Hlavní stránka

Po stopách brněnských architektů v Litomyšli

(20.11.2009)

Do Litomyšle jsme přijeli o víkendu, kdy obyvatelé oslavovali 750. výročí povýšení na město. Naším cílem nebyly jen historické památky, chtěli jsme se též seznámit s novými počiny brněnských architektů, které obohatily obraz tohoto města. 

Bývalý starosta Miroslav Brýdl a Ing. arch. Aleš Burian nás přivítali v infocentru. Nešli jsme jako jiní návštěvníci do rodné světnice génia české hudby Bedřicha Smetany, ale obdivovali jsme v areálu zámku přednáškový a kongresový sál, výstavní prostory, ubytování ve dvou a vícelůžkových pokojích s příslušenstvím, saunu, fitnes, jídelnu. Procházeli jsme jednotlivá patra a sledovali části reprezentační i obytné. Na nádvoří zámku jsou kovové konstrukce, sloužící opernímu festivalu, pořádanému v Litomyšli každoročně.

Litomyšl - zámek

Litomyšl - zámek

Dalším seznámením s památkami města byly piaristická kolej, škola a kostel Nalezení sv. Kříže, zeleň náměstí, květinová výsadba. Ve školní budově je dnes muzeum, kde bude arch. Burian po skončení archeologického průzkumu dostavovat část, budoucí obřadní síň. Historie piaristického gymnázia a filozofického ústavu, jenž byl přípravou na univerzitní studium, je zejména v 19. století spojena s mnoha známými jmény pedagogů a studentů, např. J. E. Purkyně, F. M. Klácel, A. Sedláček, A. Kovák, Č. Jeřábek a další. Kolem proboštského kostela Povýšení sv. Kříže vytvořil arch. Burian schody ze starého kamene, vedle nich pak rovnou plochu pro dětské kočárky.

Litomyšl

Litomyšl

Došli jsme ke kostelu Rozeslání sv. Apoštolů na Toulcově náměstí; odtud míříme ulicí B. Němcové k části Na Máchadle, zdroji stále proudící vody. Pokračujeme úzkou uličkou arch. Zdeňky Vydrové, lemovanou zídkou ze staré opuky. Za vzornou péči o památky byla Litomyšl vyhlášena Historickým městem roku 2000.

Litomyšl

Litomyšl

Město se chlubí řadou staveb novodobé architektury a dnes se hovoří o "fenoménu Litomyšl". Kolem říčky loučné, byť pod deštníky, pozorujeme úpravu břehů, zpevnění proti zátopám, schody z pražců, odpočinkové přemostění, strmě stoupající schody, i sochu Aleše Veselého. Na nádvoří SPgŠ nám autor kašny A. Burian vysvětlil své záměry. Moderní kašna z roku 2005, zelený pažit kolem pergoly s růžovými keři, vše důmyslně skryté za moderním oplocením, ale přístupné i veřejnosti. Nevynechali jsme ani moderní památník astronomovi Zdeňku Kopalovi (1914-1993) od Federica Diaze "Dvojhvězda", který nás oslnil svou až výstřední moderností. Dvě koule různé velikosti z karbonového vlákna a v zemi světelný proud informací v jakémsi kanálku rychle odměřuje tok informací.

Následuje zastavení u obchodního domu Billa a realizace moderního autobusového nádraží. Velmi se nám zalíbila líbezná květinová zahrada podle návrhu arch. Z. Vydrové - pestrá škála zeleně, barev, vodní prvek, lavičky. Myslím si, že mnozí litomyšlským záviděli...

Litomyšl

Litomyšl

Komplex městských obytných domů nás okouzlil bezprostředností malých zahrádek u domů a sousedskou dobrosrdečností. "Dobře utajené" garáže doplňující volejbalová či jiná hřiště jsou už samozřejmostí.

Do sportovního areálu nás doprovodil Ing. arch. Petr Pelčák, autor tenisových kurtů venkovních, také vnitřních, bowlingových, squashových hřišť, šaten, zázemí, kluboven a všeho, co ke sportu patří.

Internát SPgŠ pro 60 osob: zvědavě nahlížíme do pokojů (dvojlůžkové s WC a sprchou), kluboven, fitnesu, jídelny, učeben pro hru na hudební nástroj i na sportovní hřiště ve dvoře - A. Burian.

Pro milovníky sportovního vyžití byla "třešničkou na dortu" návštěva hokejové haly, atletického stadionu Černá hora s tartanovým povrchem drah, fotbalového hřiště, kde "modří" - Litomyšl - právě hráli zápas s modrožlutými z Práchovic, končící smírným výsledkem 1:1.

U šálku kávy hodnotíme, ač. laici, práci brněnských architektů, na něž jsme právem pyšni. Ve svém volném čase za námi do Litomyšle přijeli a o celodenní doprovod a výklad se starali A. Burian, I. Wahla, P. Pelčák, G. Křivinka. Všechno to "spískaly" pracovnice Moravské galerie v Brně. Díky za krásný den.


 

Alena Šimková
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress