Hlavní stránka

Česká republika je pro turisty z USA výhodnou destinací

(02.06.2009)

Cestovat za příznivou cenu se dá i během současné hospodářské krize. Časopis Forbes se o tom snaží přesvědčit občany USA. Sestavil pro ně žebříček patnácti finančně nejvýhodnějších zemí k návštěvě v současné době i v letních měsících. V soutěži nejlevnějších zemí světa zvítězilo Maďarsko. Česká republika se umístila na 13. místě.

Do žebříčku se dostaly ty země, ve kterých americký dolar (USD) za poslední rok posílil o více než patnáct procent. Druhým měřítkem byla cena zpáteční letenky do zvolené destinace. Mezi další faktory pak patřila cena za ubytování.

Z textu článku vyplývá, že nyní v první polovině roku 2009 se Američanům nejvíce vyplatí jet na dovolenou do Maďarska. USD posílil za poslední rok oproti forintu o třicet procent a cena zpáteční letenky je pod 600 USD. Druhou pozici zaujímá Švédsko, které podle Forbesu nabízí v podstatě tytéž cenové podmínky. Proti zlotému posílil USD o 50 %, což Polsko vyneslo na třetí místo v žebříčku.

Patnáct nejlevnějších zemí k vidění v době recese

Pořadí

Destinace

1.

Maďarsko

2.

Švédsko

3.

Polsko

4.

Kolumbie

5.

Brazílie

6.

Spojené království

7.

Ruská federace

8.

Norsko

9.

Jamajka

10.

Island

11.

Rumunsko

12.

Chile

13.

Česká republika

14.

Fidži

15.

Zambie

Na desátém místě žebříčku je Island, který finanční krize poznamenala z evropských zemí nejvíce. USD má nyní na ostrově o šedesát procent vyšší hodnotu než před rokem. O víkendu přesahuje cena zpáteční letenky 1000 USD, ale ve všední den se dá pořídit i za 600 USD. Island není sice nejlevnější destinací, ale za dolar si zde návštěvníci užijí více než v evropských kosmopolitních městech, jakými jsou např. Londýn nebo Moskva (na 6. a 7. místě), hodnotí časopis Forbes.

 

Moskva na 7. místě - foto: fotobanka Ingema.net

Česká republika představuje pro Američany třináctou nejvýhodnější světovou destinaci. Dolar oproti české koruně posílil o 23 procent a zpáteční letenku z USA do Prahy a zpět lze pořídit za 740 USD. Návštěvníkům časopis Forbes doporučuje navštívit hlavně Prahu.

Praha - foto: fotobanka Ingema.net

Ve vybraných destinacích mohou na Američany podle časopisu čekat i příjemná překvapení. Některé hotely střední kategorie snižují ceny za nocleh, drahé hotely většinou ceny nesnižují, protože by pak bylo těžké je vrátit na původní úroveň, ale místo toho nabízejí různé zajímavé bonusy.

Praha - foto: fotobanka Ingema.net

Časopis Forbes předpovídal růst USD proti měnám některých evropských zemí už v roce 2008. Jeho odhady mu vyšly. Proti polskému zlotému posílil dolar o padesát procent (viz výše), proti brazilskému realu o 26. Výhodného kurzu nyní mohou Američané během svých letošních jarních a letních dovolených využít.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress