Hlavní stránka

Čtyři nové naučné stezky na Šumavě

(05.11.2011)

Na Šumavě během roku 2011 vyrostly čtyři nové naučné stezky. Věnují se historii sklářství, vojenskému opevnění, přírodě a historii hory Špičák (1202 m n. m.). Dva a půl milionu korun českých investovala do tří ze čtyř stezek Železná Ruda.

První stezka se nazývá Utajená obrana. Je to tzv. "bolševický val", který byl vybudován za socialismu na státní hranici s Německem. Jedná se o bunkry, které se dočišťují, protože byly všechny zakopané pod zemí.

Na sklářské cestě jsou vidět pozůstatky bývalých hutí i první nejjednodušší způsoby výroby skla na Železnorudsku.

Špičácká stezka seznamuje návštěvníky s přírodou a historií této šumavské hory.

Dotační podmínkou bylo, aby město Železná Ruda dokončilo stezky do 31. října 2011 a to se mu podařilo. Za posledních deset let se stezky takového rozsahu a kvality na Železnorudsku neotevřely (město už dokončilo jejich značení a osazení informačními tabulemi, otevření pro turisty se chystá na novou sezónu od května 2012).

Správa národního parku plánovala již dlouho zřídit na vytěženém a později revitalizovaném rašeliništi u Soumarského mostu naučnou stezku pro veřejnost. Asi v polovině 19. století započala v této lokalitě těžba rašeliniště takzvaným borkováním. Ta byla nahrazena od 60. let dvacátého století průmyslovou těžbou. Tu provázelo systematické odvodnění plochy a v roce 2000 byla těžba ukončena. 

Revitalizace rašeliniště trvala dva roky. Pozemek o rozloze téměř 70 hektarů patří městu Volary. Správa NP Šumava se ještě před ukončením těžby dohodla s tehdejším podnikem Rašelina Soběslav s. r. o., že zde nebude provedena klasická rekultivace, ale projekt revitalizace lokality. Tak byly, místo srovnání plochy a vysázení dřevin, vyhloubeny mělké bazény k zachycení srážkové vody a přehrazeny odtokové strouhy.

Odborníci, kteří chodí do této lokality buď sami nebo s exkurzemi, konstatovali, že vrácením vody do bývalého rašeliniště se tam opět vyskytují rostlinné druhy, které tam kdysi běžně rostly.

Přístup návštěvníkům bude zajištěný po 1,5 kilometru dlouhém chodníku. Ten povede od vodáckého kempu až k téměř 10 metrů vysoké dvoupatrové vyhlídkové věži. Lokalita je blízko Stožce a není daleko ani od vlakové zastávky Soumarský most. Bavorští návštěvníci mohou nasednout na vlak v Novém Údolí.

Partnerem projektu na bavorské straně je spolek KuLaMu z bavorského Haidmühle. Z jeho iniciativy vzniká podobný projekt naučné stezky na revitalizovaném rašeliništi Haidfilz.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress