Hlavní stránka

Český les

(05.08.2003)

Doposud stranou zájmu veřejnosti, ve stínu Šumavy, leží Český les. Půvab tohoto kraje je v chodském podhůří Českého lesa, především v okolí obce Babylon. Zde najde náročný turista z domova i ze zahraničí hotely, které jsou opatřeny vším potřebným k pohodlnému rekreačnímu pobytu. V tomto směru je Babylon zatím výjimkou. Pro pravé turisty a milovníky přírody je jen přelidněnou lokalitou.

Český les ovšem nabízí mnohem více. Je zde "ráj" k romantickým toulkám i dlouhým túrám zdejší nádhernou krajinou. Ta se zdá pustou. Jen zbytky omšelých zdí, vyschlá koryta vodních náhonů a po staletí hloubené úvozy cest, které dnes nikam nevedou, upomínají na bývalé osídlení, které jakoby zaniklo před staletími. Nad mnoha z těchto míst se vznáší stálá tesknota. Nutí nás zamyslet se nad minulostí tohoto kraje naší vlasti a naslouchat dávno zapomenutým příběhům. Měly nejednou hořkou příchuť pro vztahy Čechů a Němců, kteří na tomto území snášeli dobré i zlé. Po příkořích, která si navzájem mohou způsobit jen lidé, zůstala krajina neobydlená a částečně zpustlá. Došlo k situaci, kdy příslušníci jednoho národa byli vysídleni, ale ani občanům druhého národa nebyl vstup do příhraniční části Českého lesa po více jak padesát let dovolen. Naštěstí "hra na železnou oponu" skončila a zmizely i drátěné kulisy. Oblast je znovu volná a přístupná každému, kdo chce obdivovat zdejší krásy a naslouchat bohaté historii.

Český les tvoří mohutný zalesněný kopcovitý masiv, který se táhne podél státní hranice mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo ve směru od jihovýchodu na severozápad. Němci používají pro toto území název Böhmerwald pro celé pásmo hraničního horstva, které odděluje Bavorsko a Horní Falc od Čech včetně Šumavy. My termín Český les používáme pouze pro severozápadní část hraničního lesnatého pásma od Všerubského průsmyku, jihovýchodní část nazýváme Šumavou. Na severozápadě na Chebsku je Český les uzavřen výrazným vrchem Dyleň (940 m n. m.).

Dne 25. 9. 1990 byla vyhlášena ONV v Domažlicích oblast klidu "Český les". Tato vyhláška aspoň zčásti zajistila právní ochranu oblasti, které se díky její nepřístupnosti dotkly "civilizační nemoci" jen zřídka. Na části vyhlášené oblasti byla 15. 6. 1990 vyhlášena stavební uzávěra, v roce 1993 byla vyhlášena na území oblasti klidu CHKO Český les. Její území rozkládající se na území bývalých okresů Domažlice, Tachov a Cheb bylo rozděleno do tří ochranných krajinných zón. První, nejpřísněji chráněná zóna, obsahuje nejcennější bukové porosty a údolní nivy v oblasti zaniklých vsí Pleše a Švarcachu. Ve druhé zóně je krajina chráněna před veškerou dopravou a na minimum je omezena stavební činnost. Třetí zóna, pokrývající osídlené části podhůří Českého lesa, tvoří spojnici mezi přísně chráněným územím a běžně hospodářsky a průmyslově využívanou krajinou.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress