Hlavní stránka

Den za Moravu a pochod Moravanů v Brně

(14.10.2013)

Tak jako každoročně i letos uspořádalo v říjnu Občanské sdružení Moravská národní obec tradiční Den za Moravu v Brně - nejen pro své členy, ale všechny příznivce Moravy.

Sjelo se jich sem několik set ze všech koutů Moravské země, aby připomněli všem historickou slávu a tradice starobylé Moravy a jejích obyvatel. A jako každý rok v tuto dobu přijeli do Brna i vzácní hosté. Tím nejvýznamnějším byl letos Richard hrabě Belcredi, člen známého moravského šlechtického rodu, který se nesmazatelně zapsal do historie Českého království.

Belcredeiové, kteří se usadili na Moravě počátkem 18. století, vlastnili panství Jimramov a Líšeň. Významným členem tohoto rodu byl jmenovec dnešního majitele zámku v Líšni, hrabě Richard Belcredi, který byl od roku 1865 do roku 1867 státním ministrem a v rakouském říšském sněmu i státní radě usiloval o federalizaci monarchie a samosprávu pro české země. Jeho potomci se později postavili proti nacistům, kteří jim za to v době okupace uvalili na jejich majetky nucenou správu. Po komunistickém puči odešli příslušníci rodu do ciziny a Richard Belcredi působil v Rádiu svobodná Evropa.

Jedním z nejdůležitějších bodů programu Dne za Moravu bylo pietní shromáždění účastníků u hrobu moravského markraběte Jošta v kostele svatého Tomáše, kde drželi čestnou stráž Moravští rytíři sv.Rostislava a Columbana a kde přítomní vyslechli mariánské písně v podání souboru Musica Moravica.

Největší zájem vzbudilo vystoupení Rudolfa hraběte Belcredi, který vyprávěl o svém životě zejména po válce a po roce 1948, který postihl svým pronásledováním a násilnými akcemi nejen členy jeho rodu, ale celou Moravu. Po pietním shromážděním v kostele vytvořili účastníci průvod, který se pod vlajkami Moravy vydal na pochod ulicemi Brna. Čelo průvodu tvořily zhruba dvě desítky vojáků v malebných uniformách s historickými zbraněmi - 1. Moravský pěší pluk Kaiser, jehož několik bubeníků udávalo působivý rytmus pochodu a přilákalo mnohé Brňany i turisty, aby se přidali. 

Trasa průvodu nevynechala Náměstí svobody, proslulý Zelný trh, Starou radnici a další významná místa Brna. Na všech těchto místech byly už tradičně proneseny proslovy, ve kterých byla znovu připomínána deklarace, ve které Moravská národní obec žádá větší uznání historické Moravy, jejího významu, samosprávy a do budoucna i autonomie, jak o ni žádají i jinde v Evropské unii.

Průvod a celý Den za Moravu, konaný letos po záštitou hejtmana Jihomoravského kraje, byl pak zakončen před někdejším Místodržitelským palácem, kde cimbálová muzika hrála a zpívala moravské písničky.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress