Hlavní stránka

Zemřel slavný český cestovatel Jiří Hanzelka

(18.02.2003)

V sobotu 15. února zastihla nejen nás, ale všechny cestovatele, příznivce cestování a poznávání světa zpráva o úmrtí ing. Jiřího Hanzelky, jednoho z legendární a nerozlučné cestovatelské dvojice Hanzelka a Zikmund. Dvojice, která svými zvídavými pohledy na svět v době, kdy jsme nemohli vyjet za "železnou oponu" ovlivnila generace lidí toužících poznat svět, podívat se do vzdálených krajin, poznat život lidí, přírodu...

Společně napsali desítky knížek, které byly vydány více jak v 6 milionovém nákladu ve dvou desítkách překladů po celém světě. Natočili stovky filmových a rozhlasových reportáží, celovečerní filmy. Absolvovali tisíce besed a setkání nejen u nás, ale i v zahraničí. Nejvýznamnější a nejunikátnější byla bezesporu jejich první cesta, popsaná v cestopisné trilogii Afrika snů a skutečností, kdy projeli jako první a poslední tehdy ještě koloniální Afrikou. Následovaly další cesty po téměř všech kontinentech. Svými věcnými a kritickými připomínkami při průjezdu tehdejším SSSR si znepřátelili mocné a po roce 1968 (kdy aktivně odsoudili okupaci, podepsali Chartu 77) se oba ocitli v naprosté izolaci, která zanikla až v roce 1989 s pádem komunistického režimu. Svými postoji, jednáním, skutky a vším co dokázali, patří mezi výrazné osobnosti našeho národa.

Jiří Hanzelka

Když jsme založili Klub cestovatelů GLOBE, nabídli jsme čestné členství oběma pánům pověstné "cestovatelské značky H+Z". Jako první se ozval pan Jiří Hanzelka, který přijal čestné členství se slovy: "čestného členství si velice vážím a rád přijímám. Myslím si, že celý můj cestovatelský život je natolik spjat se jménem Miroslava Zikmunda, že i v Prosiměřicích zůstaneme dvojicí". Několik dnů poté kladně odpověděl i pan Zikmund. V roce 1998 jsme sondovali možnost mít v názvu klubu právě jména obou našich cestovatelů. Pan Zikmund tehdy napsal: "takže ANO; iniciátoři JH+JP+jejich lepší polovičky máte od nás H+Z požehnání a ratihabici, jak zní učený právnický termín. Jiřího Hanzelku budu o tom ústně informovat v Sedle, kde budeme tři dny natáčet s ČT další díly seriálu Svět očima Hanzelky a Zikmunda". A tak od 9. září 1998 zní náš oficiální název: Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE Prosiměřice.

Vzhledem k dlouhodobé nemoci pana Hanzelky, jsme s ním vedli pouze čilou korespondenci a později jsme veškeré klubové a jiné novinky sdělovali panu Hanzelkovi prostřednictvím Miroslava Zikmunda s nímž jsme ve velmi častém styku jak písemném tak i osobním. Byla to opravdu nerozlučná dvojice přátel a spolupracovníků. Je až dojemné, jak při každé příležitosti, při svém vyprávění či vzpomínkách pan Zikmund připomínal svého již nemocného "přítele a parťáka" jak s oblibou říká. Nikdy neříkal já, ale my s Jirkou. Pouze jednou jsme se s panem Hanzelkou sešli a několik hodin pobývali v jeho milé společnosti. Bylo to 30. 11. 1996 při vernisáži stálé expozice "S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly" v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Bohužel, bylo to naše první a poslední setkání. Z obou pánů cestovatelů i přes pokročilou nemoc pana Hanzelky, čišela energie, nadšení, moudrost a pohoda. Když jsme před dvěmi léty projížděli Sedlem u Číměře, kde má pan Hanzelka dům, chtěli jsme jej navštívit. Bohužel, nezastihli jsme ho doma, protože v té době už byl převezen na léčení do Prahy. Je smutnou ironií osudu, že jsme se letos chystali navštívit Jiřího Hanzelku na jaře v nemocnici, "až přiletí vlaštovky" jak nám koncem roku pan Hanzelka napsal. Nestane se tak. Legendární cestovatel Jiří Hanzelka odejel na nejdelší cestu svého života. Zůstane navždy zapsán v našich srdcích a vzpomínkách.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress