Hlavní stránka

NPŠ nabídne turistům své ubytovny; byla otevřena tetřeví stezka 

(25.08.2013)

Nejdříve uvedu několik základních informací o NP Šumava, pak se budu věnovat novým možnostem ubytování a na závěr uvedu několik základních informací k nově otevřené tetřeví stezce.

CHKO Šumava byla vyhlášena dne 27. 12. 1963 výnosem Ministerstva školství a kultury č. 53855/63, novelizována byla výnosem Ministerstva kultury ČSR č. 5954 ze dne 17. 3. 1975. Národní park Šumava byl vyhlášen dne 20. 3. 1991 nařízením vlády ČR č. 163/1991 Sb. Největší národní park ČR má rozlohu 68 064 ha, CHKO Šumava 99 624 ha (tvoří ochranné pásmo NP).

Vstup do Národního parku Šumava

Vstup do Národního parku Šumava

Nejvyšším bodem je Plechý (1 378 m n. m.), nejnižším je údolí Otavy u Rejštejna (570 m n. m.). Na Šumavě (na české straně) je pět ledovcových jezer. V NP se nacházejí Plešné, Laka a Prášilské, v CHKO Černé a Čertovo. Lesnatost dosahuje 80 % (54 100 ha), nelesní pozemky zaujímají 20 % (13 900 ha), zemědělskou plochu zabírá 9 % (5 900 ha), vodní plochy a vodní toky 1 % (1 100 ha), zástavba zaujímá 0,1 % (66 ha). 

Modrava

Modrava

Národní park Šumava spolu s CHKO je území, které ročně navštěvuje více než milion turistů. Nenároční turisté zde konečně budou mít novou možnost ubytování se.

Správa NPŠ jim nabídne své ubytovny, které byly pro něj ztrátové. Do objektů nakoupí nový nábytek a opraví sociální zařízení. Ubytovny by měly být k pronájmu v těchto lokalitách: Borová Lada, Rokyta, Kvilda, Kašperské Hory, Dobrá, Hartmanice, Jelení Vrchy, České Žleby a Rejštejn.

V pozadí vrch Luzný

V pozadí vrch Luzný

Ubytovny v NPŠ nabídnou pokoje se společnou kuchyňkou a sociálním zařízením. Nejsou to sice „hvězdičkové hotely“, ale jistě budou mít své méně náročné hosty. Až dosud bylo pronajímání pokojů v některých ubytovnách dlouhodobě ztrátové a to i v lukrativních místech, jako jsou např. Kvilda nebo Jelení Vrchy. Ztráty v některých ubytovnách se pohybovaly od 200 do 600 tisíc korun ročně! Správa parku totiž až dosud bezplatně pronajímala pokoje dělníkům v lese, kteří sem za prací přijížděli někdy i z druhého konce republiky. V šesti ubytovnách již nebude fungovat dosavadní slevový systém, zachovaný ale zůstane v Kašperských Horách, ve Vimperku a v Českých Žlebech.

Vydra

Vydra

Zůstane prostor pro ubytování např. odborných pedagogů a studentů z vysokých škol. Ti budou mít možnost ubytování se slevou i nadále ve Vimperku, Stožci a v Kašperských Horách. Do NPŠ jezdí také hodně školy za výukou. I těm vyjde park vstříc a to konkrétně v ubytovně v Českých Žlebech. Tam budou moci školy nabídku nadále využívat pro své žáky v rámci environmentálního vzdělávání.

Nabídku ubytování najdou turisté spolu i s fotografiemi na webu: npsumava.cz a ubytování si budou moci zarezervovat on-line. Ke zlepšení služeb turistům otevřel NPŠ svůj e-shop.

Šumava má tetřeví stezku

Železná Ruda nabízí turistům další naučnou trasu. Nová tetřeví stezka je dlouhá devět kilometrů a krásy přírody si na ní mohou užívat pěší i cyklisté. Je to už čtvrtá naučná stezka, která během roku vznikla v tomto koutu západočeské Šumavy.

Výchozí bod stezky je v místě bývalého zámečku Debrník. Cesta se stáčí spolu s červeně značenou turistickou trasou směrem k jezeru Laka. Končí u odbočky k vrchu Polom. Zajímavá je v tom, že se dotýká života, výskytu i historie tetřeva, který je na Šumavě hodně diskutovaným tvorem. Kvůli jeho populaci se totiž do různých oblastí vůbec nesmí vstoupit.

Tato trasa se ještě s dalšími naučnými železnorudskými stezkami stala náhradou za původně naplánovanou Lávkovou cestu, kterou zakázaly Železné Rudě vybudovat orgány ochrany přírody. Důvodem zákazu byl právě tetřev a jeho rušení turisty.

Texty, které tvoří pět zastavení tetřeví stezky, byly posbírány z několika zdrojů tak, aby byly co nejvíce objektivní (téměř každý zdroj informací totiž o tetřevech sděluje něco jiného).

Snad nová stezka přiláká turisty stejně jako v roce 2012 trasa s názvem Utajená obrana. Ta návštěvníky seznamuje s bunkry a dalšími objekty bývalé železné opony, kterých je v okolí Železné Rudy více jak padesát.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress