Hlavní stránka

V Brně stojí nejvyšší budova ČR - AZ Tower

(19.04.2013)

AZ Tower je mrakodrap, který byl stavěn od 20. dubna 2011 v Brně v ulici Heršpická, v katastrálním území Štýřice, v městské části Brno-střed, poblíž již dříve postaveného M-Paláce. Budovu navrhla Architektonická kancelář Burian - Křivinka. Dodavatelem je společnost PSJ, a. s.

Brněnský AZ Tower se stal se 111 metry nejvyšší budovou České republiky, když překonal o dva metry kancelářský věžový dům City Tower stojící v Praze na Pankráci nedaleko stanice metra Pankrác se 27 nadzemními a 3 podzemními podlažími.

Nejvyšší stavbu v Brně čeká od poloviny dubna 2013 kolaudace. V prvním až třetím patře bude obchodní pasáž. V ostatních podlažích vzniknou kanceláře, několik obsadí byty a v nejvyšším třicátém patře bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech bude moci zaparkovat 275 automobilů.

Brněnský AZ Tower

Brněnský AZ Tower

Veškerá stavební činnost na AZ Toweru se už přesunula do interiéru. Stavebníci dokončují vstupní atrium, kde bude restaurace, obchody, fitness centrum a autosalon.

Brněnský AZ Tower

Brněnský AZ Tower

Celá stavba by měla stát 800 miliónů Kč. Podle posledních informací investoři už prodali 60 procent všech prostor v budově. Většina jednotlivců i firem volí spíše koupi než pronájem. Koupi volí i zájemci o byty. V nabídce bylo 17 apartmánů, volné jsou již pouze dva. Za 16 miliónů Kč (bez DPH) je prodaný i největší z nich, mezonetový ve 28. a 29. patře o rozloze 330 metrů čtverečných s vlastním bazénem a saunou.

Brněnský AZ Tower

Brněnský AZ Tower

Pozornost poutá AZ Tower už z dálky neobvyklou fasádou. Ta je tvořená glazovanými keramickými deskami, které se směrem k nebi proměňují a vytvářejí barevný vzorek na budově.

Stavitelé AZ Tower se chlubí také ekologickou šetrností. Budova je vybavena řízeným větráním využívajícím rozdíl v teplotě místností podle světových stran. Unikátní je i podpora vytápění a klimatizace za pomoci tepelných čerpadel přivádějících vodu o stálé teplotě z pilotů, na kterých je budova ukotvena. Čtyři sta metrů čtverečných jižní fasády je pokryto solárními panely.

Na závěr článku uvádím přehled nejvyšších staveb postavených v ČR:

Nejvyšší budovy: 1. AZ Tower Brno - 111 metrů, 2. City Tower Praha - 109 metrů, 3. City Empiria Praha 4-Pankrác - 104 metrů, 4. SHD Komes Most - 96 metrů…

Brněnská AZ Tower ale není zdaleka nejvyšší stavbou v ČR. Tou jsou vysílače u Liblic nedaleko Českého Brodu, které mají výšku 355 metrů. Dvojice vysílačů je nejvyšší stavbou na českém území. Stožáry byly dostavěny dne 29. října 1976. Jsou od sebe vzdáleny 120 metrů a oba jsou vybaveny výtahy, které jezdí až do výšky 350 metrů nad zemí. Jsou to nejvyšší výtahy v ČR. Vůbec nejvyšší betonovou stavbou v ČR je vysílač Buková hora, který má výšku 223 metrů. Stavba z roku 1975 stojí nedaleko vrcholu hory (s nadmořskou výškou 683 metrů) mezi Ústím nad Labem a Děčínem.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress