Hlavní stránka

Lázeňský hostinec v Hlubokých Mašůvkách a jeho historie

(01.05.2003)

Příjemný pension, kde můžete strávit klidnou rodinnou dovolenou v poutním místě v Hlubokých Mašůvkách je velmi starý. Lázeňský hostinec na dnešním Mariánském náměstí v obci dal postavit majitel zámku z nedalekých Jevišovic, Jan Ludvík Raduit hrabě de Souches někdy kolem roku 1680. Hrabě byl mimo jiné slavný maršál, obhájce a zachránce Brna před Švédy v roce 1645.

Hostinec byl postavený nedaleko malých lázní, které stály v hlubokém údolíčku u potůčku Svatoňovec. Léčebné účinky byly známy již kolem roku 1619, ale archivně jsou doložené zápisem ze 16. června 1676. Majitel panství získal uznání léčebných účinků vody a povolení postavení kaple. A tak v roce 1680 bylo již celé místo u prostranství zvaného Úlehla vybudováno a v provozu. U pramene bylo postaveno potřebné lázeňské zařízení, malý kostelíček a obydlí pro poustevníka. Na prostranství Úlehla vyrostla rozložitá stavba, která svou jižní částí uzavírala prostranství vůči níže položené vesnici. Bylo to jednoposchoďové stavení, s rozsáhlým podsklepením - Lázeňský hostinec. O Mašůveckých lázních se dříve hodně psalo v různém tisku a byly docela populární a známé. Postupně však jejich pověst zaniká a zcela zanikly kolem roku 1866. Lázeňský hostinec však stojí dodnes.

V roce 1899 byl dům rozdělen na dvě části očíslované č.1 (a č.113). Při bombardování 7.5.1945 byl poškozený leteckou bombou. V létech 1968-1970 byla provedena přestavba celé budovy. Budova byla vrchností pronajímána až do konce 18. století. Poté byl trvale prodán.

Postupně se vystřídala celá řada majitelů: 1752 Ignác Hájek a Angela, 1753 Mikuláš Hekerle, 1754 Josef Toman a Magdalena, 1769 Jan Veselý a Kateřina, 1789 Augustín Axman, 1794 Josef Faltus, 1799 Antonín Špalek, 1827 Karel Špalek, 1882 Jan Hotový, 1882 Antonín Vocilka a Františka, 1920 Ferdinand Vocilka a Lucie. V roce 1955 zde byla prodejna Jednoty, od roku 1970 administrativní budova místního JZD a od roku 1974 Restaurace a jídelny. V roce 1991 získali budovu v restituci Ferdinand a Marie Vocilkovi od nichž ji v roce 1994 koupila společnost Kalvado s.r o. a ta v roce 1999 prodala bývalý Lázeňský hostinec Marii Valové.

V Jihomoravském muzeu ve Znojmě jsou vystavené čtyři obrazy, zakoupené muzeem roku 1885 z bývalého Lázeňského hostince, představující důstojníky z družiny maršála J. L. Raduita de Souches a pocházející ze 17.století. Lázeňský pramen na rozdíl od lázní nezanikl, ale stal se oblíbeným pramenem v souvislosti s návštěvou zdejšího poutního místa.

Literatura:

Pro podrobnější a hlubší studium bohaté historie Hlubokých Mašůvek doporučuji následující literaturu z níž byly čerpány některé informac pro tento článek:

Adámek, Z.,Pechová, E. : Hluboké Mašůvky - Cestami věků od minulosti k dnešku, Obecní úřad Hluboké Mašůvky 2001

Adámek, Z., Pechová, E. : Po stopách historie života a pověstí Hlubokých Mašůvek 1220 - 1995, Nakladatelství Z. Bína-Znojmo 1995

Adámek, Z., Trmač, M.: Z dějin domů v Hlubokých Mašůvkách, St.archiv ve Znojmě, 1993

Peřinka,F.V.: Vlastivěda moravská, Znojemský okres, Brno 1909

Bartoš, J., Trmač,M.: Mariánské poutní místo Hluboké Mašůvky u Znojma, Brno 1991

Propagační materiály z turistického informačního centra, články z regionálního tisku Znojemsko, Znojemský týden.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress