Hlavní stránka

Plzeň - město piva

(03.11.2005)

V Plzni se vaří pivo od roku 1295, kdy bylo město založena českým králem Václavem II. Právo várečné, které Plzeňští dostali do vínku, dávalo měšťanům možnost vařit pivo ve vlastních domech.

Na počátku 19. století byly známy dva způsoby vaření piva. Svrchním kvašením a spodním kvašením. Spodní nazýváme také bavorské, protože ho používali hlavně bavorští sládci. Plzeňští právovárečníci vyráběli pivo svrchním kvašením, jeho kvalita ale nebyla tak dobrá jako piv bavorských.

Na počátku roku 1839 (2. ledna) vydali právováreční občané Plzně výzvu k vystavění pivovaru a sladovny. Dne 15. září 1839 se začaly kopat základy a 5. října 1842 bavorský sládek Josef Groll uvařil v Měšťanském pivovaru první várku ležáku spodním kvašením. Zlatová barva, sněhobílá pěna a vynikající chuť, dosud při pití piva nepoznaná se prvním pijákům mimořádně zalíbila a tak se tato událost o uvaření tak skvělého moku rychle rozšířila i mimo Plzeň. Ještě v tomto roce 1842 bylo plzeňské pivo prodáváno i v Praze. V roce 1853 se pilo již ve 35 pražských hostincích, v roce 1856 se prodávalo ve Vídni a roku 1862 v Paříži.

Sláva moku se velmi rychle šířila, našlo se hned mnoho napodobitelů, kteří také chtěli vydělat na slávě tohoto piva. Proto si Měšťanský pivovar v Plzni nechal zapsat svojí ochrannou známku Plzeňské pivo. V roce 1898 si pivovar nechal zapsat a tím ochránit novou známku "Plzeňský Prazdroj - Pilsner Urquell". Mnoho piv ve světě používá na etiketě slovo Pils, což má dokumentovat, že jde o typ piva, nikoliv místo jeho výroby.

Vstupní brána pivovaru

Principy původní technologie výroby 12° Prazdroje zůstaly zachovány stejně jako základní suroviny. Rozhodující význam pro výrobu světlého plzeňského moku má varní voda získávaná přímo v pivovaře. Voda je velmi měkká, převážně karbonátová s nízkým obsahem soli. Slad na výrobu se vyrábí ve vlastních sladovnách z českých ječmenů s nízkým obsahem bílkovin. Chmel se používá ze Žatecka a musí být prvotřídní kvality.

Plzeňské pivo se vyvážejí do více jak 70 států světa (Západní Evropa, USA, Japonsko, Rusko atd.). Nejoblíbenějším českým pivem je desítka Gambrinus. Na mezinárodních soutěžích získala plzeňská piva desítky ocenění a medailí.

Každoročně se v Plzni konají počátkem října pivní slavnosti přímo v pivovaře. Přijeďte i Vy ochutnat pivo, které se u nás v Plzni vyrábí už více jak 150 let. Budete mile překvapeni naší pohostinností a kvalitou jídla a pití. Dopřejte si jen to nejlepší.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress