Hlavní stránka

Oceánografické odpoledne na Ostravské univerzitě

(12.05.2007)

V rámci cyklu přednášek o výzkumech oceánu a současných aktivitách českých badatelů bude pořádáno 17. května 2007 na Ostravské univerzitě vůbec první "Oceánografického odpoledne" v ČR. V krátké sérii volných prezentací k tématu "Česká republika a výzkum moří" vystoupí vědečtí pracovníci z univerzit a výzkumných ústavů ČR, kteří v oblastech biologie, geografie i fyzikálních věd přispívají k poznání této pro nás stále exotické a přitažlivé části naší planety.

Přednášky určené původně studentům biologických a geografických oborů budou volně přístupné i širší veřejnosti. Posluchači se dozvědí o vědeckém odvětví oceánografie, o významu železa jako chemického prvku v biologické produktivitě mořských vod, nebo o přírodovědných aktivitách našich univerzit v odkrývání tajemství života v polárních i tropických mořích. Nahlédnou ale i do neobvyklých prostředí zdánlivě již dobře poznaného Jadranu. Nebudou chybět ani epizody o vědou neplánovaných setkáních s velkým žralokem nebo obřím ploutvonožcem. Výzkumy oceánu se dají provádět z výzkumných lodí, ve spolupráci s potápěčskými centry u pobřeží exotických moří, nebo i na obrovskou vzdálenost, například využitím družic pro měření výšky hladiny oceánu.

V rámci programu vystoupí například Bohumír Janský (Katedra fyzické geografie a geoekologie PřF Univerzity Karlovy) s tématy: Český národní výbor pro spolupráci s Mezivládní oceánografickou komisí UNESCO. Světový oceán – většina povrchu Země. Proč se věnovat oceánografii? Zásoby vody v hydrosféře, členění světového oceánu. Oceán – životní prostor člověka.

Michal Koblížek (Mikrobiologický ústav AV ČR) přiblíží ve svém vystoupení pokusy s obohacováním oceánu železem. Již delší čas se předpokládá, že život rozsáhlých oblastí světového oceánu je omezen koncentrací železa v mořské vodě. Potvrdily tuto domněnku velkoplošné experimenty, které se konaly v posledních letech v Tichém a Jižním oceánu? Budeme moci zvýšit produktivitu oceánů cíleným dodáváním železa a odvrátit tak nepříznivé důsledky globálního oteplování?

Adam a Tereza Petruskovi (Katedra ekologie PřF UK) se budou zabývat zajímavými mořskými biotopy Jadranu. Zajímá vás, co žije pod hladinou častého cíle českých turistů? (Představení zajímavých zástupců mořské fauny z prostředí skalních stěn, písečného dna i porostů "mořské trávy").

Zdeněk Ďuriš (Katedra biologie a ekologie PřF Ostravské Univerzity) si zvolil za téma své přednášky biologický výzkum arktických a tropických moří. Dozvíte se něco o korýších a výzkumech mořských společenstev, o setkání s obřím ploutvonožcem a velkým žralokem, o symbióze mezi mořskými organizmy. Uvidíte foto a video záběry ze Špicberků, Rudého moře, Karibiku a Jihočínského moře.

Viliam Vatrt (Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad, Dobruška) se zaměří na využití měření družic pro zjištění globálního růstu oceánické hladiny. Růst výšky oceánické hladiny v důsledku globálních klimatických změn. Družicové měření polohy oceánické hladiny. Jak rychlý je tento růst a jaký má trend? Výsledky potvrdily, že globální klimatické změny způsobují každoroční růst hladiny světového oceánu.

Jiří Hruška (potápěčské centrum Deep Blue Studio na Bali v Indonézii) přiblíží spolupráci výzkumníků a potápěčských center, zrovna tak jako podmořský svět Bali.

Spolupořadatelem přednášek je vedle Katedry biologie a ekologie PřF Ostravské univerzity také Český národní výbor pro spolupráci s Mezivládní oceánografickou komisí UNESCO. Ten byl zřízen v roce 2006 jako poradní orgán ministra životního prostředí ČR. "Oceánografické odpoledne" bude zahájeno 17. května ve 13 hod. v budově Ostravské univerzity ve Slezské Ostravě na Chittussiho ulici č. 10 (napříč křižovatky naproti dolu P. Bezruč).


 

Zdeněk Ďuriš

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress