Hlavní stránka

Zájem o dovolenou na Silvestra letos vzrostl o 22 procent, stoupá obliba českých hor

(30.12.2015)

Oslavy příchodu nového roku lákají stále více Čechů k odjezdu na dovolenou. Oproti loňsku si silvestrovský pobyt pořídilo o 22 procent turistů více. Na Silvestra většina lidí míří na hory. U zákazníků cestovní agentury Invia je největší zájem o rakouská lyžařská střediska. Zájezdy do Rakouska tvoří 20 procent z aktuální poptávky po dovolených. Stále více lyžařů však míří i do tuzemských středisek, poptávka se totiž meziročně zvýšila o 72 procent.

Strávit konec roku mimo domov a vyrazit na dovolenou za sportem, relaxací či za poznáním. Toto přání realizuje stále více Čechů. Za svou silvestrovskou dovolenou pak cestovatelé letos utrácejí v průměru 18 702 Kč na osobu, což je o 540 Kč méně než loni.

Na Silvestra je tradičně největší zájem o lyžařské pobyty. Zájezdy na hory aktuálně preferuje 53 % zákazníků cestovní agentury Invia. Průměrná hodnota prodaného lyžařského pobytu činí 7 971 Kč. Češi, kteří na zimní dovolenou vyrážejí s cestovní kanceláří, vyhledávají zejména alpská střediska. V poptávce po lyžařských zájezdech tak vede Rakousko, Francie a Itálie.

Stále oblíbenějším způsobem, jak přivítat nový rok, je odpočinek na prosluněné pláži. Do exotických zemí za teplem tak míří 42 % turistů. Letos výrazně vzrostla poptávka po zájezdech na Kanárské ostrovy, které byly brzy vyprodány. Češi letos na Silvestra oproti loňsku vyhledávají nové a netradiční destinace. Míří například do Senegalu, Zanzibaru, Venezuely, Ománu nebo na Burundi. Exotická dovolená vyjde v průměru na 33 646 Kč na osobu. Zbylých 5 % zákazníků preferuje silvestrovské poznávací pobyty.

Vánoce u moře, Silvestr na horách

Právě v poměru poptávky mezi lyžařskými a exotickými pobyty se liší prodej zájezdů na Štědrý den a na Silvestra. Vánoce totiž čeští cestovatelé raději tráví u moře. Podíl exotických dovolených přes vánoční svátky tvořil dokonce 71 %. Nejoblíbenější destinací na Štědrý den byl letos Egypt, dále pak Spojené arabské emiráty a Kanárské ostrovy. Průměrná částka, kterou Češi do svých vánočních zájezdů investovali, letos činila 23 656 Kč na osobu. Tedy o 4 954 Kč více než v případě silvestrovských pobytů.

Češi více vyhledávají tuzemské hory

Novým trendem letošního roku je vyšší zájem o cestování po Česku. České hory jsou aktuálně 5. nejoblíbenější silvestrovskou destinací tuzemských cestovatelů, kteří si pořizují zájezdy od cestovních kanceláří. Přitom ještě loni byly lyžařské zájezdy v rámci České republiky až na 8. místě v žebříčku popularity. Za vyšší oblibou českých lyžařských středisek stojí zejména vyšší kvalita sjezdovek a doplňkových služeb ski areálů i samotných hotelů. Češi totiž stále více vyžadují od zimní dovolené kromě dobrých podmínek k lyžování i zázemí a vyžití pro děti, možnost vyzkoušení různých zimních sportů a zejména přístup do wellness. Tomu se tuzemští provozovatelé lyžařských středisek i hoteliéři přizpůsobují a zkvalitňují nabídku svých služeb. Nárůst zájmu o cestování po naší zemi tak lze očekávat i v roce 2016.

8 nejoblíbenějších destinací pro Silvestr 2015

Destinace

Podíl na prodeji

Průměrná cena na osobu

Rakousko

20 %

9 941 Kč

Francie

13 %

2 914 Kč

Itálie

12 %

12 531 Kč

Egypt

8 %

16 558 Kč

Kanárské ostrovy

8 %

22 171 Kč

Česká republika

6,5 %

3 993 Kč

Spojené arabské emiráty

5,5 %

35 271 Kč

Kapverdské ostrovy

5 %

32 471 Kč

8 nejoblíbenějších destinací pro Štědrý den 2015

Destinace

Podíl na prodeji

Průměrná cena na osobu

Egypt

18 %

17 199 Kč

Spojené arabské emiráty

14,5 %

27 391 Kč

Kanárské ostrovy

13,5 %

25 327 Kč

Rakousko

10 %

8 510 Kč

Česká republika

8,5 %

3 211 Kč

Kapverdské ostrovy

7,5 %

34 819 Kč

Itálie

4,5 %

10 852 Kč

Maďarsko

4 %

7 235 Kč

 Zdroj: Statistiky Invia  

Autorem komentáře je Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.


 

Michal Tůma

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress