnočasové aktivity.

Lipno

Lipno

Dřevěná konstrukce stezky je citlivě zasazena do smíšeného lesa. Celá stezka je bezbariérová a je přizpůsobena nejen jízdě s kočárky, ale i pro vozíčkáře a tím je přístupná nejširší možné skupině návštěvníků. Dobrodružnou a zajímavou cestu po lávce zajišťuje konstrukce z masivního lepeného dřeva a 75 dřevěných podpěrných sloupů. Dřevěné zábradlí a transparentní postranní síť jsou zárukou dokonalé bezpečnosti.

Stezka je zakončena 40 metrovou vyhlídkovou věží. Z věže se Vám naskytne fantastický výhled na téměř celou část Lipenského jezera, okolí Šumavy a Novohradské hory. Devítihranná věž je unikátní svým vzhledem, a to nejen díky vzdušné architektonické formě, ale také bezbariérovostí, typem a metodou výstavby.

Lipno

Lipno

V celkové délce 675 metrů můžete zažít zcela neobvyklé, ale bezpečné zážitky na 11 adrenalinových zastávkách, které jsou podél bezbariérové stezky vytvořeny. Vrcholným zážitkem je nejdelší suchý tobogán v České republice v celkové délce 52 metrů, který se vine středem věže. Od úrovně kmenů až nahoru do vrcholků stromů spatříte nesčetné životní formy. Mechovitý porost, hmyz, drobné živočichy a ptactvo lze pozorovat z jedinečné perspektivy.

Upoutávka ke 3. místu ankety 2012: Bylo, nebylo ... U nedalekého Tálínského rybníka si dali uprostřed malebné vesničky Selibov dostaveníčko čerti, hastrmani, víly, skřítci a další pohádková havěť.

Kdo je chce spatřit na vlastní oči, musí sebrat odvahu a vstoupit do tajemné Pohádkové kovárny.

Selibov

Selibov

V ní budete moc překvapení až zjistíte, jak se v kovárně zabydleli nejen vodníci, ale také pekelníci všeho druhu! K těm se však dostanete jen přes tajemné zákoutí, které hlídá mocný Hejkal ... Brrr!

Loutkových pohádkových postaviček od autorů z celé České republiky je v objektu nainstalováno téměř čtyřicet. Potkáte tu hastrmany, víly, Jeníčka s Mařenkou i zlou Ježibabu, Červenou Karkulku, kováře, čerty a další pohádkové bytosti, které se v tomto starobylém stavení usídlily.

Více vám prozradit nemohu, protože jsem vázán pekelným slibem a nemohu si to rozházet ani u vodníků. Bojím se totiž o svoji dušičku ...


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress