Hlavní stránka

Muzeum čertů a Čertovna v Úštěku

(17.06.2011)

Většina naší populace má svůj vztah k čertům vyjasněný už odmalička. Od Ladových pohádek s dobromyslnými pekelníky, kteří měli hodně lidských vlastností, přes čerty, kteří o Mikuláši chřastili řetězem za dveřmi a vynucovali si hrozbami a metlou slib, že už nebudeme zlobit (těch jsem se přestal bát, když jsem zjistil, že čert má na nohou tátovy boty). Až po staré i novější filmy, kde ďábel byl velice dobromyslný a odnášel si do pekla jen ty zlé. Tak jako asi ti barvotiskoví pekelní braši z mikulášských perníků s metlou a pytlem v ruce. 

Poctivě jsem je sbíral, abych jimi pak polepil železná  dvířka do komína a nazval je "cesta do pekla". Tohle a ještě  mnohem víc čeká na všechny návštěvníky ve starobylém městě Úštěku, které leží na severu Čech mezi Litoměřicemi a Českou  Lípou. Mají tady totiž jeden opravdový unikát - Muzeum čertů, umístěné v tzv. Pikartské věži - obranné hradební stavbě, vestavěné v 15. století husity do městských hradeb.

Z krásného historického náměstí v Úštěku vás k ní bezpečně zavede velice originální směrovka - dřevěné sousoší čerta a Káči v životní velikosti, které vytvořil řezbář samouk a vedoucí muzea, pan Jaroslav Stejný, kterého všichni v Úštěku  nazývají krátce Čert. 

V Muzeu čertů, které je v sezóně otevřeno každý den mimo pondělí, provádí osobně v jakémsi čertovském převleku a podává náležitá vysvětlení k zajímavým exponátům. Stará kamenná věž, z jejichž horních pater je krásný výhled do hlubokého údolí a na lesy a kopce kolem Úštěku, je plná zajímavých exponátů - dalších dřevěných soch a masek  čertů, jejich obrázků z pohádkových knížek, ale také množství obrazů a grafik s pekelnými náměty.

Jedním z nejzajímavějších exponátů, který se libí hlavně dětem, je pohyblivý model Pekla z dílny místního umělce. Muzeum vystavuje i dětské práce s náměty čertů, vytvořené při akcích, které pro mládež pořádá. Součástí prohlídky je i návštěva zajímavých podzemních sklepů nedalekého úštěckého hradu, ve kterých v doprovodu Čerta navštívíte zdejší mučírnu, vězení a můžete obdivovat i důmyslné "čertovské hodiny". 

Pokud jste při prohlídkách Muzea čertů a hradního podzemí dostali hlad a žízeň, pak není nic snadnějšího, než se odebrat do Čertovny - středověkého domu hned vedle Pikartské věže, kde byla  nedávno v nádherných goticko-renesančních sklepích otevřena restaurace. Manželé Loudalovi v ní pro návštěvníky připravují speciální pizzu, se kterou měli úspěch po mnoho let v americkém Seattlu. A samozřejmě další dobroty, včetně pikantní "čertovské  pizzy". Velmi pěkně a nákladně zrestaurovaná "Čertovna", která  nabízí i venkovní posezení, pořádá nejrůznější akce ve  spolupráci právě se sousedním Muzeem čertů, takže tato část návštěvy historického Úštěku bude stát určitě za to. Kromě nevšedních zážitků z muzea přinese i zajímavé zážitky kulinářské, které vhodně završí návštěvu středověku.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress