Hlavní stránka

ČR je 17. nejbohatší zemí EU

(24.12.2010)

Česká republika je podle přepočtu hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele sedmnáctou nejbohatší zemí evropské sedmadvacítky. Vyplývá to z aktuální studie evropského statistického úřadu Eurostat. ČR si proti minulým rokům mírně polepšila, lepší výsledky má i náš východní soused Slovensko.

HDP v přepočtu na obyvatele Eurostat měří ve standardech kupní síly (PPS), což je jednotka užívaná při mezinárodních srovnáních. Její výhodou je, že se v ní do určité míry srovnávají rozdíly, které jinak panují mezi kupní silou národních měn jednotlivých států. Obecně se dá říct, že za jednu PPS by se koupilo stejné množství zboží či služeb ve všech hodnocených zemích.

Představuje-li tedy průměr za celou EU 100 PPS, pak v ČR bylo HDP na hlavu v roce 2009 jen 82 PPS. Češi ale postupně bohatnou, neboť v roce 2007 to bylo 80 PPS a v roce 2008 pak 81 PPS. Tímhle tempem se ale úrovně zemí západní Evropy nikdo z nás nedožije. Ze starých členských zemí EU se za námi v žebříčku umístilo pouze Portugalsko (80 PPS), které se potýká s vysokým deficitem a je jen otázkou, kdy dopadne jako Řecko a Irsko - zatím).

Jasným lídrem zůstávají jako v předchozích letech Lucemburčané. Jejich HDP na obyvatele sice pokleslo z 280 PPS v roce 2008 na 271 PPS v roce 2009, stále však předstihují ostatní země EU. Na 2. místě je Nizozemsko s "pouhými" 131 PPS a třetí bylo v roce 2009 Irsko se 128 PPS (zřejmě ho čeká pokles vzhledem k ekonomickým potížím nejen ve 2. pololetí roku 2010).

Rakušané a Dánové skončili v rozmezí od 120 do 127 PPS, zatímco Švédsko, Německo, Belgie, Finsko a Spojené království mají HDP na hlavu v rozmezí 110-120 PPS. Francie, Itálie, Španělsko dosáhly úrovně 100-110 PPS, Kypřané a Řeci dosáhli úroveň 90-100 PPS. Řekové se tedy v roce 2009 měli lépe než my!

Do kategorie zemí, kde je HDP na hlavu 70-90 PPS se dostalo Slovinsko (88), Česká republika (82), Portugalsko (80), Malta a Slovensko. Ještě hůře si vedlo Maďarsko, Estonsko, Polsko, Litva a Lotyško, kde HDP na hlavu dosahuje jen 50-70 PPS. Vůbec nejnižší je pak v Rumunsku (50) a Bulharsku (44).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress