Hlavní stránka

V Plzni konečně otevřou nové 3D planetárium

(24.10.2013)

Po mnoha dlouhých létech čekání se Plzeňané konečně dočkají. Budou mít nové planetárium ve vhodných prostorách.

Od ledna 2012 byla budova bývalé škodovácké jídelny ASAP (z roku 1917) v pět let starém areálu Techmania Science Centra kompletně zrekonstruována. A začátkem listopadu 2013 se konečně otevře veřejnosti a nabídne jí pozoruhodné 3D planetárium. Plzeň se tak zařadí po bok varšavského Centra Nauki Kopernik a barcelonského science centra Cosmo Caixa. Tyto instituce (jediné v Evropě) využívají technologii Sky-Skan, která umožňuje promítat trojrozměrné filmy na kulovou plochu planetária.

Plzeňské planetárium má zakoupené tři filmy, které se tu budou promítat. Prvním z nich je film Astronaut, který se může promítat ve formátu 2D i 3D. Film je vhodný pro návštěvníky od druhého stupně základních škol a přibližuje výcvik astronautů a zmiňuje i vliv beztížného stavu na lidské tělo. Návštěvníci planetária budou moci zhlédnout také dvojrozměrné filmy Život: vesmírný příběh či Země, Měsíc Slunce. Všechny jsou opatřeny českým dabingem. Jsou vyrobeny ve výukové populárně-naučné formě pro děti, školy i rodiny. Hosté si sami vyberou, který film chtějí zhlédnout. Během asi hodinového programu se bude poté v kopuli planetária promítat také jeden ze dvou snímků vlastní produkce, a to Obloha nad Plzní nebo Krásy vesmíru.

Expozice Vesmír pak nabídne hostům 27 interaktivních exponátů, které představí např. Keplerovy zákony, vulkán či řez sluncem. Příchozí si budou moci vyzkoušet také gyroskop. Ten demonstruje zátěž, kterou musí při výcviku astronauti projít. Ti musejí být odolní vůči velkému přetížení. Příchozího hosta-astronauta pracovník planetária upoutá do křesla a může ho roztočit ve dvou osách. To jistě pro mnohé mladé adepty kosmického letu bude zážitek.

Část nazvaná Science On a Sphere obsahuje interaktivní globus, na němž se bude promítat až 500 krátkých snímků či výukových programů. V nich bude přiblíženo například chování tektonických desek či působení mořských proudů.

Prvním návštěvníkům se planetárium, které se nachází u páté brány Škodovky (nedávno byla stavebně upravena) na rohu Borské a Břeňkovy ulice (v bývalém ASAPu), otevře dne 4. listopadu 2013 odpoledne.

Pravidelná otevírací doba bude v pondělí, úterý a ve čtvrtek v čase 8:30-17:00 hod., ve středu a v pátek 8:30-18:00 hod., o víkendech v čase 10:00-18:00 hod. Potenciálním návštěvníkům se doporučuje předchozí rezervace na tel. 737247585 nebo na e-mailové adrese info@techmania.cz.

Vstupné bude odstupňované podle zvoleného programu: dospělý 180/160/140 Kč děti, senioři, ZTP a ZP/TP 110/95/85 Kč, rodiny (dva dospělí a dvě děti) 490/450/390 Kč.Více informací najdete na stránkách www.techmania.cz nebo www.3Dplanetarium.cz .


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress