Hlavní stránka

Olštýn - Olsztyn

(12.11.2009)

Staré město leží přibližně v polovině cesty mezi Varšavou a Gdaňskem v místech, kde odbočuje z této trasy silnice směrem na ruský Kaliningrad. Je největším městem v tomto regionu a také hlavním městem Varmiňsko-mazurského vojvodství.

Město vzniklo kolem nevelkého hradu varmiňské kapituly, který byl postaven ve 14. století na nízkém návrší u řeky Łyny. Byla to jednoduchá čtyřboká pevnost. Obytné prostory byly umístěny v severním křídle a služebním křídlem se stala její jižní část. Postupem času se pevnost přeměnila spíše na zámek. Současné východní křídlo stavby tvoří palác postavený v letech 1756-58. Za jeho nejzajímavější architektonickou část je považován refektář s pozoruhodnou sklípkovou klenbou. Jako raritu tu ukazují také zvláštní astronomickou tabulku umístěnou v podloubí. Jejím autorem je pravděpodobně Mikuláš Koperník, který tu působil jako administrátor olštýnské kapituly a nepochybně se i zde věnoval svým astronomickým pozorováním.

Info tabule s popisem centra Olštýna

Velká mapa

V prostorách bývalého hradu je dnes umístěno Muzeum Varmie a Mazurska se zajímavými přírodovědnými sbírkami, k vidění tu jsou také archeologické památky z období pruské, předkřižácké kultury a národopisné a umělecké exponáty.

Bazilika sv. Jakuba

Městské hradby byly postaveny po roce 1353 na protější straně vodního příkopu kolem pevnostních zdí. Fragmenty hradeb se dochovaly, pozoruhodná je ovšem především krásná gotická "Vysoká brána" pocházející ze 14. století, která byla také součástí opevnění starého města. 

Vysoká brána

Zajímavé je také nedaleké trhové náměstí, které bylo přestavěno v rámci poválečné obnovy města. Tady stojí také stará radnice, její nejstarší křídlo je gotické a bylo postaveno okolo roku 1380. Charakteristická věžička ale pochází až ze století devatenáctého. Po požáru byla radnice v letech 1623-1624 rozšířena o další křídla, následující velká přestavba pak byla realizována v roce 1849.

Stará radnice

Staré město

Za pozornost stojí rovněž gotická katedrála sv. Jakuba postavená pravděpodobně v letech 1380-1445.

Bazilika sv. Jakuba

Nová radnice

Historické centrum města je malé, památky se dají snadno obejít pěšky a určitě stojí za zhlédnutí.

Olštýn

Bazilika sv. Jakuba


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress