Hlavní stránka

Nejluxusnější hotely světa i Prahy

(01.02.2009)

Pokud chcete pro svou dovolenou vybrat hodně luxusní ubytování, budete mít mnoho možností výběru a budete asi hledat dost složitě v řadě žebříčků světových agentur. A výsledek? U každého pramene bude výčet trochu jiný. Tak kde si můžete vybrat?

O skutečném luxusu asi nejlépe vypovídá žebříček The Leading Hotel of the World, podle něhož musí hotel splňovat minimálně dvě základní podmínky. Musí být unikátní, nesmí to být jen jednolitá kostka a musí stát na luxusním místě. Pokud jde o maximální sledovanost hodnocení kvality hotelů, pak je zřejmě nejvhodnější anketa Travelers choice portálu http://www.tripadvisor.com. Ten navštíví měsíčně kolem 30 milionů uživatelů ze 190 zemí světa a řada z nich na tento portál také zasílá své hodnocení navštívených hotelů. Nejoblíbenější hotely světa vyznamenává také portál HolidayCheck se svou cenou HolidayCheck Award. Toto ocenění pravidelně získává také řada českých hotelů.

Ve svém článku nejdříve vyjdu z výše uvedeného portálu a v následující tabulce uvedu stav z roku 2008. Poté podle agentury AFP vybírám 5 nejluxusnějších hotelů. Podle mého názoru je její žebříček hotelů české klientele nejvíce blízký - globetrotterů z ČR je v rámci světa málo a tak jejich vliv na Travelers choice není ani v řádu promile. Nakonec použiji údaje ze stránek http://www.tyden.cz (10 nejluxusnějších hotelů světa) a http://www.luxurymag.cz (nejluxusnější a nejdražší hotely světa) a porovnám výběr hotelů.

 

Hotel *****

Město

Stát

1.

Los Altos de Eros

Tamarindo

Kostarika

2.

Layana Resort and Spa

Ko Lanta

Thajsko

3.

Ritz-Carlton

Berlin

Německo

4.

Mykonos Grand Hotel & Resort

Mykény

Řecko

5.

La Palais

Praha

Česká republika

6.

Nisbet PlamiationBeach Club

Newcastle Beach

ostrov Nevis

7.

La Villa des Orangers

Marrákeš

Maroko

8.

Le Royal Meridien Beach Resort

Dubai

SAE

9.

Chesterfield Mayfair Hotel

London

Spojené království

10.

Corinthia Grand Hotel Royal

Budapest

Maďarsko

Podle http://www.tripadvisor.com

V tabulce je ze stovky nej… hotelů uvedeno jen prvních deset. K vybraným deseti uvedu alespoň několik zajímavostí. Vítězný kostarický hotel má jen pět apartmánů a maximálně může být v něm ubytováno deset hostů, a to jen dospělých. Děti by mohly rušit klid a narušovat lekce jógy, hlavní specialitu tohoto hotelu. Resort se rozkládá na ploše 11 hektarů. U bazénu jsou dva Královské apartmány, a dva Queen apartmány, v patře je pak nejluxusnější Eros s výhledem na hory, údolí a moře. A cena za noc? Královské apartmány pod 500 USD, Queen 400 USD a Eros 500 USD. Počet Čechů, kteří zde bydleli je určitě minimální.

Hotel Riverside v Praze. Foto - L. Pecold

Hotel Riverside v Praze

Pátou příčku v tabulce zaujímá pražský hotel Le Palais Prague*****. V Evropě je dokonce na místě třetím. Hotel sídlí U Zvonařky 1 v Praze na Vinohradech a má 60 pokojů a 12 apartmá. Je součástí řetězce The Leading Hotel of the World a mimo jiného je v něm výtečná restaurace s letní terasou a Health Club. Aktuální cena za ubytování na noc je něco málo přes 4000 Kč. 

Hotel Riverside v Praze. Foto - L. Pecold

Hotel Riverside v Praze

V první stovce luxusních hotelů se umístily ještě tyto pražské hotely: na 16. místě Riverside***** s 50 pokoji, sídlící na levém břehu Vltavy na Janáčkově nábřeží 15 poblíž Jiráskova mostu. Má 19 pokojů Standard (cena za noc kolem 7600 Kč), 13 pokojů Deluxe (9300 Kč), 13 luxusních Junior Suites (11600 Kč) a 5 Riverside Suites (14500 Kč, všechny se snídaní). Čtyřicáté první místo patří hotelu Ventana***** na rohu Celetné a Stupařské ulice. Hotel má 30 pokojů - Superior (dvoulůžkový za 6400-8300 Kč podle sezóny), De Luxe (7000-9790 Kč), Junior Suite (8200-10800 Kč). Nejluxusnější kategorií jsou Old Town Square Suite (11900-13850 Kč za noc se snídaní). Na 83. místě se umístil Hotel Savoy***** v Keplerově ulici 6, Praze-Hradčanech poblíž Pražského hradu. Má 34 pokojů Deluxe (se snídaní kolem 10000 Kč podle sezóny), 21 pokojů kategorie Executive (okolo 10500 Kč), 4 apartmá Junior Suite /čísla pokojů 801-804/ za 13500 Kč se snídaní, jeden Savoy Suite /líbánkové apartmá/ za 23500 Kč a Prezidentské apartmá s plochou 105 m2 za 41550 Kč. Na 88. místě se umístil Andel´s Hotels**** ve Stroupežnického ul. 21 na Smíchově u Anděla. Hotel má 231 pokojů a 8 luxusních Suites. Ceny za noc se snídaní se pohybují od jednolůžkového pokoje za 6510 Kč, dvoulůžkového za 7064 Kč, Single room club 7064 Kč, Junior Suite za 8864 Kč až k Senior Suite za 10526 Kč.

Hotel Riverside v Praze. Foto - L. Pecold

Hotel Riverside v Praze

Pokud byste si chtěli "vyhodit z kopýtka" v Praze, pak Vám nabízím cenové relace vybraných opravdu luxusních apartmánů. FS Hotel Prague-Four Seasons, Veleslavínova 2a Vás ubytuje za 140000 Kč za noc (dostanete i snídani), levnější je Hotel Paříž Prague, U Obecního domu 1 - tam dáte jen 104000 Kč. Jsou v něm i levnější stylové pokoje (86). Dokonce pod 100000 Kč, jen 98000 Kč Vás bude stát nocleh v apartmánu v hotelu Intercontinental na nám. Curieových 43/5. Snad Vás neurazí ceny v Hotelu Savoy, Keplerova 6 nebo Corinthia Towers, Kongresová 1. Zde zaplatíte jen 42000 Kč.

Hotel Riverside v Praze. Foto - L. Pecold

Hotel Riverside v Praze

V oblasti "skrytých hotelových skvostů" získala Česká republika 1. místo díky hotelu U Zlaté Studně**** (Golden Well) v ulici U Zlaté Studny v Praze 1 u Ledeburské zahrady, na 2. místě skončilo zařízení Anastasis Apartmens z řeckého ostrova Santorini a na 3. místě je uveden americký hotel Sea Coast z města Hyannis. Za nejlepší rodinné hotely byly vybrány španělské hotely Protur Boniire z Mallorky, Blanc Palace Aparthotel a Hotel Marina Delfin Verde.

Z "romantických" hotelů byly nejvýše hodnoceny Legends Hotel z vesnice Grand Gaube na Mauritiu, Excellence Riviera Cancun v mexickém Puerto Morelos a Hotel Etu Moana v Aitutaki na Cookových ostrovech.

 Hotel Atlantis the Palm - foto: internet

Hotel Atlantis the Palm - foto: internet

Podle AFP je posledním "hitem" luxusního ubytování nově otevřený hotel Atlantis the Palm***** Dubai. Jeho otevření bylo velkolepé. Ohňostroj dne 6. prosince 2008 při jeho otevření prý byl vidět až z vesmíru. Možná, jen nevím, kdo kvůli tomu letěl tak daleko (snad jen pracovníci mezinárodní vesmírné stanice International Space Station by toto tvrzení mohli potvrdit). Otevírací večírek přišel na 20 milionů USD. Při něm se prý snědlo 50 kilogramů husích jater a 1700 kilogramů humrů. Proč ne, vždyť tento večer šlo majiteli hotelu o to, aby na sebe upozornil a trumfnul jiné nejluxusnější hotely světa. Hotelu Atlantis the Palm, který je postaven na ostrově Palm Jumeirah, dominují dvě růžové věže, které spojuje most. A právě v tomto luxusním hotelu je apartmá, ve kterém jedno přenocování stojí "pouhých" 25000 USD. 

Hotel Atlantis the Palm - foto: internet

Hotel Atlantis the Palm - foto: internet

Samozřejmě, že je hotel, který má 1539 pokojů, denně plně obsazen a vyprodán na několik měsíců dopředu. Atlantis the Palm***** láká nejen na exkluzivně vybavené pokoje, ale také na systém akvárií, ve kterých se prohání 65000 zvířat, od miniaturních rybiček až po žraloka. Součástí hotelu je Aquapark, masážní salony, fitcentra, kadeřnictví, řada restaurací a soukromá, kilometr a půl dlouhá písečná pláž. Její součástí je "delfíní záliv", kde si hosté mohou s delfíny zaplavat nebo zajít do vzdělávacího střediska a dozvědět se více o jejich životě. Stavba hotelu stála půl druhé miliardy USD a majitelé jsou přesvědčeni, že se i v době současné ekonomické krize brzy náklady na výstavbu vrátí. "Stálo to dost, ale něco takového se nestaví kvůli krátkodobému užitku," řekl agentuře AFP majitel hotelu.

Hotel Atlantis the Palm - foto: internet

Hotel Atlantis the Palm - foto: internet

Mezi nejluxusnější hotely samozřejmě patří Burj Al Arab******* nebo jinak Burj Al Arab First Class De Luxe v Dubaji. V něm je 202 apartmánů. Více je o tomto hotelu je napsáno zde.

Města Dubaj a Abu Dhabi v SAE spolu soutěží. Samozřejmě i o to, ve kterém z nich je luxusnější hotel. Zatím vede Dubaj, ale Abu Dhabi se nechce nechat zahanbit a tak se hotelem Emirates Palace******* zařazuje do stejné kategorie jako Burj Al Arab. Tento palác z pohádek tisíce a jedné noci zcela po právu patří mezi nejluxusnější hotely světa. 

Stavba v přepočtu za 44 miliard Kč se nachází v soukromé, stohektarové oáze a je kilometr dlouhá. V hotelu je nejmodernější konferenční sál pro 1200 osob, v předsálí s kapacitou 2800 hostů je šest rozsáhlých arabských teras. Dále jsou zde umístěny další menší konferenční místnosti (48!) s nejmodernějším vybavením audiovizuální technikou a mnohé další prostory pro pořádání večírků, banketů, rautů či koktejlů. Součástí je jedenáct luxusních restaurací a pro jediného hosta je vždy určeno pět členů personálu (v Burji v Dubaji šest!). Apartmány jsou zdobené zlatem, stříbrem, svítidla jsou posetá tisíci dokonale broušených křišťálů Swarowski a Daum. 

Hotel Emirates Palace - foto: internet

Jen pro zajímavost uvádím, že roční výdaje hotelu za denně čerstvé růže dosahují v přepočtu 50 milionů Kč. Každý ze 16 apartmánů nejvyšší třídy Palace se nachází v nejvyšších dvou podlažích s podlahovou plochu 680 metrů čtverečných (asi k němu dávají plánek včetně GPS). Apartmány Khaleej, kterých je čtyřicet, mají plochu "jen" 160 metrů čtverečných a třída Luxury s výhledem do zahrady je nejskromnější - 302 pokojů má plochu jen 55 metrů čtverečných a jsou v odstínech světle modré barvy.

Mezi nejluxusnější hotely světa patří také hotel Atlantis***** z Bahamských ostrovů. Tento hotel se nachází na ostrově Paradise, má 2349 pokojů, 17 restaurací, 18 barů, 11 bazénů s vodopády, obchodní galerie atd. Paradise Island, který je spojen s hlavním městem země Nassau mostem, nabízí umělé vodopády, fontány, kopie starodávných chrámů, skluzavky, jachetní přístav pro Vaší jachtu, obchodní centra, tělocvičny nebo masážní salony. Samozřejmostí je nádherný park. V něm mimo jiné můžete uvidět velkou repliku mayské pyramidy s 5 skluzavkami a dvěma průhlednými tunely, které vedou přímo pod lagunu. Další laguna je určena pro šnorchlování, další, laguna Predátorů přibližuje hotelovým hostům např. život rejnoků a želv. No a kdyby jste si chtěli zasportovat, pak máte k dispozici 10 tenisových kurtů a osmnáctijamkové golfové hřiště. A po sportovním úspěchu si můžete zahrát i v hotelovém kasínu, největším v oblasti Karibiku.

Bahamský Hotel Atlantis***** nabízí ubytování podle náročnosti hostů. Pro rodinné dovolené je nejvhodnějším Harbor Side (Přístavní místo) s prostornými vilami, kuchyňkou, terasou nebo balkony, oddělenými pokoji. Nedaleko odtud jsou k dispozici bazény s vířivkami a také lze využít kyvadlovou dopravu do města. Pokud dáváte přednost ubytování spíše v relaxačním stylu, pak jsou pro Vás připraveny pokoje v Coral Towers (Korálových věžích) přímo v centru hotelového komplexu. Beach Tower (Plážová věž) je plná zeleně a květin. Royal Tower (Královské věže) jsou určeny pro náročnější hosty. Nejnáročnější klientele je určen The Cove Atlantis ( Záliv Atlantis) s velkými apartmány a s výhledem na oceán. Pro "superhosty" se v hotelu nachází jeden z nejdražších apartmánů na světě, Bridge Suit, v němž se dá přespat za půl milionu Kč za jednu noc. Apartmá má deset pokojů a samozřejmostí jsou nejen stále čerstvé květiny, ale i ručně malované povlečení. A takové doma jistě nemáte, tak proč si nezajet na Bahamy. Určitě se Vám ostrov i hotel budou líbit a na několik nocí prožitých v tomto luxusním hotelu jen tak nezapomenete.

Hotel President Wilson - foto: internet

Nejluxusnějším evropským hotelem je President Wilson***** v Ženevě. Nedávno byl celý zrekonstruován. Hotel se nachází na břehu Ženevského jezera. Přespání v královském podkrovním apartmá přijde na 590 000 Kč za noc. Výhodou tohoto apartmá je, že do něho vedou soukromé pojízdné schody, určené jen pro jeho hosty. Tak to využijte, zatím prý je toto jistě příjemné apartmá neobsazené a čeká na Vás. Tolik výčet pěti nejluxusnějších hotelů podle agentury AFP z prosince 2008.

Podle stránek http://www.tyden.cz patří mezi 10 nejluxusnějších hotelů světa tyto (výběr se velmi blíží k žebříčku AFP): Burj Al Arab******* (202 apartmá), Atlantis the Palm***** v Dubai v SAE (1539 pokojů), President Wilson Hotel***** ve švýcarské Ženevě (230 pokojů), Martinez Hotel*****/french Riviera ve francouzském Cannes (412 pokojů), Hotel Emirates Palace******* v Abu Dhabi v SAE (358 apartmánů), Atlantis Hotel***** na ostrově Paradise na Bahamách (2349 pokojů), Plaza Hotel**** v New Yorku (252 pokojů v 17 patrech), Hotel Ritz-Carlton***** v Tokyu (248 pokojů), Fairmont Hotel**** v San Franciscu (596 pokojů) a Regent Beverly Wilshire***** v Los Angeles se 399 pokoji ve 14 patrech.

Podle stránek http://www.luxurymag.cz jsou nejluxusnějšími hotely Burj Al Arab******* v Dubaji, Hotel Emirates Palace ******* v Abu Dhabi, Fairmont Hotel ***** v San Franciscu, Hotel Ritz-Carlton v Tokyu, Plaza Hotel**** v New Yorku, Atlantis Hotel ***** na Bahamách, Regent Beverly Wilshire***** v Los Angeles.
Porovnáme-li vše výše uvedené, pak poslední tři zdroje uvádějí téměř stejné hotely. Věřím, že jste si už hotel podle svého gusta vybrali. Tak si to v něm pěkně užijte.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress