Hlavní stránka

Český les na počátku roku 2005

(17.01.2005)

Dne 12. ledna 2005 rozhodla vláda České republiky jednomyslným rozhodnutím o vyhlášení celkově dvacáté páté CHKO. Po vzniku samostatné České republiky dnem 1. 1. 1993 je to první nová CHKO - Chráněná krajinná oblast Český les.

Český les je horským masivem zahrnujícím nejcennější území příhraničního pásu, který tvoří přirozenou hranici mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, v délce téměř 80 kilometrů.. Pohoří se nachází z větší části v Plzeňském kraji. Severozápadní část zasahuje jižně od Chebu částečně do Karlovarského kraje (tato část nebude součástí vyhlašované CHKO). Po CHKO Šumava a CHKO Křivoklátsko (zasahuje do katastrů obcí Podmokly, Terešov, Zbiroh na Rokycansku ) to bude třetí CHKO v Plzeňském kraji.

Budoucí CHKO Český les, který oficiálně vznikne dne 1. 8. 2005 (dosud od roku 1992 Přírodní park) má rozlohu 473 km2, více než 80 % plochy zaujímají lesy (rozsáhlý majetek náleží pod správu Domažlických městských lesů), zbývajících necelých 20 % je zemědělská půda.

Jedinými obcemi přímo v CHKO budou Nemanice a Rybník (podrobněji o obcích Českého lesa jsem publikoval na www.ingema.net ve článcích mezi 5. 8.­-22.8.2003).

Přibližně uprostřed prochází Českým lesem dálnice D 5 z Prahy přes Plzeň na hraniční přechod Rozvadov­Waidhaus. Tento prostor podél dálnice bude z oblasti vyčleněn, proto se CHKO bude skládat ze dvou od sebe oddělených částí v prostoru od Broumova na Tachovsku po Českou Kubici na Domažlicku.

Až do roku 1990 na tomto území ČSSR byla veškerá hospodářská činnost omezena vzhledem k poloze v přísně střeženém hraničním pásmu se SRN. V roce 1990 zde byla vyhlášena oblast klidu Český les, poté již zmíněný Přírodní park Český les. Vzhledem k nedávné minulosti se tak zde paradoxně zachovaly cenné bučiny, vzácná rašeliniště s porosty borovice blatky, pestré květnaté louky a pastviny. Z fauny zde žije vydra říční, rys ostrovid, bobr evropský, tetřívek obecný a mnozí další.

Zřízení CHKO bude přínosem pro místní obce, zvýší se cestovní ruch, zaměstnanost, potřeby na ubytovací kapacity pro příchozí návštěvníky jak z českého vnitrozemí, tak i z blízkého zahraničí.

Zatím nebylo rozhodnuto, kde bude sídlo CHKO Český les. Ministerstvo životního prostředí se bude rozhodovat mezi zájemci z obcí Domažlice, Klenčí pod Čerchovem, Bělá nad Radbuzou nebo Přimda (jedním z kritérií mimo nejvhodnějšího objektu bude rozhodovat i dostupnost vlakového spojení a příjezdových komunikací).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress