Hlavní stránka

Lázně Darkov

(05.02.2007)

Když na pozemcích Jiřího Beese z Chrostiny v roce 1862 vytryskl mocný proud slané vody, nebyl pan baron vůbec nadšen. Jeho soused Larisch-Mönnich těžil na svých pozemcích uhlí a otvíral jednu šachtu za druhou. I baron Bees chtěl zbohatnout na těžbě uhlí. Když ale provedl hloubkový vrt, vytryskl z hlubin země pouze mohutný gejzír slané vody.

Lékař Antonín Fiedler z nedalekého Fryštátu ale uvěřil v léčebné účinky této vody a své pacienty v ní začal koupat. Mezi lidmi se dokonce věřilo na omlazující účinky této místní slané vody. Po nějaké době si i pan baron uvědomil, že sice nenašel uhlí, ale že objevil pro řadu nemocných doslova pramen živé vody.

V roce 1866 obdržel baron Bees od tehdejší Zemské vlády Slezské povolení zřídit Lázeňské místo a už v roce 1867 je zahájena první lázeňská sezóna.

Na lékařské fakultě Vídeňské univerzity byla provedena chemická analýza darkovských vod a bylo prokázáno, že jde o jodobrómovou solanku s vysokým obsahem jodu. Parametry vody byly mnohem lepší než u vod v tehdy již slavných rakouských lázních Hall.

A tak v roce 1867 započala éra lázní Darkov a jejich věhlas rok od roku rostl a lázně se rozšiřovaly. Při výstavbě nových lázeňských domů se architekti vždy snažili uplatnit nové poznatky i styly v architektuře. Mnohé z historických budov stojí v lázeňském parku dodnes a jsou to architektonické perly.

Například Lázeňský dům byl postaven podle návrhu vídeňského rady Korna. Vrcholem výstavby lázní se pak v roce 1933 stalo otevření sanatoria, architektonického i léčebného skvostu nejen své doby, ale i dneška.

Avšak Lázně Darkov ani zdaleka nežijí minulostí. Naopak, veškeré úsilí je směřováno především k péči o lázeňské hosty. Není proto výjimkou, že darkovské lázně vyhledávají nejen nemocní, ale i ti, kdo potřebují prostě si jen odpočinout a regenerovat své síly. I pro tyto klienty jsou v Darkově připravovány individuální programy představující kombinaci aktivního pohybu, koupelí v blahodárné vodě, masáží i oddechu.

Lázně jsou oblíbeným výchozím místem pro výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí. A je z čeho vybírat. Lázeňský park je jakýmsi středobodem kulturního dění. Tady jsou pořádány koncerty, setkání hudebníků, výtvarníků, tady se pořádají také taneční večery. Lázeňský park přímo navazuje na park, který patří k zámku ve Fryštátu. Milovníci historie mohou navštívit nejen zámek a staré centrum Karviné - Fryštát, ale vydat se třeba i do vzdálenějších míst.

O pomoc při výběru toho, co by rád zkusil nebo viděl se může každý lázeňský host obrátit na lázeňské Zájezdové centrum, kde mu nejen poradí, ale kde také zařídí vše potřebné tak, aby mohl dny v lázních Darkov strávit v klidu a pohodě.

V době, kdy v Darkově narazil hlubinný vrt na solanku s velkým obsahem jodu a bromu, nikdo netušil, že místo uhlí objevili zázračnou vodu. Až postupem času byly rozpoznány její blahodárné účinky a odzkoušeny byly i postupy, jak jich co nejlépe využít pro zdraví nemocných.

Přišel čas, kdy věhlas zdejší vody i léčebných procedur přilákal tolik nemocných, že staré lázně přestaly stačit a musel být postaven celý nový léčebný areál nazvaný Rehabilitační ústav. Tak se stalo, že dnes jsou areály Lázní Darkov hned na dvou místech a celkově jsou se svými téměř tisíci lůžky jedním z nejvýznamnějších zdravotnických zařízení následné péče v České republice. Kvalitní rehabilitační péče v kombinaci s přírodním léčivým zdrojem - jodobromovou solankou - jsou zárukou dosažení výborných výsledků léčby.

Zdejší léčivá voda pochází z období třetihor. Je to pravěké moře schované hluboko pod povrchem země. Jeho voda je svým složením zcela unikátní a obsah minerálů u ní výrazně převyšuje například i vodu z Rudého moře.

Než ale lázeňský host ponoří své tělo do 36°C teplé vody a zahájí další léčebné procedury, je potřeba, aby absolvoval několik nezbytných kroků.

Na recepci je každý příchozí nasměrován do přijímací kanceláře a také je ubytován. K dispozici jsou jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje, pokoje kategorie lux i apartmá, všechny s příslušenstvím. Část pokojů je přizpůsobena potřebám imobilních pacientů včetně vybavení například polohovacím lůžkem a k dispozici je i stálá zdravotnická služba.

Při úvodní lékařské prohlídce je společně s pacientem stanoven průběh léčení i jednotlivé léčebné terapie.

Lázně Darkov vynikají především v léčení pohybového ústrojí, neurologických indikací a jsou bez nadsázky považovány za jedny z nejúspěšnějších v České republice. Výsledky léčby a nakonec i samotná hodnocení lázeňských hostů tento fakt jen potvrzují.

K léčbě se v Darkovských lázních užívá široká paleta terapeutických procedur. Důraz je kladen zvláště na tradiční způsoby rehabilitace, ale najdete zde i celou řadu zcela speciálních přístrojů, které pacientům pomáhají vrátit zdraví.

Například přístroj Parapleg byl vyvinut přímo lékařským ředitelem Lázní Darkov, MUDr. Bohuslavem Skwarlem. Slouží pro nácvik chůze ve vertikální poloze u pacientů s paraplegií a má také významný vliv na celkovou jejich kondici.

Terapi Master je závěsný systém sloužící jako "pomocná ruka" fyzioterapeuta. Umožňuje odlehčení postižených končetin a cvičení v různých rovinách.

Přístroj Rondomed zase procvičuje postiženou horní končetinu u pacientů po cévních mozkových příhodách.

Chodicí pásy a bradlové chodníky imitují různé terény a slouží k nácviku chůze.

Lymfatickou masáž k odstranění lymfatických otoků je nutné provést pomocí přístroje Lymfoven.Tato masáž pozitivně ovlivňuje také například celulitidu.

Vakuový přístroj"Extremiter" poskytuje masáž s využitím podtlaku a přetlaku v uzavřeném válci a slouží ke zlepšení prokrvení postižených končetin.

Zvláště oblíbená je u pacientů Hipoterapie,kdy rehabilitační metodika využívá přímého kontaktu nemocného se zvířetem. Jezdí se bez sedla a pacient cvičí tím, že podle pohybu koně vyrovnává své těžiště.

A to je ovšem jen malý výčet toho, co Lázně Darkov mohou poskytnout. Nezmínili jsme se ještě o obkladech parafinem nebo fangem - což je speciální směs parafínu a rašeliny, která slouží k dokonalému prohřátí tkání.

K dispozici je solárium, které právě v kombinaci s místní jodobromovou solankou pozitivně ovlivňuje například lupenku a jiné kožní choroby.

Kondici si mohou pacienti zvýšit na ergometrech, k dispozici je sauna, magnetoterapie zase využívá k léčbě nemocí pohybového aparátu magnetického pole.

Hubbardova lázeň umožňuje individuální cvičení imobilních pacientů ve vodním prostředí. Tisíc čtyři sta litrů vody se vejde do této vany, v níž lze využít systému podvodních trysek k dokonalé masáži a relaxaci.

Počet jednotlivých procedur, které mohou lázně Darkov poskytnout, je tak vysoký, že se pro pacienty podaří vždy najít optimální řešení k tomu, aby co nejdříve našli ztracené zdraví.

Pro imobilní pacienty je zvláště důležité, že v celém areálu mají všude bezbariérový přístup, včetně velkého bazénu, kde je pro snadnější přístup k dispozici hydraulický zvedák. Cvičení v bazénu je snadnější a méně bolestivé, protože voda nadnáší, a lázeňští hosté mohou bazén využívat nejen při cvičení, ale i ve svém volném čase.

Pobyt v lázních, to ovšem není jen léčba. V lázeňských domech je zajištěno také celodenní stravování s možností výběru vždy z pěti až sedmi druhů jídel dietních, racionálních, bezmasých, krajových, zeleninových i výborných lázeňských specialit. Na jídelníčku jsou také všechny druhy u nás známých diet.

V komplexu Rehabilitačního sanatoria se nachází mnoho možností pro společenské vyžití lázeňských hostů. Mezi možnosti patří příjemné posezení v kavárnách nebo návštěva některého z kulturních programů. Přímo v sanatoriu je k dispozici pošta, směnárna, bankomat, knihovna, optika, kadeřnictví, kosmetika, manikúra, pedikúra, prádelna, čistírna, půjčovna kol a další služby.

Především zde najdete ale odborně zdatný a vstřícný personál, který se postará o to, abyste se v Lázních Darkov cítili dobře.

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress