Hlavní stránka

Bedzin - malý pohádkový hrádek v Polsku

(27.06.2011)

Bylo nebylo, kdysi dávno ve čtrnáctém století na břehu říčky Přemše (polsky Przemsza) byl postaven pohádkový hrad Bedzin. Již při prvním pohledu na tento hrádek je jasné, že před sebou nemáme jen tak nějaké opevnění. Není ani až tak význačné svou historií a ani se k ní nevážou legendy nějak se odlišující od legend ostatních, ale svým vzhledem hravě překoná mnoho jiných hradů.

Kulatá věž, čtverhranná věž, stříšky, můstky, oblouky a cimbuří - to vše zde středověcí architekti namačkali na maličkou plochu tohoto opevnění - a pro nás tím vytvořili malebný pohled do světa pohádek. Není nijak obtížné představit si klímající stráže na hradbách, či ruch a shon kolem hrádku, který zde jistě musel být - ostatně první písemné záznamy o přilehlém osídlení pocházejí už z úplného začátku 14. století. Historie hradu z této doby je ovšem podstatně méně malebná a o dost prozaičtější.

Hrad Bedzin

Hrad Bedzin

Hrad Bedzin byl zbudován v několika etapách ve 14. století na místě původního dřevěného hradiště jedním z nejvýznamnějších polských panovníků té doby, Kazimírem III. Velikým. Tento vládce měl celoživotně mocenské spory s českými panovníky (Janem Lucemburským a později Karlem IV.) a Bedzinský hrad byl vybudován nejen jako ochrana obchodních cest, nýbrž také jako ochrana polských hranic proti invazím z Čech a Slezska. Stráže na hradbách by za případné klímání tudíž s největší pravděpodobností čekalo mnohem více než vyhubování - dost možná i značně nepohádkový pranýř či šibenice. Ambiciózní Kazimír III. za svůj hlavní cíl považoval sjednocení Polska - čehož úspěšně dosáhl po obchodu s Janem Lucemburským. Český král dostal potvrzení svrchované vlády nad Slezskem, Kazimír III. získal zpět právo na polský trůn, které drželi čeští panovníci už od dob Václava II. Za zmínku také stojí, že celý tento diplomatický akt vymyslel Janův syn - budoucí císař Karel IV. (v té době markrabě moravský). Sám Jan původně počítal s vojenským konfliktem. Přátelské vztahy mezi českým a polským trůnem ale nevydržely příliš dlouho. Kazimír se později stal jedním z hlavních evropských panovníků oponujících proti rostoucí moci císaře Karla IV. a otevřenému konfliktu pravděpodobně zabránila jen jeho smrt v roce 1370.

Hrad Bedzin

Hrad Bedzin

Hrádek Bedzin ale není ani zdaleka jediným hradem, který nechal tento vládce postavit. Za dob jeho panování vzniklo více než padesát nových hradů, byla postavena nejstarší polská univerzita v Krakově a celá země ekonomicky velice posílila díky rozvoji měst, těžby a vzdělání. Hrad během své historie několikrát vyhořel, ale díky velkým rekonstrukcím v 19. a 20. století je dnes nejzachovalejším gotickým hradem postaveným za vlády Kazimíra III. V současnosti je hrad přístupný veřejnosti a slouží jako muzeum, a i přesto, že středověká historie hradu se jen stěží dá nazvat pohádkovou, se dnešní návštěvník jen těžko ubrání myšlenkám na rytíře, prince a princezny, kteří zde kdysi mohli přebývat.

Hrad Bedzin

Hrad Bedzin

Informace:

Otevírací doba:

úterý, čtvrtek a pátek: 09,00 - 16,00 hodin

středa : 09,00 - 17,00 hodin (listopad - březen : 08,00 - 16,00 hodin)

sobota : 09,00 - 15,00 hodin

neděle : 10,00 - 15,00 hodin (21. červen - 30. září : 10,00 - 17,00 hodin)

Vstupné:

dospělí 6 zł

děti 3 zł

na věž 2 zł

Další informace: http://www.muzeum.bedzin.pl/


 

Tomáš Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress