Hlavní stránka

Horšovský Týn

(18.01.2004)

Kolem roku 1270 vznikla na vysokém břehu řeky Radbuzy pevnost jako centrum panství pražských biskupů, postavená na strategičtějším místě než byl dosavadní správní dvorec v Horšově. Stavbu nechal postavit biskup Jan III. z Dražic pro ochranu obchodní cesty z Regensburgu do Prahy a z Domažlic do Chebu.

Horšovský Týn, jehož jméno pochází od názvu původního správního místa oblasti se stal součástí pohraničních pevností. Krátce po založení pevnosti (hradu) vyrostlo v její blízkosti podhradí osídlené řemeslníky a obchodníky. To pak bylo roku 1375 povýšeno na městečko s opevněnými kamennými hradbami, které navazovaly na pevnost.

Horšovský Týn byl až do husitských válek střediskem panství pražských biskupů a později arcibiskupů a sídlem jejich správního úřadu. V době husitských válek byl neúspěšně obléhán v letech 1422 a 1431. Po porážce husitů v bitvě u Lipan roku 1434 se již panství nevrátilo do majetku církve, ale stalo se vlastnictvím světských feudálů. Nejvýznamnějšími byli Lobkovicové. Ti získali Horšovský Týn a vlastnili ho téměř sto let. V roce 1547 vznikl ve městě obrovský požár. Poškozený a tudíž nevyhovující hrad nechal v roce 1550 Jan ml. z Lobkovic přestavět na reprezentační renesanční zámek. Gotická architektura zůstala zachována v interiérech, exteriér zámku je renesanční.

Po nezdařeném stavovském povstání v létech 1618-20, kterého se zúčastnil i tehdejší držitel města Vilém z Lobkovic, bylo panství zkonfiskováno a jako pobělohorský konfiskát je roku 1623 získal štýrský hrabě Maxmilián Trauttmansdorff. Jeho rod vlastnil zámek až do konce II. světové války. V roce 1945 byl majetek zčásti rozkraden, zbytek převzal stát. Zámek byl zpřístupněn veřejnosti.

Na náměstí byl v 80. létech 13. století postaven kostel sv. Petra a Pavla, v 18. století byl zbarokizován. Další dominantou náměstí je radnice opravená v roce 1695 v renesančním stylu.

V Horšovském Týně se dochoval téměř nedotčený urbanistický soubor od ranné gotiky až k pozdnímu baroku, hrad a zámek Horšovský Týn patří mezi významné architektonické památky Západních Čech.

S Horšovským Týnem je spojen život několika významných českých osobností. V létech 1364-65 zde kázal kněz Jan Milíč z Kroměříže (předchůdce Mistra Jana Husa). Ve městě prožil své dětství Josef Dobrovský, světově známým rodákem byl matematik a hvězdář Josef J. Littrov (1781-1840), na jeho počest byl za badatelskou celoživotní práci pojmenován jeden z kráterů na Měsíci.

V letech 1971-76 zde na základní škole v zámeckém parku učil své žáky matematiku a zeměpis autor tohoto článku.

Pro návštěvníky horšovskotýnského zámku jsou připraveny různé okruhy. Okruh HRAD tvoří prohlídka obnoveného biskupského paláce včetně zrekonstruovaného interiéru raně gotické biskupské kaple. Okruh ZÁMEK nabízí ukázku bydlení šlechty v 16.-20. století včetně unikátní portrétní galerie českých panovníků, okruh ZÁMECKÁ KUCHYNĚ nabízí sbírku kuriózních exponátů, okruh PURKRABSKÝ PALÁC obsahuje společnou expozici sbírek městského muzea a zámku včetně zrekonstruované zámecké jízdárny. Zámek je obklopen čtyřiceti hektarovým rozsáhlým přírodně krajinářským parkem s rybníkem.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress