Hlavní stránka

ČEZ staví v Ledvicích nejvyšší budovu v ČR

(30.04.2009)

V tepelné elektrárně Ledvice na Teplicku staví ČEZ velkou kotelnu s plánovanou výškou 145 metrů. Zástupci firmy stavbě přezdívají Cheopsova pyramida, protože po výstavbě dosáhne výšku známé egyptské pyramidy v Gíze a bude tak nejvyšší budovou v ČR.

Ústecký kraj drží už jeden výškový primát. V Mostě stojí administrativní budova SHD-Komes, která má výšku 96 metrů. Zatím nejvyšší budovou u nás je budova hotelu City Tower v Praze s výškou 109 metrů. Z přírodních monumentů dosahuje Pančovský vodopád v Krkonoších hloubku padajících vod na dno Labského dolu 140 metrů.

Ledvická kotelna se staví na místě bývalé administrativní budovy ČEZu, kterou nechala společnost strhnout v lednu 2009. Nyní se zde hloubí základy pro kotelnu a strojovnu. Celé zařízení bude stát na desce ze speciální betonové směsi o rozměrech 80 x 130 metrů. Deska bude hluboká osm metrů a bude jí držet více než 800 pilotů.

Elektrárna Ledvice v roce 2009

Kotel v Ledvicích bude práškový. Proto bude jeho součástí i osm kruhově uspořádaných ventilátorových mlýnů, v nichž se bude mlít uhlí na uhelný mour. Spalováním mouru bude vznikat pára, která bude pohánět turbíny na výrobu elektřiny. Součástí nové stavby bude kromě kotelny a strojovny také chladicí věž. Celá stavba bude tak vysoká, že části obyvatel Duchcova zastíní výhled na nedaleký Bořeň.

Tak bude elektrárna Ledvice vypadat v roce 2012

Současná kotelna nejen pomáhá vyrábět elektřinu, ale párou také vytápí domácnosti v Teplicích a Bílině. Zahájení zkušebního provozu nového bloku o výkonu 660 MW je naplánováno na konec roku 2012. Za celou výstavbu zaplatí ČEZ více než 30 miliard korun (zisky má dost vysoké, tak ať je použije na prospěšnou stavbu s nejmodernější technologií, šetrnou k životnímu prostředí). Podle tvrzení odborníků z ČEZu půjde o nejmodernější zařízení na výrobu elektrické energie spalováním hnědého uhlí jak v České republice, tak i ve střední Evropě vůbec.

Elektrárna Ledvice byla uvedena do provozu v letech 1966 až 1969. Původně měla pět bloků, dva už jsou mimo provoz. Bloky 2 a 3 budou odstaveny po spuštění nového zdroje a čtvrtý, s fluidním spalováním, zůstane v provozu až do roku 2035.

Foto převzato z internetu - foto ČEZ

Související články: Nejvyšší budovy světa


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress