Hlavní stránka
Stambacher

Nové Národní kulturní památky České republiky od července 2010

(27.02.2010)

S účinností od 1. července 2010 přibývá mezi Národní kulturní památky ČR řada dalších objektů.

V Jihočeském kraji jsou to: zemědělská usedlost čp. 3 v Krníně; zámek Vimperk; zemský hřebčinec v Písku a také Závišův kříž. Ten je nejvzácnějším kusem vyšebrodského klášterního pokladu. Praví se o něm, že ho dostal Záviš z Falkenštejna z bývalého pokladu uherských králů při své druhé svatbě se sestrou Ladislava Uherského. Je to dvouramenný byzantský kříž 70 cm vysoký a 28 cm široký. Původní kříž byl vysoký 445 milimetrů. Hořejší příčné břevno má 235 mm a dolní 280 mm. Všechna ramena jsou na koncích rozvinuta v trojlistou francouzskou lilii.

V Jihomoravském kraji jsou novými národními kulturními památkami hotel Avion v Brně; klášter cisterciaček Porta coeli v Předklášteří; archeologické naleziště Dolní Věstonice - Pavlov; větrný mlýn v Kuželově; Světelský oltář v Adamově

.Větrný mlýn v Kuželově

Větrný mlýn v Kuželově

Z Karlovarského kraje se na seznam nejvyšších kulturních cenností ČR dostaly císařské lázně v Karlových Varech; kostel sv. Máří Magdalény v Karlových Varech; lázeňská kolonáda v Mariánských Lázních.

V Královéhradeckém kraji je to dům čp. 92 "Dřevěnka" v Úpici a vodní elektrárna - přehrada Les Království v Bílé Třemešné.

V Libereckém kraji hospodářský dvůr zámku v Zákupech a Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova.

Z Moravskoslezského kraje přibývá do národních kulturních památek budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny - dezinatura včetně strojního vybavení v areálu továrny Alois Larisch v Krnově.

I Olomoucký kraj má "přírůstek". Je jím vila Primavesi v Olomouci. Také Pardubický kraj obohatil seznam o kostel sv. Bartoloměje v Kočí u Chrudimi; zámek s opevněním v Pardubicích; krematorium v Pardubicích a Kostel sv. Jakuba Většího v Poličce s rodnou světničkou Bohuslava Martinů.

Plzeňský kraj si připíše zámek Červené Poříčí; klášter premonstrátek v Chotěšově; vodní hamr Dobřív a také jízdárnu ve Světcích.

Plečnikův kostel Nejsvětějšího Srdce Páně

Plečnikův kostel Nejsvětějšího Srdce Páně

Hlavní město Praha rozšíří seznam památek o další - kubistický dům U Černé Matky Boží v Praze na Starém Městě; Plečnikův kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech; čistírnu odpadních vod v Praze v Bubenči. Ze Středních Čech přibývá park a zámek v Průhonicích.

V Ústeckém kraji je novou národní kulturní památkou vyhlášen děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.

Také kraj Vysočina přispěl Štáflovou chalupou v Havlíčkově Brodě a klášterem premonstrátů v Želivě.

Ze Zlínského kraje přibudou hřbitov ve Střílkách a fojtství ve Velkých Karlovicích.

Slovenská strela

Slovenská strela - muzeum Tatra Kopřivnice

Z movitých památek bude nejvyšší ochranu státu požívat zlomek latinského překladu Dalimilovy kroniky. Dále se mezi movitými památkami nově objevuje také železniční motorový vůz Slovenská strela z roku 1936. Tato vozová jednotka v podstatě až do provozu Pendolina a moderních souprav EuroCity držela rekord na trase Praha - Bratislava. Zatímco nejrychlejší parní vlak dokázal tehdy ujet trasu 397 kilometrů se třemi zastávkami za 351 minut, motorový vlak zvládl tuto trasu s jednou zastávkou za zhruba 260 minut.

Související článek:

Národní kulturní památky České republiky do června 2010


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress