Hlavní stránka

Socha T. G. Masaryka znovu v Jihlavě.

(30.11.2011)

Návštěvníci starobylé Jihlavy, někdejšího královského a horního města s mnoha středověkými památkami, mají dnes možnost obdivovat kromě starých městských hradeb nebo rozsáhlého podzemí s paranormálními jevy také umělecká díla novodobé historie.

Jsou to například některá sochařská díla. Jedním z významných novodobých sochařů, který se zapsal do historie města  byl Jaroslav Šlezinger, který pro město Jihlavu vytvořil v roce 1948 sochu "prezidenta osvoboditele" Tomáše G. Masaryka.

Žulová  socha zakladatele Československé republiky v legionářské uniformě stála před jihlavským gymnáziem. Začátkem 60. let 20. století byla  za účasti tajné policie v noci odstraněna a zničena. Iniciativou  místních obyvatel a za značného úsilí Spolku pro navrácení sochy TGM do Jihlavy, byla vytvořena replika zničené původní sochy a slavnostně znovu instalována na podzim roku 2011.

Byla odhalena za  účasti oficiálních osobností, např. hejtmana kraje Vysočina, ale také paní Zdeny Mašínové a představitelů Sokola, skatů a  armády. Socha z pískovce, která je oproti originálu poněkud menší, nebyla bohužel umístěna na místo, kde stávala původně (také to je jedna ze záhad, která čeká na podrobné vysvětlení - proč se to přes značné úsilí nepodařilo), ale stojí teď v nevelkém parku u kina Dukla naproti jihlavskému gymnáziu.

Navzdory všemu se replika povedla a je zajímavým uměleckým dílem, které už vzhledem k pohnutému osudu originálu i jeho sochaře stojí za  vidění. Na podstavci sochy pak najdete i tento stručný, ale velmi výstižný text, který hovoří zcela jistě i za mlčícího kamenného státníka: "Původní socha prezidenta T. G. Masaryka stála od 12. 9. 1948 naproti před Gymnáziem. Byla to poslední socha T. G. M vztyčená v ČSR po únorovém puči 1948 jako symbol svobody a  demokracie. Autor sochy Jaroslav Šlezinger (1911-1955) byl odsouzen ve smyšleném procesu a zemřel jako politický vězeň komunistického režimu v táboře nucených prací. Sochu nechali komunisté zničit v červnu 1961. Navrácena byla 28. 10. 2011. Navzdory všem totalitám a na památku nevinných obětí jejich zvůle."


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress