Hlavní stránka

Polsko

Anglický název: Poland, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Polsko' na www.ingema.net

Ostatní:

Povolené rychlosti:
Město 60, mimo město 90, dálnice 130 km/h. Na rychlostních silnicích 110 km/h. Dálnic je málo a silnice jsou ve špatném stavu. Svítí se celý den. Když nemáte na zaplacení pokuty smí vám policie zadržet cestovní pas. Špatné je směrové značení.

Ceny pohonných hmot (červen 2002):
benzín 95 - ekvivalent cca 0,86 eura
nafta - 0,71 eura

telefony:
policie - 997
první pomoc - 999
hasiči - 998
žlutí andělé - 9637

Od roku 2003 se zvedl poplatek za průjezd dálnice A2 Wrzesnia - Konin. Za osobní vozidla a motocykly se platí 10 zlotých.
 

Krzemionki

15.07.2021

Krzemionki je vesnice nedaleko menšího města Opatów v Malopolsku, jihovýchodní oblasti Polska. A nedaleko vesnice se nachází náš cíl, jenž se v roce 2019 dostal na seznam Světového dědictví UNESCO – je to pozoruhodné prehistorické naleziště pazourků.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Strzelno - chlouba románské architektury Polska

05.06.2021

Městečko Strzelno je se svými šesti tisíci obyvateli vlastně taková velká vesnice. Nachází se v Kujavsko-pomořanském vojvodství v okrese Powiat mogileński ve stejnojmenné gmině. Jeho pýchou je dvojice románských kostelů a muzeum. Všechny zdejší památky najdete jen asi dvě stě metrů od rynku a pokud sem nepřijedete v době církevního svátku, zaparkujete zcela bez problémů.

V diskusi 0 příspěvků Magda Pecoldová

Mrazivá historie holocaustu lidi zajímá, stovky tisíc Čechů navštěvují památníky

06.11.2014

Mrazivá místa připomínající historii holocaustu se dnes plní studenty i dospělými lidmi. Školy si objednávají exkurze a zapojují se do vzdělávacích programů. I dospělí lidé si však kupují zájezdy s odborným výkladem. Podle statistik si hrůzy, které stály život miliony lidí, jezdí do Osvětimi či bližšího Terezína připomenout stovky tisíc Čechů.

V diskusi 0 příspěvků Karolína Křenková

Mazursko a Mazurská jezera v Polsku

26.01.2013

Mazursko je historická oblast v SV Polsku, v Mazurském pojezeří. Původně osídlené pruskými kmeny, které byly pozdějšími nájezdy křížových rytířů téměř vyvražděny. V průběhu doby bylo různými součástmi Pruska nebo Ruska. Po skončení druhé světové války bylo německé obyvatelstvo odsunuto a oblast připadla Polsku.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Halič

06.01.2012

Halič (polsky Galicja; ukrajinsky Галичина/Halyčyna, německy Galizien) je historická oblast, po roce 1945 rozdělená mezi jihovýchodní Polsko a západní Ukrajinu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Radzyn Chełmiński

27.10.2011

Pevnost Reden - dnes Radzyn Chełmiński v Polsku byla založena jako dřevěný hrad kolem roku 1234 mistrem Řádu německých rytířů Hermanem Balkem.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Bedzin - malý pohádkový hrádek v Polsku

27.06.2011

Bylo nebylo, kdysi dávno ve čtrnáctém století na břehu říčky Přemše (polsky Przemsza) byl postaven pohádkový hrad Bedzin. Již při prvním pohledu na tento hrádek je jasné, že před sebou nemáme jen tak nějaké opevnění. Není ani až tak význačné svou historií a ani se k ní nevážou legendy nějak se odlišující od legend ostatních, ale svým vzhledem hravě překoná mnoho jiných hradů.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Pecold

Nejvyšší socha Krista bude odhalena v Polsku 21. listopadu 2010

10.11.2010

U našich severních sousedů v katolickém Polsku se dokončuje nejvyšší socha Ježíše Krista na světě. Stavba byla zahájena v létě roku 2008.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Dvě pobaltská zastavení

02.04.2010

Popisování toho, že pobaltská příroda, i když poněkud smutná, je velice krásná, by bylo pověstným "nošením dříví do lesa". V té její určité zádumčivosti je právě její originalita.

V diskusi 0 příspěvků Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Kdy splatíme Polsku dluh a vrátíme mu část území?

15.03.2010

Ministerstvo vnitra ČR má v úmyslu vrátit Polsku pozemky, o které tato země usiluje už padesát dva let.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Olštýn - Olsztyn

12.11.2009

Staré město leží přibližně v polovině cesty mezi Varšavou a Gdaňskem v místech, kde odbočuje z této trasy silnice směrem na ruský Kaliningrad. Je největším městem v tomto regionu a také hlavním městem Varmiňsko-mazurského vojvodství.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Na lehnickém poli

11.07.2009

Už děti ve školách se po staletí učí, že v bitvě nedaleko slezské Lehnice byl roku 1241 zastaven vpád Mongolů, zvaných Tataři, do evropského západu. Paměť na tuto událost je však obecně poněkud deformovaná křesťanskou tradicí, zdůrazňující "nebeskou" podporu rytířskému vojsku proti nevěřícím agresorům. Skutečná historiografie však pravdu nijak nezatajuje - dne 9. dubna 1241 utrpěla polsko-německá rytířská vojska pod velením dolnoslezského knížete Jindřicha II. Pobožného z rodu lehnických Piastovců katastrofální porážku od Mongolů vyslaných chánem Batuem. Od záměru dobýt západní Evropu uchránila tehdejší křesťanský svět jen smrt velkého chána Ogotaje v Karákorumu, metropoli mongolské světové veleříše, jenž zemřel na následky nemírného pití osm měsíců po tomto vítězství. Ostatní chánové se tak totiž museli stáhnout do hlavního města a zvolit nového velkého chána kagana. Také cestou zpět ovšem mongolská vojska provázelo ničení, vraždění a masové deportace.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Jeskyně v Polsku

07.03.2009

Polské jeskyně u nás nejsou moc známé ani vyhledávané. Za jeskyněmi se přece jezdí na Slovensko, do Alp, do Francie, Itálie nebo na Balkán, prostě do jižnějších krasových oblastí. Ale i Polsko má řadu zajímavých jeskyní; některé z nich přitom máme doslova za humny.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Po Kwise z Jizerských hor do Lužice a Slezska

03.07.2008

Jihozápadní cíp Polska vyplňují jak výběžky historické Lužice, kterých se Polsku dostalo po druhé světové válce, tak území dolnoslezských knížectví. Malebný kraj v podhůří Jizerských hor a Krkonoš čeká teprve na své objevení našimi turisty a zůstává tak trochu "terrou incognita" v povědomí většiny české zeměpisné veřejnosti. Podívejme se tedy do těchto končin, které přece jen mají nemálo společného s českými dějinami a stojí za poznání.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Hanza - půl tisíciletí obchodu

12.02.2008

První stopy hanzovní organizace vznikaly v Anglii za vlády anglického krále Jindřicha I. v 11. století. Kupci a obchodníci mezi sebou uzavírali spolky na podporu a ochranu obchodu. Hlavní impuls k vzniku hanzy v dnešním slova smyslu vzešel kolem roku 1160 z baltského prostoru, kde se ustanovilo společenství vestfálských, saských a lübeckých dálkových kupců, kteří pravidelně obchodovali s baltským ostrovem Gotland.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Pod jarním sluncem v polských Sudetech.

03.05.2007

Pro naše severní sousedy neznamená název "Sudety" onu hořkou příchuť. Naopak pro ně představuje jeden z nejoblíbenějších turistických regionů státu. Od Lužické Nisy až po osoblažský výběžek se táhnou pásy vysokých hor, kotlin i nenápadných pahorků, často s krystalinickým či sopečným jádrem. Našinci spíše dobře znají polskou část Jizerských hor či Krkonoš, Góry Stolowe s pískovcovými skalními útvary, Kladsko nebo Králický Sněžník. Dále do slezského vnitrozemí zavítají většinou jen tranzitní turisté, kteří směřují do velkých polských měst, k Baltu, do jezerních plošin či do zemí evropského severu.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Pomsta mrtvých - Egypt, Polsko

02.01.2007

Čekali byste, že má něco společného egyptské Údolí králů a polský Wawel? Asi ne. Rozdělují je nejen tisíce let v čase, ale i kontinenty. A přece obě tato místa spojuje velmi podobný a tragický osud těch, kdo narušili hroby panovníků.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Po Visle do Toruně

24.08.2006

Řeka Visla (Wisla) svojí délkou 1047 km patří mezi evropské veletoky. Celá protéká pouze územím Polska a našim severním sousedům se stala národní řekou. Není tomu ještě ani sto let, kdy byla řekou mezinárodní. Horní tok náležel Rakousko-Uhersku ve Slezsku a Haliči, střední tok Rusku v Mazovsku a Kujavách, dolní tok si přisvojilo Německo na pomezí západního a východního Pruska. Řeka tím byla i symbolem nešťastného dělení Polska mezi tyto tři tehdejší velmoci.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Malbork

04.05.2005

Největší evropský hrad Malborg – Marienburg najdete na pravém břehu řeky Nogat, asi 60 kilometrů jihovýchodně od Gdaňsku. Komplex je rozložen na ploše 250 x 800 metrů (20 ha) tak romanticky, že nebýt občas proplouvajících parníků, pohádková kulisa včetně zrcadlení na hladině by byla naprosto bezchybná. Jako unikátní památka evropské obranné architektury byl červený cihlový hrad zařazen do listiny Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, a tak byla završena téměř osm set let trvající bouřlivá historie stavebního komplexu.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Polák
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Wroclaw

14.04.2005

Wroclaw je hlavním městem vojvodství nacházející se ve Slezské nížině. Patří mezi nejstarší, nejrozlehlejší a nejlidnatější polská města. Leží na řece Odře a má 640 000 obyvatel (2003). Je známá jako průmyslové, obchodní, administrativní, kulturní, vzdělávací a vědecké centrum kraje.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Malbork

09.12.2004

Malbork leží v severním Polsku ve vojvodství Elblag a má necelých 37000 obyvatel (2003). Významný je cestovní ruch. Gotický hrad a pevnost německých rytířů. Malbork byl vybudován v roce 1274. V roce 1276 získala osada kolem hradu městská práva, v letech 1309-1457 se stal hrad sídlem velmistra. Od roku 1466 je hlavním městem pomořanského vojvodství.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Krakow

01.08.2004

Krakow má asi třičtvrtě milionu obyvatel a je hlavním městem vojvodství. Město se rozkládá na obou březích Visly na hranici tří morfologických území: Karpat, Podkarpatských kotlin a Slezsko-malopolských výšin. Je po Warszawě druhým nejvíce navštěvovaným polským městem. Ve městě se nachází na tři tisíce památkových objektů.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kladsko, srdce země kladské

18.07.2004

Země Kladská je historické území v jihozápadním Polsku ležící v horní části povodí Kladské Nisy mezi Orlickými a Rychlebskými horami. Od dob vzniku a konsolidace českého státu bylo jeho součástí, avšak počínaje 15. stoletím se začalo od ostatního území Čech pozvolna státoprávně vzdalovat; vnějším znakem toho byl např. statut hrabství, zatímco jinde v Čechách byly kraje. (Jakoby si historické Čechy zakládaly na své jedinečné přírodní sjednocenosti povodím Labe a neměly příliš zájem o území nesouhlasná, v tomto případě patřící do povodí Odry.) K úplnému rozloučení došlo po prohrané válce Rakouska s Pruskem v roce 1742. Od roku 1945 je kraj, jak výše uvedeno, polský.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Bialowiesky Park Narodnowy

26.04.2004

Bělověžský prales najdeme na mapě jako velký lesní komplex, rozkládající se při východní hranici Polské republiky a zasahující částečně i do Belarusi. Zaujímá plochu 1 250 km čtverečných a dnes je jediným tak rozsáhlým zachovalým zbytkem nížinného středoevropského pralesa.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Gdaňsk

21.04.2004

Městskou aglomeraci, populárně nazvanou Trojměstí, tvoří města Gdaňsk, Sopoty a Gdynia. Vojvodské město leží v deltě Visly u Gdaňského zálivu Baltského moře. Gdaňsk je známý jako třetí největší přístav a loděnice Polska. Ve městě žije 470 000 obyvatel (2003), převládá průmysl loďařský, dřevozpracující, papírenský, potravinářský a petrochemický.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kalwaria Zebrzydowska - Polsko

07.04.2004

Kalwaria Zebrzydowska je malé městečko v údolí mezi dvěma pásmy nízkých, ale půvabných hor na rozhraní Makowských Beskyd a pohoří Welického. Městečko leží na silniční trase Těšín-Krakov v podhůří hory Żar v nadmořské výšce kolem 350 metrů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Vělička - Wieliczka

08.06.2003

Od středověku do současnosti, plných 700 let se těží sůl v solném dole ve Věličce. Proslulý je nejen jako naleziště kamenné soli, ale také jako centrum polského průmyslu minulosti a unikátní turistická atrakce.

V diskusi 1 příspěvek Lumír Pecold

V polské Lužici

24.12.2002

Na sever od Jizerských hor se rozkládá málo známá část Horní Lužice - kraje, který tři sta let tvořil součást zemí Koruny české. Války, aliance a prodeje příliš nepřály Lužickým Srbům - Lužičanům ze západní větve Slovanstva. Poslední ránu jejich údělu přinesla 2. světová válka, která rozdělila historické území Lužice do dvou států. Zatímco těžiště kraje i národa zůstalo ve správě bývalé NDR a dnešní SRN, část území na východ od Odry a Nisy připadla poválečnému Polsku.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress