Hlavní stránka

Radzyn Chełmiński

(27.10.2011)

Pevnost Reden - dnes Radzyn Chełmiński v Polsku byla založena jako dřevěný hrad kolem roku 1234 mistrem Řádu německých rytířů Hermanem Balkem.

Pevnost měla střežit tradiční trasu nájezdů do Kulmerlandu (Chełmska) z východu, ale již od počátku byl hrad také sídlem kláštera.

Pevnost Reden - dnes Radzyn Chełmiński

Pevnost Reden - dnes Radzyn Chełmiński

Přestavba hradu z dřevěného na kamenný a cihlový začala na konci 13. století a pokračovala na počátku čtrnáctého století, a to včetně fáze od 1305 roků do 1330. Na šíji mezi dvěma jezery vznikl typický cihlový křižácký hrad s čtvercovým uspořádáním a odpadovou neboli záchodovou věží (Dansker) vystrčenou jakoby mimo půdorys samotného hradu. Čtyři dvoupodlažní křídla jsou spojena v rozích čtyřmi věžemi s výškou 36 metrů a na nádvoří byla kašna. V severozápadní části nádvoří stála osmiboká věž určená pro obranu a také jako hlídková. Hlavní vchod do hradu vedl přes padací most a bránu v jižním křídle.

Krátce hrad Reden bránili dokonce čeští žoldnéři pod vedením Jana Žižky. To bylo ještě předtím, než se stal hrdinou husitských válek.

Pevnost Reden - dnes Radzyn Chełmiński

Pevnost Reden - dnes Radzyn Chełmiński

Po přibližně sto letech, dne 23. 9. 1410 byl ale hrad dobyt a zničen. Jeho ruiny však dodnes vykazují znaky vysoké úrovně umělecké zručnosti tehdejších stavitelů. Stavělo se přeci v dobách kdy u takovéto pevnosti byla prvořadá vojenská hlediska, ale i tak tu lze stále nalézt například vzorované cihly, které nesloužily k ničemu jinému než k dekorativním účelům. Také vysoká úzká okna působí jakoby šlo spíše o stavbu opevněného kostela, než o vojenskou pevnost.

V 1481 letech se hrad dočkal obnovy, ale sedmnácté století přineslo švédské války, které změnily spoustu polských hradů doslova v popel - Radzyn nevyjímaje.

Po roce 1772 byl hrad částečně rozbořen a rozebrán. Cihly z hradu byly použity na výstavbu městských domů a radnice. Teprve v roce 1837 byla demolice hradu zastavena. Přes tuto nepřízeň osudu je ze zbytků hradebních zdí dodnes patrné jak monumentální stavba to byla.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress