Hlavní stránka

Severskou divočinou

(15.09.2014)

Leoš Šimánek se stal cestovatelem a následně i spisovatelem díky Rusům. Zní to sice paradoxně, ale je to tak! Kdyby v šedesátém osmém "bratrská armáda" nevtrhla do tehdejšího Československa, nikdy by republiku neopustil, dál by vystavoval stavební povolení na úřadě v Plané u Mariánských Lázní a těžko by se jako zasloužilý "ouřada" po víc než dvaceti letech, když se konečně otevřely hranice, vydal do světa.

Když opouštěl s batohem na zádech republiku, jistě netušil, že se už nezastaví. Po emigraci se nejdříve zdálo, že zůstane u své profese a zakotví jako stavitel v sousedním Německu. Jeho dobrodružná povaha a klukovské sny jej však vylákaly na kanadský Sever, odkud se pak vydal ve šlépějích svého idolu, spisovatele Jacka Londona, dál do Oceánie. Poté úplně propadl cestovatelské vášni, která ho drží dodnes.

Po své první cestě kolem světa a plavbě na člunech divočinou severní Kanady se rozhodl pokračovat v cestování a objevování nového, neznámého.

V osmnáctém století hledala celá řada průkopníků takzvanou Northwest Passage - Cestu na Severozápad, po řekách a jezerech napříč Amerikou. Věhlasný objevitel Sir Alexander Mackenzie a jeho posádka jako první dopluli na kánoích od Atlantiku do Tichého oceánu. Leoš Šimánek však na kanadském Severu objevil mnohem kratší cestu přes hory, které byly po Mackenzie pojmenovány. Za nimi se pak jeho novodobá expedice dostala do povodí Pacifiku a mohla pokračovat dál do Beringova průlivu.

V této knize nové řady "Zážitky z cest" autor popisuje stavbu srubu u jezera Clark v horách Mackenzie, kde členové expedice přezimovali. Poté líčí velmi obtížnou plavbu po řekách napříč horami z Kanady na Aljašku.

Vyprávění typu "jak to skutečně bylo" doplňuje řadu jeho předešlých převážně fotografických knih nejen o zážitky a informace, které se do nich nevešly, ale odhaluje také pohnutky jednotlivých účastníků i složitosti soužití účastníků jeho expedic. Extrémní podmínky, dlouhodobé soužití bez možnosti úniku z divočiny, těžká práce i boj o přežití, to se podepsalo na vztazích mezinárodní party odkázané v pustině jen na sebe. To vše Leoš popisuje velmi otevřeně ve své nové pozoruhodné knize "Severskou divočinou".

Na spodním toku zamrzající řeky Yukon nabrala Šimánkova Cesta na Severozápad zcela nečekaný a extrémně dramatický spád. Vytoužený cíl musel oželet a místo něj nastal jen boj o přežití …

To vše popisuje Leoš Šimánek osobitým stylem ve své nové knize Severskou divočinou, která právě vyšla.

Vyprávění doplňují převážně zatím nezveřejněné fotografie.

Severskou divočinou, Ediční řada „Zážitky z cest“, pevná vazba, 160 stran, křídový papír, formát: 18 x 25 cm, barevné fotografie, doporučená cena 348 Kč, ISBN 978-80-904191-3-1


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress