Hlavní stránka

Račí mor

(15.01.2008)

Jedno z přírodovědných, ale vlastně i ekologických témat současnosti je šíření račího moru v českých zemích. Přenašečem parazitující plísně je americký rak pruhovaný. Na Moravě a ve Slezsku byl poprvé zjištěn v roce 2006 na Osoblažsku, možná i proto se veřejně o račím moru zatím tolik nemluví.

Račí mor byl zavlečen do Evropy v druhé polovině 19. století nejspíš rybami. Spory plísně se na rybí pokožce mohou zachytit. Plíseň však parazituje výhradně na racích. Zatímco její hostitel a přenašeč americký rak je po tisíciletí vůči ní imunní, u našich raků napadá nervovou soustavu, paralyzuje je a vybíjí. Raky napadené plísní račího moru můžeme pozorovat i během dne, jak se toporně pohybují na zvednutých nohách. V křečích končetiny samovolně ztrácejí a často hromadně umírají.

Jak dochází k přenosu račího moru?: Když rak uhyne nebo se svleče, spory plísně odpadávají a hledají si novou oběť. Když ji nenajdou, mají schopnost se zapouzdřit a přežívají na dně toků. Že se jedná o spory račího moru a ne nějaké jiné plísně, vypovídá genetická informace plísně. Analýzu DNA, u nás provádí pouze pražské pracoviště. 

Do českých zemí se račí mor s rakem americkým rozšířil ve 20. století. Jak k tomu došlo? Francouzští labužníci chtěli mít na svých stolech raky. A tak zatímco evropští raci hynuli, byli do Evropy importováni raci z Ameriky. Stalo se tak před koncem 19. století, kdy byl rak pruhovaný (poznáme ho podle řady tmavohnědých či tmavočervených skvrn na zadečku a početných ostrých trnů na tvářích) vysazen na hranici Polska s Německem. Po třiceti letech byl už zjištěn mnohem dál a jeho invaze do evropských zemí pokračovala. 

Přesto se až donedávna na Moravě a ve Slezsku nevyskytoval. V roce 2003 sice došlo k úhynu raka říčního na potoku Křivec v Třinci a o tři roky později k hromadnému úhynu v Olši, ale amerického raka pruhovaného doc. dr. Zdeněk Ďuriš se svojí asistentkou Mgr. Ivonou Horkou objevil na našem území teprve v r. 2006 a to v řece Prudnik na Osoblažsku. Tam je také o rok později do vrší ulovili. 

V českých zemích vždy žily dva druhy evropských raků: rak kamenáč a rak říční. Později k nim přibyl rak bahenní. Všechny tři druhy umírají v nerovném boji s račím morem.

Česká televize uvede dokument Račí mor v rámci cyklu Přidej se 18. 1. v 17.25 na druhém programu. Hlavní postavou dokumentu je zoolog, specialista na bezobratlé, doc. dr. Zdeněk Ďuriš. Zavede nás na Osoblažsko, k řece Osoblaze a říčce Prudniku, a seznámí nás s evropskou historií moru a raka pruhovaného. Ve filmu jsou také použity ojedinělé podvodní záběry života raků ze Zdeňkova archivu.


 

Jaromír Šlosar

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress