Hlavní stránka

Ideální letní sporty pro děti? S batolaty na plavání, s předškoláky na atletiku

(09.07.2015)

Řada rodičů chce děti co nejdříve uvyknout na pravidelný pohyb a zároveň jim vyplnit volný čas smysluplnou aktivitou. Léto je ideální dobou, kdy se sporty začít. Jaký sport ale vybrat, aby děti bavil, a především v jakém věku s ním začít, se dozvíte v následujícím článku.

Počet obézních dětí se podle statistik za posledních dvacet let až ztrojnásobil. A není divu. Přibývá školáků, kteří nevěnují pravidelnému sportování ani hodinu týdně. O tom, že nejúčinnější změny přicházejí vždy z rodiny a rodiče tedy mají nejlepší šanci nastavit dětem zdravý režim, netřeba diskutovat. Přicházející léto je navíc skvělou příležitostí, jak dětem nenásilně představit řadu sportů. "Je nutné si však uvědomit, že ne všechny pohybové aktivity jsou vhodné pro všechny děti v každém věku. Neexistuje navíc žádné pravidlo, kdy je ten správný čas, protože mezi dětmi jsou značné individuální rozdíly," říká Lukáš Fiala z internetového obchodu Funbaby.cz, který v tuzemsku nabízí široký sortiment kojeneckého a dětského zboží.

S plaváním mohou začít už kojenci

Miminko v rodině nemusí nutně znamenat konec sportování i pro rodiče. Právě v létě se totiž nabízí ideální druh sportu vhodného už pro ty nejmenší i jejich maminky či tatínky. A to plavání. Plavání nemá žádná větší omezení a může se mu bez obav věnovat téměř každé dítě již od kojeneckého věku. Pro miminka je to navíc přirozený pohyb, děti si pasivní adaptaci na vodní prostředí přinášejí z prenatálního prostředí. Není proto divu, že ještě několik týdnů po porodu umí kojenci plavat bez jakéhokoliv učení.

Batolata lze učit základům jízdy na kole a tance

Pro rozvoj rovnováhy, koordinace, vytrvalosti i síly se v létě skvěle hodí jízda na kole. Při aktivitě, do které se může zapojit celá rodina, si dítě navíc ani nevšimne, že sportuje. S jízdou na kole lze začít od útlého věku. "Ještě, než dítě dostane kolo, je vhodné mu pořídit odrážedlo, na kterém se naučí alespoň základní principy jízdy. Na odrážedle navíc může jezdit už přibližně od dvou let. V momentu, kdy přijde na řadu samotné kolo, je lepší začít s přídavnými kolečky, která pomohou s balancem, a ratolest tak neodradíte hned na začátku neustálými pády," radí Lukáš Fiala z českého e-shopu Funbaby.cz, který nabízí i široký sortiment vybavení pro děti.

Na rozvoj motoriky a pohybového rozsahu je pak skvělým sportem tanec. Zajistí dítěti přiměřenou míru pohybu, a navíc láska k tanci má velkou šanci vydržet až do dospělosti. Dnes už řada center nabízí taneční přípravu pro nejmenší, kde se děti postupně naučí základní principy tance a rozvinou i cit pro rytmus. Starší děti pak nechte vybrat spíše samotné. Dovolte jim vyzkoušet více druhů tance, aby se samy rozhodly, zda je baví více hip-hop či balet. Abyste je ale nemuseli přehlašovat z jednoho kurzu na druhý, je vhodné využít například nabídky prázdninových tanečních táborů, kde si mohou vyzkoušet od každého trochu.

Pro předškoláky je vhodná atletická průprava i tenis

V předškolním věku lze už začít s pravidelnějšími tréninky a rozvojem síly a dynamiky. Dobrou průpravu nabízí například lehká atletika. Aby děti trénink bavil, je vhodnější zpočátku volit spíše formu hry a běh či skoky trénovat na různých opičích drahách. Letní prázdniny jsou také skvělou příležitostí, kdy začít například s tenisem. Pokud se mu ale bude dítě věnovat pravidelně, dbejte na to, aby se tato aktivita doplnila ideálně ještě dalším sportem. U sportů, jako je tenis, totiž hrozí přetěžování jedné strany těla a dítěti se pak neposilují svaly rovnoměrně. Zatímco jedna strana těla svaly příliš namáhá, na druhé pak naopak hrozí jejich zkrácení. Nicméně tenis je skvělý sport z hlediska posílení dětského sebevědomí a sebekázně, protože učí dítě spoléhat na vlastní píli a odhodlání.

Školáky obohatí míčové hry

Školáci už se mohou bez obav věnovat jakémukoliv sportu. Pokud je to ovšem možné, vždy by to mělo být pod dohledem profesionálního trenéra. Ten snáze odhalí silné a slabé stránky dítěte a poradí, jak nejlépe sport vyvážit tak, aby si dítě nezadělalo na zdravotní problémy v budoucnu. Nejvhodnějšími aktivitami, a to nejen v létě, jsou pro děti míčové hry. Ty nejvíce rozvíjejí koncentraci, sílu, ale také kolektivní cítění a smysl pro spolupráci. Právě proto se sporty jako basketbal, volejbal či vybíjená, hodí spíše až pro starší děti. Nemá tedy smysl s nimi začínat jinak než ve formě hry dříve než před šestým rokem dítěte. Rodiče musí sami odhadnout, zda je dítě fyzicky a emočně připravené na zápis do sportovního klubu. Organizovaný trénink klade na děti nové nároky, které často ještě nedokážou zvládnout.


 

Lenka Rudišová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress