Hlavní stránka

Miskový svatý kámen u Retzbachu

(28.10.2009)

Po vstupu České republiky do EU se rozšířily naše možnosti i v otázce poznávání zajímavých lokalit za hranicemi. Jedním z nejzajímavějších a zcela originálních míst ve znojemské oblasti protkané cyklostezkami, často s vinařskou tématikou, je Heiligestein, místo nacházející se už v Rakousku.

Místo se nachází vzdušnou čarou ne více než padesát a po cestě nejvýše tři sta metrů od hraničního přechodu Hnanice - Retzbach. Pěšímu návštěvníkovi i cyklistovi stačí, aby se ihned za budovou bývalé celnice vydal vpravo do mírného svahu po polní cestě vedoucí souběžně s hranicí mezi řádky vinohradu a po asi dvou stech metrech u kapličky na polní křižovatce zabočil vlevo. Po pár krocích se dostanete k místu, kde najdete pohromadě hned několik zajímavých objektů.

Na místě s úchvatným výhledem do krajiny pokryté úrodnými vinohrady je vybudován do oblouku nadzemní vyhlídkový chodník s četnými popisky. Největším objektem tu jsou základy poutního kostelíka U naší milé paní na kameni, který byl zrušen v rámci josefinských reforem a roku 1785 zbořen. Zdejší socha Panny Marie je dosud k vidění v kostele v obci Retzbach. V letech 1995-97 byly zbytky kostelíka odkryty a archeologicky prozkoumány. Následně byl podle starého oltářního obrazu půdorys kostela rekonstruován.

V těsném sousedství základů kostelíka je miskový tzv. svatý kámen a ten je tím hlavním objektem, pro který stojí lokalita za návštěvu. Měřením byla zjištěna jeho zvýšená přírodní radioaktivita. Miskové kameny se nacházejí po celém světě. Užívaly se v prehistorických dobách k nejrůznějším účelům od léčivých po obětní. Rituální funkci měl jistě i tento kámen.

Jižním směrem od miskového Svatého kamene vede řada oblých šedých kamenů zakončená kruhovým seskupením z dalších pěti kulovitých kamenů. Ve středu kruhu byl nalezen v hloubce 80 cm další podzemní rozštípnutý miskový kámen, rovněž s vyšší přirozenou radioaktivitou. Údajně se zde stékají dva silné podzemní toky.

Poblíž stojí kaplička se zvoničkou z roku 1653, kterou dala vybudovat Katharina Oberhammerová, obyvatelka Retzu. Byla zcela chromá, ale po omytí ve zdejší studánce se úplně uzdravila. Lokalitu doplňuje velký dřevěný kříž. Byl vztačen v 90. letech a nese nápis "Nechej nás společně budovat Evropu".

Pokud patříte mezi ty, kteří v působení zvláštních sil a energií nevěříte, i pak stojí za to Heiligestein navštívit. Za pěkného počasí tu strávíte pár hezkých odpočinkových a zamyšlených, chcete-li meditačních, chvil. Zhlédnete z vyhlídkové lávky jako z rozhledny krásný kraj zvaný Weinviertel s kostelíky na kopečcích nad opečovávanými vinohrady a půvabnými vesničkami schoulenými v údolích kolem říček a potoků. Budete muset uznat, že ať už tvůrcem té krásy kolem byl kdokoliv, Stvořitel, matka příroda či pilný rakouský sedlák - vinař, dílo se mu náramně podařilo.


 

Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress