Hlavní stránka

Pravčická brána je v semifinále ankety o sedm přírodních divů světa

(10.07.2009)

Severočeská pískovcová Pravčická brána, největší skalní most Evropy, symbol Národního parku České Švýcarsko, se dostala mezi 77 semifinalistů prestižní ankety New7Wonders. V této anketě se vybírá z 260 přírodních lokalit ze 222 zemí světa. Hlasuje se v 7 kategoriích, z každé postupuje 11 památek dál do semifinále.

Pravčická brána se v průběžném hlasování držela ve své kategorii „jeskyně, skalní formace, údolí" kolem desáté pozice a na ní na konci hlasování skončila. Mezi 77 semifinalisty se společně s Pravčickou bránou umístily např. arizonský Grand Canyon; Velký bariérový útes v Austrálii; neapolská sopka Vesuv; atlantické souostroví Galapágy patřící k Ekvádoru; indickooceánské souostroví Maledivy; chilská poušť Atacama; nejvyšší africká hora Kilimandžáro ležící v Tanzánii poblíž hranice s Keňou; slovenské Štrbské pleso; řecký posvátný Olymp či brazilská Amazonie. Ze seznamu finalistů nelze poznat, kdo získal kolik hlasů, kandidáti jsou taktně seřazeni chronologicky. Zajímavostí je, že naše Pravčická brána dostala více hlasů než např. severoamerické Niagarské vodopády. Ty se překvapivě do semifinále nedostaly.

Nadace New7wonders se sídlem ve švýcarském Curychu nyní pověřila mezinárodní tým expertů na přírodu v čele s bývalým šéfem UNESCO Federikem Mayorem, aby vybrala ze 77 semifinalistů 28 oficiálních finalistů. Jejich seznam nadace zveřejní 21. července 2009 ve 14:07 na webových stránkách www.new7wonders.com.

Ve stejný den poté opět začne veřejné hlasování. Lidé budou moci o vítězích hlasovat prostřednictvím internetu, telefonicky a textovými zprávami (SMS) až do roku 2011. Tým expertů mezitím navštíví všech 21 finalistů, kteří budou moci představit přírodní bohatství místa celému světu. Organizátoři výběru přírodních skvostů počítají s tím, že internetového hlasování se zúčastní více než miliarda lidí. Vítězné lokality budou sdílet slávu se sedmi divy stvořenými člověkem, vybranými před dvěma lety.

Snahou nadace je vytvořit obdobu sedmi divů antického, středověkého a moderního světa. Příroda dosud na svých sedm skvostů čeká. Svých sedm přírodních divů světa vyhlásila zatím jen americká televizní společnost CNN. Mezi její přírodní divy patří Grand Canyon; Velký bariérový útes v Austrálii; přístav v Rio de Janeiru; nejvyšší himálajský vrchol Sagarmatha (dříve označovaný jako Mount Everest); polární záře; mexická sopka Parícutin a vodopády Mosi-oa Toenja [čti mosioatuňa] (dříve Victoriiny vodopády) na řece Zambezi na jihu Afriky.

Pravčická brána se Sokolím hnízdem

Pravčická brána vznikla stejně jako většina zdejších skalních tvarů erozivními procesy z původně masivního pískovcového bloku. S výškou klenby 16 metrů a vlastním obloukem dlouhým 27 metrů je největší pískovcovou skalní bránou v Evropě.

Díky vysoké návštěvnosti byl pod ní postaven v roce 1881 hotel Sokolí hnízdo, který dodnes slouží jako restaurace. Dříve volný přístup na horní část brány byl počátkem 80. let dvacátého století zakázán kvůli nadměrné erozi pískovcového oblouku způsobené právě turistikou.

Související články.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress