Hlavní stránka

Malá Morávka, Jeseníky

(01.06.2007)

První, kdo se usadil v místech, kde dnes leží Malá Morávka, byl prý jistý kovář Petzold. Údajně tady hledal železnou rudu, ale příliš se mu nedařilo a už chtěl hledání zanechat, když se u něj v noci objevil permoník s rozbitým kladívkem, které potřeboval rychle opravit.

Kovář sice bručel, ale nakonec roztopil výheň a mužíčkovi z Pradědovy družiny potřebný nástroj opravil. Samotný Praděd se mu za tuto službu odvděčil tím, že mu ukázal velká naleziště rudy na Železném vrchu. Od těch dob začalo v Jeseníkách vzkvétat hutnictví a bylo tomu tak po mnoho let.

Malá Morávka

Dnes je Malá Morávka spojena s bývalou samostatnou vesnicí Karlov. I v Karlově pověsti vyprávějí o hledačích kovových rud. Když se tu jednou objevil jakýsi Vlám a nabízel peníze tomu, kdo ho zavede do Velké kotliny, nikomu se nechtělo i když nabízenou částku stále zvyšoval. Nakonec přeci jen jeden pasáček neodolal a do Velké kotliny s ním šel.

Kapličkový vrch

Když přišli na místo, začal cizinec čarovat. Pak se rozestoupila zem a z hlubin se vyvalily hroudy zlata. Bylo ho tolik, že ho najednou nedokázal cizinec ani odvézt. A stará štola je ve Velké kotlině dodnes.

Skutečná naleziště zlata se nacházejí na sever od Malé Morávky a v minulosti ho zde dobývali páni z Vrbna i jejich následovníci. Dnes tu vzácné poklady údajně střeží duch kněžny Barbory, která kdysi i se svým milým zahynula v troskách zdejšího hradu. Ještě na začátku minulého století nacházeli lidé v okolí množství vzácných předmětů.

Kaple

To všechno jsou ovšem legendy. Jak to ale bylo se skutečným založením Malé Morávky ví nejlépe historik Igor Hornišer z muzea Kapličkový vrch.

Dokument o Malé Morávce bude Česká televize vysílat 30.6.2007 v cyklu Náš venkov.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress