Hlavní stránka

V Plzeňském kraji se obnovují rozhledny

(18.07.2010)

V Plzeňském kraji se v posledních letech pustily mnohé radnice do obnovy i budování nových rozhleden. Sedmadvacetimetrovou rozhlednu se podařilo vybudovat například u Sušice na vrchu Sedlo nad Albrechticemi.

Celodřevěná opláštěná stavba vznikla na místě staré vojenské hlásky. Byla otevřena před Vánocemi 2009 a je volně a bezplatně přístupná. Rozhledna poskytuje široký výhled od Javorníku přes Javor, Čerchov, Radyni až po Brdy.

Rozhledna na vrchu Sedlo nad Albrechticemi

Rozhledna na vrchu Sedlo nad Albrechticemi

Novou rozhlednu na vrchu Chlum v současnosti budují i nad obcí Chanovice na Klatovsku. V roce 2010 by měla být dokončena a půjde o stavbu zděnou se čtvercovým půdorysem. I ona poskytne pěkný výhled na kopcovité Chanovicko.

Plzeňská rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce, by si zasloužila rekonstrukci a dostavbu, aby mohla sloužit původnímu záměru turistů. Rozhledna ve výšce 416 m n. m je vlastně památníkem, na dnes již zapomenutý Svaz československých dělnických turistů. Svaz vznikl v roce 1921, a přestože byl celostátní, centrem jeho činnosti se brzy stala Plzeň. A právě místní pobočka v Doubravce přišla s myšlenkou postavit na Chlumu výletní stavbu s rozhlednou. 

Plzeňská rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce

Plzeňská rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce

Po celé republice probíhaly sbírky, které vyvrcholily roku 1926 položením základního kamene. Vzhledem k nedostatku finančních prostředků byla postavena kamenná rozhledna jen do třetiny původně plánované výšky. Slavnostní byla otevření bylo dne 23. 6. 1929. Krátce po dokončení byl na rozhlednu umístěn světelný maják, který sloužil rozvíjející se letecké dopravě (první letiště v tehdejším Československu bylo v Plzni na Borech poblíž známého "hotelu Hvězda" (věznice z roku 1878 funguje dodnes). A právě díky majáku byla na vrchol Chlumu zavedena elektřina a vystavěna k němu asfaltová silnice. 

Rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce

Rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce

Restaurace, která zde stála až do roku 1998, byla otevřena v roce 1931. Celou výstavbu tehdy financoval klub Československých dělnických turistů a to zejména ze svých členských příspěvků. Stavba dostala jméno po tehdejším primátorovi města Plzně Luďku Pikovi. Věž na plzeňském Chlumu je vysoká 25 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 22 metrů a vede k ní 121 schodů.

Rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce

Rozhledna na Chlumu v Plzni-Doubravce

K oblibě tohoto místa v dávné minulosti přispěla skutečnost, že zde byla vybudována sáňkařská dráha a dva skokanské můstky. Ty zde stály až do roku 1951. Provoz rozhledny byl největší během druhé světové války. Voda se kdysi dovážela ze studánky, která pramení 70 metrů pod vrcholem spilitového kopce. V roce 1993 byl k rozhledně zaveden vodovod. 

Po roce 1990 došlo k divoké privatizaci a ta vedla jen k devastaci celého objektu. V roce 1999 byla vedle věže stojící chata zbourána, takže nyní tu stojí už jen osamocená věž, která je naštěstí od roku 2001 památkově chráněným objektem. 

Jaký bude další osud této rozhledny a jejího nejbližšího okolí není zatím vyřešen. Snad se brzy radní města i obvodu konečně "rozhoupou" a po případném odkoupení zbývajícího torza vše upraví tak, aby rozhledna na Chlumu nad třetím nejvyšším vrcholkem Plzeňské kotliny (vyšší jsou jen Radyně - 567 m n. m. a Krkavec - 504 m n. m.) byla opět místem, kam budou s radostí přicházet turisté a rodiny s dětmi nejen na víkendové výlety a budou se moci kochat úžasnými výhledy na Šumavu a Český les (Můstek, Ostrý, Koráb, Čerchov, Přimdu, Krašov) a samozřejmě i na krajské město Plzeň a budou se zde opět moci i občerstvit a dozvědět se informace o této doubravecké dominantě.

Rozhledna na vrchu Sedlo nad Albrechticemi

Rozhledna na vrchu Sedlo nad Albrechticemi

Naštěstí v okolí krajského města se "něco děje". Na vrchu Kotel nedaleko Rokycan by mohla brzy vyrůst nová rozhledna. Rokycanská radnice by na její vybudování chtěla získat peníze z Evropské unie (nová stavba by stála asi čtyři miliony Kč). Pokud radnice uspěje, stane se rozhledna na 575 metrů vysokém kopci významnou dominantou Rokycanska a díky cyklostezkám i turistickým cestám v okolí bude i lákavým místem pro cyklisty a pěší.

K dispozici už má rokycanská radnice studii se třemi variantami věže. Projektant za nejlepší řešení navrhl kovovou konstrukci. Aby bylo z vrcholu dobře vidět, měla by být vyhlídka umístěna ve výšce 28 metrů nad zemí. Vrch Kotel leží pět až šest kilometrů od středu Rokycan. Myšlenka postavit rozhlednu se zvažuje už několik let. Intenzivně se jí poslední dobou zabývá rokycanské nepolitické uskupení Klub svobodných demokratů. Na Kotli rozhledna už kdysi bývala. Byla dřevěná a fungovala mezi roky 1895-1909. Postavil ji tam tehdy místní odbor klubu českých turistů. Tak snad záměr s výstavbou nové rozhledny vyjde a Rokycansko získá tolik potřebnou turistickou atrakci.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress