Hlavní stránka

Jak se žije v českých městech v roce 2010

(21.09.2010)

Nejvyšší úroveň kvality života z padesáti největších českých měst má podle studie MasterCard Europe Hradec Králové.

MasterCard Europe uskutečnil projekt spolu s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Sdružením Czech Top 100. V rámci studie byla města hodnocena ze tří hledisek – podle kvality života, ekonomické kondice a rozvojových projektů realizovaných v daných městech v končícím volebním období 2006-2010.

Hradec Králové prokázal ve všech ukazatelích velmi dobré výsledky, což mu vyneslo nakonec první místo. V tomto východočeském městě se v posledních letech podařilo dokončit velké významné investice. V červenci 2008 bylo otevřeno nové autobusové nádraží za 360 milionů Kč. Obyvatelům města až do května 2010 chybělo venkovní koupaliště. Nový areál Flošna stál 350 milionů Kč. Město Hradec Králové dosáhlo ve čtyřech z 11 ukazatelů lepších výsledků než Praha, která skončila v pořadí na druhém místě. Hradec Králové má mimo jiné také velmi dobré výsledky v ukazatelích nezaměstnanosti a dopravní dostupnosti.

Mezi ukazatele, jimiž studie měřila kvalitu života, patřily např. míra nezaměstnanosti, dostupnost k nejbližší dálnici nebo rychlostní komunikaci v minutách, počet vlakových dálkových spojů, cena nájemného bytu 3+1, délka dožití u mužů a žen, počet zjištěných trestných činů obecné kriminality, dostupnost a rozloha zelených ploch nebo množství tuhých emisí.

Druhá Praha dominovala v ekonomických ukazatelích. V české metropoli je jednoznačně nejlepší situace na trhu práce a to úzce souvisí i s dalším ukazatelem, počtem ekonomických subjektů na 1 000 obyvatel. Naopak nejhorší postavení ze všech hodnocených měst měla v indexu hodnotícím kriminalitu či cenovou dostupnost bydlení.

Třetí Pardubice se stejně jako Praha vyznačují poměrně dobrou situací na trhu práce. Město má také výhodnou polohu z hlediska napojení na evropskou železniční síť, což mu vyneslo druhé místo v indikátoru, který hodnotí počet mezinárodních železničních spojů.

Celkově ale dost překvapivě žebříček ovládl Jihočeský kraj, protože všechna jeho hodnocená města skončila v první desítce měst s nejvyšší úrovní kvality žití. O překvapení se postaral také Havlíčkův Brod, který je třetím nejmenším hodnoceným městem. Město z Vysočiny nechalo se svou kvalitou života za sebou celou řadu velkých a krajských měst a skončilo na celkově devátém místě.

Pořadí

Město

Kraj

1.

Hradec Králové

Královéhradecký

2.

Praha

Praha

3.

Pardubice

Pardubický

4.

Písek

Jihočeský

5.

České Budějovice

Jihočeský

6.

Plzeň

Plzeňský

7.

Mladá Boleslav

Středočeský

8.

Brno

Jihomoravský

9.

Havlíčkův Brod

Vysočina

10.

Tábor

Jihočeský

 

 

46.

Orlová

Moravskoslezský

47.

Chomutov

Ústecký

48.

Karviná

Moravskoslezský

49.

Litvínov

Ústecký

50.

Most

Ústecký

 


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress