Hlavní stránka

Z Rejvízu na Chlum a Čertovy kameny

(23.06.2004)

Rejvíz je znám především svými rašeliništi, ale protože je to také nejvýše položená obec ve Slezsku, je ideálním výchozím místem pro pěší túry. Vydejte se s námi odtud nejdříve k Velkému mechovému jezírku a pak na Zlatý chlum a Čertovy kameny nad Jeseníkem.

Rejvíz je nejvýše položenou obcí ve Slezku. Její historie se začala psát roku 1768 a známá je nejen rázovitou architekturou, ale také tím, že je vstupní branou do stejnojmenné přírodní rezervace. Ta má rozlohu více než 350 hektarů a je největším rašeliništěm Moravy a Slezska. Rašeliniště vzniklo po ústupu ledovců doby ledové a svůj vzhled si zachovalo díky tomu, že tu ročně naprší kolem 1400 mm a roční průměr teplot je 5,6 stupňů Celsia. Rašeliniště prý hlídá bájný duch pastýře Gilla. Je škodolibý a pocestné straší příšerným křikem. Nejčastěji se údajně zjevuje v okolí Velkého mechového jezírka, ke kterému vede z Rejvízu naučná stezka.

Rejvíz Rejvíz

Pověst vypráví, že v těchto místech stávalo kdysi bohaté město Hunohrad. Jeho obyvatelé byli ale zlí a lakomí a město se pro jejich hříchy propadlo do bažiny i s poklady.

Rejvíz - Velké mechové jezírko

Realitou ovšem je, že v rašeliništi vzniká bezpočet potůčků napájejících Černou Opavu a jak známo, voda může být nad zlato.

Staré štoly na Bleskovci

Z Rejvízu se vydejte po červené značce směrem na Bleskovec. Podél cesty jsou pozůstatky starého dolování. Na svazích Bleskovce se těžila železná ruda a soudě podle jména, za bouřky je lépe se těmto místům vyhnout.

Chlapecké skály Chlapecké skály

Záhy dorazíte ke skalnímu útvaru zvanému Chlapecké skály. Mohutný, asi 10 metrů vysoký skalní blok je ukryt mezi stromy vedle lesní cesty, po které pokračuje trasa až na Zlatý chlum.

Rozhledna na Zlatém chlumu Rozhledna na Zlatém chlumu

V nitru nenápadného kopce se v minulosti skutečně dolovalo zlato. V roce 1899 byla ale těsně pod jeho vrcholem postavena nákladem 8 501 zlatých kamenná rozhledna. Až z Jeseníku je vidět, když na 26 metrů vysoké věži vlají vlajky, ohlašující že je otevřeno.

Pohled z Čertových kamenů do Polska

Po modré značce pokračujte až k Čertovým kamenům. Z vyhlídky na asi 40 metrů vysoké skále je nádherný pohled do Polska, ale také na město a lázně Jeseník, kam je to odtud již jen coby kamenem dohodil.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress