Hlavní stránka

Svatý Dominik a svatý Vavřinec z Chrudimi

(26.09.2008)

Ozve se rána jako z děla. Ač na ni všichni přítomní dobrých 10 minut čekáme, přesto nás překvapuje tak, že leknutím nadskakujeme nebo nám alespoň přebíhá mráz po zádech. Přitom se nejedná o nic jiného než o zvuk zvonu svatého Dominika, který nám jediným úderem oznamuje, že je čtvrt na dvanáct.

Stojím v severní věži kostela Nanebevzetí panny Marie v Chrudimi, ve výšce zhruba 30 metrů nad Resslovým náměstím. Je slunná sobota s datem 13. září a v Chrudimi, držiteli Ceny Moderní obce "Historické město roku 2007", se koná Den otevřených dveří památek. To je skvělá příležitost dostat se i tam, kde to jindy jde jen s obtížemi.

Kostel Nanebevzetí panny Marie

Kromě volně přístupné hlavní části kostela Nanebevzetí panny Marie, bezesporu nejvýraznější dominanty města, se dnes otevírají dveře také v jeho boční části a zpřístupňuje se tak točité schodiště čítající 145 schodů, zčásti kamenných, zčásti dřevěných až do nevelkého prostoru, kde vedle sebe už po staletí visí zvony sv. Dominik a sv. Vavřinec. 

Zvon sv. Dominik

První jmenovaný je menší zato ale starší. Odlit byl údajně v roce 1450. Srdce sv. Dominika je ze železa, ploché a jeho nárazovým tónem je gis1. Na rozdíl od svatého Vavřince, který nyní už jen v poklidu odpočívá, vyzvání svatý Dominik dodnes každou neděli a svolává tak lid k modlitbě na pravidelnou bohoslužbu. Jen několik málo centimetrů od něj visí obrovský, přes 4 tuny těžký, již zmíněný, zvon sv. Vavřince. Jak napovídá latinský nápis na jeho horní části, tento zvon s nárazovým tónem e1 pochází z rukou mistra Ondřeje zvaného Ptáček. Odlit byl roku 1501 v Kutné Hoře.

Zvon sv. Vavřinec

Chrudimské zvony obecně mají za sebou neveselou historii. Zasloužily se o ni požáry způsobené úderem blesku a později rozsáhlé rekvizice za první a druhé světové války. Doufejme, že dnes už jim nic špatného nehrozí a nejen Dominikovi a Vavřinci, ale i dalším chrudimským zvonům, se blýská na dobré časy.


 

Klára Lakomá

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress