Hlavní stránka

Vycházková trasa po stopách plzeňského piva

(06.10.2004)

Za poznáním výroby plzeňského piva jezdí do Plzně desetitisíce návštěvníků. Kromě jiných atraktivit ve městě najdou pro unavené nohy a tělo mnoho hospůdek, pivnic a v nich v příjemné atmosféře se mohou občerstvit pod heslem "Si deus pro nobis, quis contra nos" (je-li bůh pro nás, kdo proti nám) nenapodobitelnou chutí plzeňských piv Gambrinus a Prazdroj.

Mezi nejoblíbenější na procházce Plzní patří přímo v pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. prohlídka moderní varny, historických sklepů nebo bednářské dílny. V návštěvnickém centru je možné zakoupení tradičních suvenýrů a samozřejmostí je posezení buď přímo venku v areálu pivovaru nebo v největší české pivnici Na Spilce, která se nachází v části historických sklepů, tzv. spilce, kde dříve kvasívalo pivo. Pivnice nabízí 580 míst, zahradní pivnice má 80 míst, dále lze využít reprezentační prostory, 2 salónky pro 120 + 46 hostů.

Vstupní brána pivovaru

Cestou do centra projděte Pražskou ulicí, ve středověku hlavní dopravní cestou. Gotická vodárenská věž je pozůstatkem původního opevnění města při dnes již zaniklé Pražské bráně. Několik desítek metrů od této věže za rohem v Perlové ulici se nachází plzeňské historické podzemí s více jak 20 kilometry chodeb. Zdejší sklepy využívali plzeňští měšťané ke skladování potravin a pálení alkoholických nápojů. Ve vedlejším domě je restaurace U Bílého lva s dobovým interiérem a středověkou studnou. Od historického podzemí je to necelých 100 metrů do Veleslavínovy ulice k jedinečnému muzeu svého druhu - Pivovarskému muzeu. To se nachází v původním právovárečném domě a představuje Příběh piva od starověku po nedávnou minulost. A hned vedle muzea se nachází pivnice - Šenk Na Parkánu. Při příjemném posezení a pití piva můžete obdivovat funkční model parního pivovaru. Připraveno je 80 míst, veranda má dalších čtyřicet. Pro mnohé návštěvníky bude milým překvapením návštěva středověké krčmy Stará sladovna se 160 místy u stolů. Od Pivovarského muzea je to asi 150 metrů, stačí na rohu Veleslavínovy ulice odbočit do Rooseveltovy ulice směrem k Rooseveltovu mostu a po asi třiceti metrech odbočit vlevo do Malé ulice. Ve Staré sladovně Vás mile překvapí prostředí středověké české krčmy i jídelní lístek s nabídkou jídel s autentickými názvy ze středověku a samozřejmě vynikající pivo nebo medovina.

Z dalších v centru města velmi příjemných možností občerstvení lahodným plzeňským mokem a velmi dobrou kuchyní mohu doporučit restauraci U Salzmannů, nejstarší plzeňskou pivnici od roku 1637 v Pražské ulici nedaleko vodárenské věže. Ze zdejší pivnice bylo na počátku 17. století odváženo koňskými potahy plzeňské pivo do Prahy (zakladatel pivnice Martin Salzmann byl prvním formanem, který přivezl pivo svému příteli ševci Pinkasovi až do Prahy do dnešní hospody U Pinkasů). Stylová plzeňská pivnice nabízí 120 míst v restauraci, salónek pro 50 hostů a také stylový sklípek pro 60 lidí. U Salzmannů se lze i ubytovat, k dispozici jsou čtyři apartmány a čtyři dvoulůžkové pokoje. Další renomovanou restaurací pro kvalitu zde točeného piva a příjemnou obsluhu je Restaurace U Mansfelda v Dřevěné ulici se 45 místy uvnitř, další velmi příjemná místa nabízí terasa s 50 místy, k dispozici je i salónek pro 30 hostů a vinárna se 60 místy. V Riegerově ulici 12 je Pivovarská rychta se 100 místy, salónkem pro 50 hostů a předzahrádka se 14 místy. Naproti je Plzeňská bašta se 140 místy u stolů a 60 míst má připraveno v salónku. Sousední Pivnice U Šenku má stylovou restauraci s kapacitou 90 míst. Poblíž náměstí Republiky je ještě kvalitní Pivnice Žumbera se 30 místy, zahrádka s 80 místy a salónek pro 55 návštěvníků. Tak bych mohl pokračovat dále. Věřím, že mi odpustí majitelé dalších neméně kvalitních restauračních zařízení, že jsem jejich podnik nejmenoval, ale to nebylo cílem. Jsem přesvědčen, že návštěvník Plzně a jeho centra bude mít po prohlídce věže kostela svatého Bartoloměje (ochoz je ve výšce 62 metrů, odtud je okolí Plzně jako na dlani), Pivovarského muzea či pivovaru dostatek možností k posezení, dobrému jídlu a k ochutnání vynikajícího piva přímo u pramene. Přeji příjemný pobyt, dobrou chuť a ať Vám u nás ve vybrané restauraci či pivnici chutná. Snad jen na závěr připomenutí, že pijeme proto, abychom se povznesli, nikoliv proto, abychom upadli.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress