Hlavní stránka

Moravané pochodovali v Brně

(06.10.2014)

Tradiční Pochod za Moravu, který pořádá každý rok na počátku podzimu Moravská národní obec, se odehrál opět v Brně, tentokrát už po deváté. Jak připomněli pořadatelé, letos se tato zajímavá akce konala u příležitosti 1192 let od první písemné zmínky o Moravanech a právě 604 let od zvolení moravského markrabího Jošta římským králem.

Moravská národní obec se snaží připomínat všem slavnou historii Moravy, ale usiluje rovněž o to, aby bylo i v novodobých dějinách státu pamatováno na Moravskou zemi i Slezsko, aby bylo podporováno i moravské národní podvědomí a moravanství. Morava by neměla být opomíjena na školách, kde by učitelé měli připomínat přínos moravské země do starší i novodobé historie společného státu, ale také státními orgány, které by měly respektovat historické zemské hranice. 

K tomu patří i možné budoucí vnitřní uspořádání republiky nebo i obnova zemského zastupitelského sboru, jak bylo zvykem vždy v historii státu. Současný stav je už delší dobu kritizován z mnoha stran a vyvolává značnou nespokojenost u mnoha občanů. Moravská národní obec se proto permanentně obrací na české vlády s Deklarací Moravanů, která mimo jiné říká, že ,"my Moravané, jsme kulturně historickým národem, jsme dědici a nositeli odkazu Velké Moravy. Pro zabránění naší plné asimilace a zachování moravských dějin, kultury a tradic žádáme oficiální uznání moravské národnosti, zavedení výuky dějin Moravy do školních vzdělávacích programů a zejména navrácení samosprávy Moravy s působností v jejich přirozených zemských hranicích." 

Moravská národní obec, jak sama říká, odmítá extremismus či separatistické snahy. Mezi akce, které každoročně pořádá, patří například výlety na památná místa Moravy. Na jaře organizuje Moravský den v Olomouci a kromě pochodu Brnem je to také iniciativa "Za vyvěšování moravské vlajky na radnicích v den Cyrila a Metoděje" na začátku července. Jak připomínají, v roce 2014 už vyvěsilo moravskou vlajku 959 radnic, některé dokonce i na Slovensku a v Polsku. Je smutné, že se k nim nepřipojila třeba radnice v Jihlavě, která argumentuje tím, že historické město, někdejší moravská zemská pevnost, sice leží na Moravě, ale má pár svých nových částí dnes už i na české straně hranice.

Letošní Den za Moravu probíhal v Brně pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje a byl jak náleží velmi pestrý. Jeho součástí byly tentokrát krojované moravské soubory, jako například Lanštorfčané z Ladné, cimbálová muzika Sylván nebo Národopisný soubor Líšnáček. Nechyběl ani vzácný host a pamětník. Tentokrát jím byl Jan, hrabě Podstatzký Lichtenstein z Velkého Meziříčí, který vystoupil s projevem v kostele sv. Tomáše, kde bylo zahájena slavnostně celá akce za přítomnosti zástupců brněnského Sokola a Moravských rytířů řádu sv. Rostislava a Kolumbana.

Jan, hrabě Podstatzký Lichtenstein

Jan, hrabě Podstatzký Lichtenstein

V tomto kostele je pochován moravský markrabí Jošt. Odhalení jeho sochy v Brně, které se připravuje, je rovněž iniciováno Moravskou národní obcí. Po obřadu v kostele sv. Tomáše následoval slavnostní pochod ulicemi Brna, ve kterém nesměli chybět ani vojáci a bubeníci z 1. Moravského pěšího pluku Kaiser v tereziánských uniformách. A samozřejmě vystoupení krojovaných souborů na Náměstí svobody a pak u někdejšího Místodržitelského paláce, kde byly proneseny zdravice např. slovenských příznivců Moravy nebo také pozdravy našich krajanů, Moravanů z Kalifornie.

Celá akce vzbudila velký zájem nejen u obyvatel Brna, ale také četných turistů, kteří projevili své vřelé sympatie. Mnozí i tím, že se přidali k mohutnému průvodu s vlajkami Moravy v čele.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress