Hlavní stránka

U Plzně začala stavba tunelu a tratě za čtyři miliardy Kč

(01.12.2013)

U Ejpovic nedaleko od Plzně začala v polovině listopadu 2013 konečně po několika odkladech stavba železničního koridoru Plzeň-Rokycany, která bude jednou z posledních součástí III. tranzitního koridoru z Prahy přes Plzeň a Cheb až do Německa. Jeho součástí bude nejdelší železniční tunel v ČR, který povede pod zalesněným spilitovým vrchem Chlum (416 m n. m.).

Projekt přijde bezmála na čtyři miliardy Kč a stavba by měla být dokončena koncem roku 2016. Výstavba koridoru se oproti původnímu plánu opozdila o tři roky kvůli sporům o pozemky a hlavně kvůli odvolávání soutěžitelů (šlo přece o money). Nakonec vysoutěžená cena bude téměř poloviční oproti původním předraženým plánům (úsporu prý přinese např. i zvolená metoda ražby razícím štítem). Ze tří čtvrtin budou náklady hrazeny z evropských operačních programů Doprava I. a II.

Vjezdové portály od Prahy vyrostou na východním úpatí vyvýšeniny Homolka na 96. kilometru trati. Výjezdové portály u plzeňské Doubravky vyústí na západní straně vrchu Chlum na 100. kilometru trati.

Modernizace by měla přinést zkrácení jízdní doby vlaků, komfortu pro cestující a zvýšení bezpečnosti železničního provozu. Maximální rychlost vlaků na trati bude 160 km/h, ve zhruba čtyřkilometrovém úseku se uvažuje až o dvěstěkilometrové rychlosti.

Z Rokycan až k zastávce Ejpovice budou vlaky jezdit převážně po stávající trati, ale minou železniční stanici Chrást u Plzně. Trať nově povede pod terénními útvary Homolka a Chlum v tunelu se dvěma jednokolejnými tubusy. Od zastávky Plzeň-Doubravka až do plzeňského hlavního nádraží povede ve stávající trase.

Prioritou je dosáhnout jízdní doby mezi Prahou a Plzní pod jednu hodinu. V samotném úseku Rokycany-Plzeň se délka stávající tratě zkrátí o více než šest kilometrů a předpokládá se časová úspora devět minut!

Za čtyři miliardy korun takové zkrácení? Inu jak říkají Angličané: "Čas jsou peníze." Dodám ironickou poznámku: "Neměli by tam spíš vlaky zpomalit na 30 km/h, aby si to lidé za ty prachy pořádně vychutnali?"

Délka dvou jednokolejných tubusů, propojených mezi sebou spojovacími chodbami bude 4 150 metrů. Tunel Homolka-Chlum tak připraví o prvenství dosud nejdelší Březenský tunel (1 758 metrů, jedna kolej) i Špičácký (1 747 metrů, dvě koleje).

Stavba začala skrývkou zeminy a budováním příjezdových komunikací k portálu plánovaného tunelu u Kyšic. Budování nové tratě s tunelem ještě zdrží archeologický průzkum, který u Kyšic potrvá do konce roku 2013. Bože, smiluj se, ať tam nic archeologové nenajdou nebo zase budou problémy a vše se prodraží.

Na III. tranzitním koridoru z Prahy do Chebu je od roku 2011 hotová západní větev mezi Plzní a Chebem. V roce 2012 skončila stavba úseku Beroun-Zbiroh, v roce 2013 Zbiroh-Rokycany. Nadále pokračuje příprava optimalizace části Smíchov-Beroun, která bude rozdělena na tři úseky. Oba krajní, Praha-Černošice a Králův Dvůr-Beroun, budou hotové do roku 2018, prostřední do roku 2020 až 2022.

Nejsložitější stavbou bude průjezd Černošicemi a Řevnicemi, kde se už začíná jednat o územním rozhodnutí a výkupech pozemků. Průjezd Plzní ve směru na Domažlice za 950 milionů Kč bude hotový do konce roku 2013. SŽDC už vybírá dodavatele na rekonstrukci plzeňských kolejí ve směru na Prahu (za miliardu Kč).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress