Hlavní stránka

Světoznámá Vincentka v průběhu dějin dobyla Vídeň i Čínu

(07.08.2016)

Když 29. listopadu 1780 zemřela ve Vídni císařovna (a česká královna) Marie Terezie, znalo již hlavní město Rakouska minerální vodu z Luhačovic. Právě od roku 1780 ji vozili luhačovičtí občané, zvaní vodáci, na vozech v sudech až do Vídně. Nevíme, zda zázračnou vodu z Luhačovic ochutnal některý z císařů a synů Marie Terezie, Josef II, či Leopold II. Víme však, že luhačovičtí občané položili základ mezinárodnímu věhlasu této minerálky, kterou dnes znají i Číňané.

O vznik lázní v Luhačovicích se zasloužil šlechtický rod Serényiů. Koncem 18. století dal v Luhačovicích hrabě Vincenc postavit první léčebná a ubytovací zařízení. Vincentka dostala jméno právě po hraběti Vincenci v roce 1792. Vincentka šla ve Vídni a později i v jiných městech dobře na odbyt v restauracích, vinárnách a lékárnách. Vídeň zůstala Vincentce věrná celé roky. V roce 1883 byla udělena minerální vodě Vincentka stříbrná medaile na mezinárodní lékárnické výstavě ve Vídni. Od roku 1820 byla Vincentka plněna do láhví, ale jejich vzhled a velikost se léty měnily a to výrazně. 

Stará plnírna lahví

V roce 1851 byla u pramene Vincentky postavena první plnírna a skladiště láhví. Téhož roku se z Luhačovic vyvezlo 160 000 ks láhví o obsahu 1,5 l. V letech 1946 - 1949 při výstavbě nové lázeňské kolonády se současně vybudovala zcela nová budova plnírny s nejmodernějšími plnícími linkami té doby. Ročně se zde potom naplnily necelé 2 miliony láhví. 

Stará plnírna lahví

Jan Šumšal, ředitel společnosti Vincentka, a. s., která vlastní práva na plnění minerální vody do láhví, k tomu uvádí: "V současnosti naše společnost Vincentka ročně prodává více než čtyři miliony láhví Vincentky o obsahu 0,7 litru. Cca 10 % tržeb tvoří export na Slovensko, do Ruska, na Ukrajinu, do Číny, Estonska a v menším množství do Maďarska. V minulosti jsme vyváželi i do tak exotických zemí, jako je Kazachstán nebo Kypr."

Světoznámá minerální voda z přírodního léčivého zdroje vyvěrající v Lázních Luhačovice - Vincentka, je také označována jako "lék našich babiček". Tento kompliment jí velice sluší a její léčivé účinky prověřila staletí. Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Doporučována je k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.

Vincentka pomáhá regenerovat vnitřní prostředí člověka po velkých ztrátách potu, ke kterým dochází při těžké fyzické práci, sportu, pobytu v horkém prostředí a horečnatých onemocněních. Vhodná je i pro prevenci zubního kazu u dětí v dávce 0,25 l/den. Vincentka může sloužit k uhrazení denní dávky jódu, stačí vypít 25 ml (jeden doušek). Vincentka obsahuje biogenní prvky, jako je lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení a je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty. Vincentka je podpůrným prostředkem po alkoholových excesech.

Etiketa Vincentky z 19. století

Etiketa Vincentky z 19. století

Kontraindikována je pouze u lidí se selhávajícími ledvinami. Opatrnosti je třeba u pacientů s onemocněním ledvin a s otoky dolních končetin, ale i zde je možno Vincentku užívat po konzultaci s lékařem. Vincentka je ojedinělá minerální voda z přírodního léčivého zdroje, velmi silně mineralizovaná, jódová, uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Minerální voda Vincentka se svým osmotickým tlakem 634,7 kPa velmi blíží osmolaritě lidské krve, intracelulárních tekutin, tedy vnitřnímu prostředí člověka. Při pití je proto dobře snášena i ve větším množství, nevyvolává diskomfort v zažívacím traktu a nepůsobí nepříjemně na sliznicích dýchacích cest, je-li použita k inhalaci jako aerosol. Dobrá snášenlivost a pozitivní efekt souvisí s koncentrací, ale i vzájemným poměrem hlavních kationtů minerální vody. 

"Většinou se Vincentka podává 2-krát denně na lačno před snídaní a před večeří v dávce cca 2,5 - 3,5 dcl. Účinná pitná kúra má trvat 15 až 20 dnů. Popíjí se studená nebo ohřátá a během příští půlhodiny se nesmí nic konzumovat. Kromě pitných kúr a inhalací se Vincentka používá ke kloktání a výplachům nosohltanu (i jako nosní sprej). Vincentku využíváme i jako prevenci. Pijeme ji studenou nebo použijeme k ředění ovocných šťáv, na zálivku zeleninových salátů, k zapíjení při konzumaci alkoholu a kávy. Vychlazená a smíchaná s kvalitním suchým vínem v poměru 1:1 jako střik, chutná výborně, snižuje kyselost vína. K prevenci zubního kazu ji používáme k vyplachování úst," doporučuje J. Šumšal.

FOTO: Fotoarchiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně


 

Štefan Kuča

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress