Hlavní stránka

Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci

(10.12.2007)

Jestliže betlém v Třebechovicích patří bezesporu k těm nejznámějším, pak ten, co mají v Jindřichově Hradci, se zase pyšní přívlastkem největší.

Betlém obsahuje 1 398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Celé toto velkolepé dílo je postaveno na ploše 60 čtverečních metrů. Střed jesliček tvoří tradičně působivá betlémská scéna narození Páně se Svatou rodinou, Třemi králi a darovníky. Tato nejstarší část je doplněna nejen známými biblickými výjevy z evangelia, jako jsou útěk Svaté rodiny do Egypta, vraždění neviňátek, obřezávání Ježíška apod., ale také domy a stavbami. Najdeme tu bránu s padacím mostem, Herodův palác s miniaturním porcelánovým nádobím na prostřeném stole nebo stráž na hradbách. Betlém je doplněn poetickou vesnickou krajinou, kde vedle tradičních jihočeských obrázků ze života lidí 19. století najdeme i scény pro tuto oblast zcela netypické, jako např. rudný důl s horníky dobývajícími rudu, kteří se v tomto regionu v minulém století vůbec nevyskytovali, nebo také palmy a cizokrajná zvířata.

Původní mechanismus, který byl zpočátku poháněn ručně, rozvádí pohyb všech figur z jediného centra. Zadní část jesliček je protkána soustavou převodů, drátků, pružin, kol, pásů a řemenů. Tu posloužila jako kladka stará dřevěná špulka od nití, jinde zase přišel ke slovu smirkový papír v místech, kde bylo třeba zajistit dobré tření u převodu. Některé součástky se již musely nahradit, ale na to, jak je betlém starý a jaké v podstatě primitivní prostředky Tomáš Krýza použil, je neuvěřitelné, že stále funguje. Jde o raritu nejen co do velikosti betléma, ale i co do vynalézavosti tvůrce.

Jindřichův Hradec nakonec patří k městům s bohatou betlémářskou tradicí. První zpráva o místních betlémech pochází již z roku 1579 a ve sbírkách zdejšího muzea je Krýzův betlém sice největší, ale zdaleka ne jediný.

Tím správným člověkem, který ví o Krýzově betlému nejvíc, je Mgr. Alexandra Zvonařová:

"Čas dárků" se jmenuje hodinový dokument o tom jak se v Evropě slaví období Vánoc. Mapuje období od Mikuláše po Tři krále, čas kdy se lidé navzájem obdarovávají a přejí si více než jindy pohodu a klid. Čas dárků bude vysílat Česká televize 16. 12. 2007 - ČT2 20.00 hod.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress