Hlavní stránka

Plzeň opět žila Slavnostmi svobody

(03.05.2010)

Již více jak dvacet let se opět smí mluvit o tom, že jihozápadní Čechy osvobodila v květnu 1945 Americká armáda. Při té příležitosti se v Plzni konají Slavnosti svobody. Nebylo tomu jinak ani letos.

Na zahájení tradiční vojenské přehlídky Convoy of Liberty přelétli nad Klatovskou třídou v 11:20 hodin dva bojové letouny JAS-39 Gripen z čáslavské letecké základny. Nad třídou, kde se tyto slavnosti pravidelně každoročně konají přelétal i vrtulník W3-A Sokol a také několikrát zaburácel historický průzkumný letoun létající v malé výšce nad hlavami tisíců diváků. V následující dosud největší přehlídce se veřejnosti představila 16. obrněná divize, v jejíž čele jel 42tunový tank Sherman. Za ním následovala nejvzácnější část konvoje, přehlídka amerických veteránů. Dojetí z nadšení lidí bylo vidět na tvářích Kennetha Jonese, Erika Petersena, Earla Ingrama a dalších dvaadvaceti amerických veteránů, kteří přijali pozvání na letošní oslavy osvobození druhého největšího českého města. Stejné srdečné přivítání se dostalo také sedmi belgickým veteránům.

Plzeňský klub vojenské historie společně se svými zahraničními partnery zařadil na úvod své části přehlídky různé typy motocyklů značky Harley Davidson. Za nimi následovala přehlídka pásových obrněných vozidel, džípů, nákladních, zdravotnických i hasičských vozidel. Klub Československé obrněné brigády zde představil hlavně americkou a anglickou techniku, kterou byla vybavována tato brigáda. Klub 3. armády jel na závěr historické části přehlídky.

Pak už Convoy of Liberty patřil současné americké armádě, kterou na Slavnostech svobody už podruhé ze sebou reprezentovala lehká obrněná jednotka (2dn Stryker Cavalry Regiment) z německého Vilsecku a kterou veřejnosti představil velitel Brian Danny. Na přehlídce zaujala čtyři obrněná vozidla Stryker v několika verzích a houfnice M 777, ale také vozidla Humvee.

Závěr přehlídky Convoy of Liberty patřil Armádě České republice a představení její nových obrněných transportérů Pandur, které byly nově zařazeny do výzbroje armády a před několika dny byly poprvé nasazeny v misi KFOR v Kosovu. Brigáda rychlého nasazení předvedla dále kajmany, dělostřelecká brigáda samohybnou houfnici DANA i dosluhující raketomet 122 mm a ženijní brigáda automobilovou techniku Tatra v několika různých verzích. Představení AČR bylo důstojnou tečkou za slavnostní přehlídkou.

Historická vojenská technika pak zaplnila tradičně náměstí Republiky, kde se uskutečnila mimo jiné také autogramiáda s veterány, v jejímž úvodu za přítomné americké veterány promluvil George Thompson. Ten ve své zdravici mimo jiné řekl: "Tyto oslavy nejsou pro nás, žijící veterány, ale jako vzpomínka na naše spolubojovníky, kteří se těchto dní nedožili. A chci při této příležitosti speciálně poděkovat českým vojákům, kteří dneska slouží daleko od Vaší republiky a bojují za svobodu jiných, jako jsme my bojovali za tu Vaší."

Slavnosti Svobody 2010 vyvrcholí v Plzni v den osvobození města 6. května vzpomínkovým aktem u pomníku Díky Ameriko! "U Práce" na Americké třídě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress