Hlavní stránka

V soutěži o Div světa soutěží i Pravčická brána

(09.01.2009)

Přírodními divy světa, mohou být označeny např. vodopády Iguacu na argentinsko-brazilské hranici nebo třeba severoamerické kaňony Antelope Canyon, Grand Canyon, Mrtvé moře atd. Ale je tu možnost, že by se přírodním divem světa mohla stát naše česká Pravčická brána, skalní útvar v Českém Švýcarsku. Právě nyní máte i Vy možnost hlasovat o tom, co považujete za div světa na internetu.

"Vyzýváme lidi z celého světa, aby se vyslovili, jaké přírodní krásy nejvíce oceňují, a společně s námi oslavili ta nejpozoruhodnější místa naší planety," řekl agentuře AP Tia Viering, mluvčí švýcarské Nadace New7Wonders, která zveřejnila seznam několika set návrhů, jež zvítězily v internetovém hlasování jednotlivých zemí.

Mezinárodní hlasování začalo právě v těchto dnech. Do července mohou lidé poslat na webových stránkách nadace hlas svému favoritovi a tím vybrat 77 semifinalistů, 7. června 2009 z nich komise vědců přírodních věd vedená Frederikem Mayorem, bývalým šéfem OSN pro výchovu a vědu, vybere 21 finalistů. Z jedenadvaceti nejkrásnějších přírodních krás světa vyberou obyvatelé planety, opět ve veřejném hlasování, sedm přírodních divů světa.

Soutěž je obdobou hlasování o nových sedmi divech světa stvořených lidskýma rukama, v nichž vyhrálo například římské Koloseum nebo Velká čínská zeď. 

Organizátoři doufají, že jako se díky předchozí soutěži před 18 měsíci podařilo, aby se informace o kulturních památkách dostaly na přední strany novin (i naše Ingema o tom vydala článek), podaří se přilákat pozornost světa i k ochraně přírody. Švýcarská nadace odhaduje, že se i tentokrát zapojí až miliarda lidí od Ameriky po Japonsko. I kdyby hlasující volili větší "outsidery" než minule, nebude to mít česká Pravčická brána (která je největší přirozenou skalní bránou v Evropě) jednoduché. 

Pravčická brána

V širokém výběru s ní soupeří jordánská poušť Wadi Rum, kyperská Afroditina skála, jejíž bílé stěny omývá pěna Středozemního moře, italský Vesuv, štít gruzínské pětitisícovky Kazbeg, ale třeba i Křišťálové jeskyně na Bermudách. 

Slováci do boje poslali Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách a řeku Dunaj, Poláci Mazurská jezera, konkurovat chtějí třeba i zambijskému národnímu parku Kafue, kde na více než 22 000 kilometrech čtverečných žije na padesát pět druhů zvířat. Místo přírodních krás může v soutěži nakonec rozhodnout i politika. Příznivci Mrtvého moře už na web nadace dali fotku tří dětí, z nichž jedno má na tričku izraelskou vlajku, druhé palestinskou a třetí jordánskou. "Volte Mrtvé moře! Každý rok jeho hladina klesá téměř o metr". Vyzývají s tím, že k jeho záchraně je třeba, aby všechny tři země (Izrael, Palestina i Jordánsko), jejichž břehy omývá, na jeho záchraně spolupracovaly.

Jako správní hrdí Češi bychom měli podpořit náš ojedinělý přírodní skvost, čímž Vás tímto článkem vyzývám k hlasování pro něho.
Hlasovat můžete na http://www.new7wonders.com


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress